בהתנגדות חד”ש-תע”ל: הכנסת אישרה את ‘חוק המחשבות’ הראשון בעולם
ח"כ תומא-סלימאן "כולם מסכימים שצריך להיאבק בטרור, אך אנו לא מסכימים שפעולה שטרם נעשתה היא בת ענישה"

הכנסת אישרה אתמול (רביעי) בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק המאבק בטרור (תיקון מס’ 9 והוראת שעה – צריכת פרסומי טרור), המכונה “חוק המחשבות”. החוק אוסר על צריכה שיטתית וממושכת של פרסומים מסוימים של ארגוני חמאס ודאעש, הכוללים דברי שבח, אהדה או עידוד למעשי טרור. בכך הפכה ישראל למדינה הראשונה בעולם המחוקקת חוק לפיו ניתן להרשיע אדם על מחשבות לביצוע פעולת טרור, עוד בטרם עשה מעשה.
החוק עבר בקריאה שלישית ברוב של 17 תומכים מול ארבעה מתנגדים – חברי סיעת חד”ש-תע”ל. סיעת האופוזיציה היחידה שתמכה בחוק היא יש עתיד, שארבעת חבריה שנכחו בישיבה הצביעו בעדו: דבי ביטון, מירב בן ארי, סימון דוידסון ונאור שירי. חברי הכנסת מסיעת העבודה, שנרשמו לשאת דברים לקראת ההצבעה, לא נכחו כשהגיע זמנם לעלות לנאום, ונעדרו מההצבעה על החוק. ח”כ מנסור עבאס (רע”ם) שנכח במליאה לפני ההצבעה ואף נשא דברים בערבית, בחר שלא להתנגד לחוק יחד עם חברי סיעתו. יצוין שארגונים העוסקים בזכויות אזרח הזהירו כי מדובר בחוק שעלול להפליל אזרחים בעבירות טרור בלא כל הצדקה, ובמשרד המשפטים הודו שאין חוק דומה בעולם.
בחוק הוכנס סעיף הקובע כי הצפייה בתכנים תיחשב לעבירה פלילית רק אם אפשר לקבוע שהצופה הזדהה עמם. כמו כן, פוצל מנוסח ההוראה המקורי סעיף העוסק בחלוקת סמכויות בין הפרקליטות לתביעה המשטרתית בעניין האכיפה בנושא, והוא יידון בנפרד בוועדת החוקה של הכנסת. היועץ המשפטי של ועדת החוקה, גור בליי, אמר בדיונים בנושא כי הוראת השעה בעייתית מבחינה חוקית גם אחרי שנוסף לה סעיף ההזדהות. “ההזדהות יכולה להיות להחזיק דגלים בבית. בכל מקרה אנו עדיין עוסקים בתהליך הפסיכולוגי”, ציין בליי.
ח”כ עאידה תומא-סלימאן (חד”ש־תע”ל) אמרה בדיון שנערך במליאה כי “האח הגדול כבר כאן”, וכי מדובר ב”חוק דרקוני ומסוכן למרחב הדמוקרטי ולזכויות החוקתיות של האזרחים שאין לו אח ורע בעולם”. היא הסבירה כי “כולם רוצים ומסכימים שצריך להיאבק בטרור ובכל איום על חיי אדם, אבל אנחנו לא מסכימים לחוק הזה. אנחנו לא מסכימים שפעולה שטרם נעשתה היא בת ענישה, אנחנו לא מסכימים שדברים שבלב הם בני ענישה”.
“דווקא בימים אלה בהם הרוחות סוערות והאווירה הפוליטית והציבורית היא מאוד מורכבת וקשה היה מן הראוי לקיים דיון מעמיק ורציונלי בהצעה ולא לחוקק דרך מחטף. את המחיר הכבד של חקיקה מהסוג הזה נשלם כולנו ביום שאחרי”, הוסיפה.
באגודה לזכויות האזרח אמרו לאחר אישור הוראת השעה כי “מדובר בחוק חסר תקדים במדינות דמוקרטיות, שעלול להפליל אזרחים בעבירות טרור ללא הצדקה. הנוסח שעבר ממתן מעט מהנזק שהיה בנוסח המקורי, שכן הוא מחייב נסיבות חיצוניות נוספות להפללה, המצביעות על הזדהות עם דאעש או חמאס. אולם בצל העמימות שאופפת רבים ממרכיבי העבירה, הנתונים לפרשנות של הרשויות, ספק רב אם תוספת זו תצמצם מהנזק שטמון בחוק ותמנע סיבוכם של אזרחים תמימים בחשדות לעבירות טרור”.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/125041
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il