מרצים באוניברסיטאות יפתחו בשביתה נגד ההפיכה המשטרית עם תחילת שנת הלימודים
הסגל הבכיר במכון ויצמן יתכנס מחר (חמישי) והסגל הבכיר באוניברסיטת בן-גוריון יתאסף ביום שלישי הקרוב

הסגל הבכיר במכון ויצמן יתכנס מחר (חמישי) והסגל הבכיר באוניברסיטת בן-גוריון יתאסף ביום שלישי הקרוב כדי להחליט על הכרזת סכסוך עבודה נגד ההפיכה המשטרית של שלטון הימין. ביטול “עילת הסבירות” בידי ממשלת הימין היה זרז למרד המרצים, כמו למרד הרופאים שהוכרז קודם. בהזמנה שנשלחה למרצים פורט סדר היום של האסיפה בבן-גוריון: “צעדיה של ממשלת ישראל בשבועות האחרונים המעלים חשש ממשי לפגיעה משמעותית בזכויותינו כעובדים, כמו גם לאפשרות הפגיעה בחופש האקדמי, ביכולתם של אנשי אקדמיה לגייס תקציבי מחקר בינלאומיים, וביכולת שלנו לבצע את עבודתנו האקדמית במקצועיות ובהתבסס על שיקולים אקדמיים בלבד”.
האסיפה תתכנס חרף התנגדותו של יו”ר הארגון, שסירב לקריאות הרבות של חבריו שדרשו לנקוט צעדים ארגוניים נגד מדיניות ממשלת הימין. לפיכך, פרופ’ חיים וייס, ממתנגדי ההפיכה המשטרית בבן גוריון, ינהל את האסיפה. המרצים שפעלו לכינוס האסיפה והמתנגדים נחרצות לממשלת הימין כתבו עוד: “אנו מבקשות ומבקשים להציע לאסיפה הכללית, שחברות וחברי הסגל הבכיר באוניברסיטת בן-גוריון יצטרפו אל עמיתינו באוניברסיטה העברית, באוניברסיטת חיפה ובטכניון ויכריזו על סכסוך עבודה. יודגש שלא מדובר בשלב זה בהחלטה על שביתה, אלא בהכרזה על סכסוך עבודה בלבד – שלב מקדים הכרחי לשביתה ולצעדים ארגוניים אחרים”. עם המרצים שקידמו את כינוס האסיפה נמנים הפרופסורים וייס, איריס אידלסון-שיין, סיגל ברמן, נדב דוידוביץ’, בועז הוס, עמיחי ורדי, אורן יפתחאל, פאני יובל והללי פינסון.
מצב דומה התגבש בארגון סגל ההוראה והמחקר באוניברסיטת תל אביב, כאשר רוב גדול של משתתפי האסיפה בקמפוס ברמת אביב החליט בתחילת החודש להצטרף למערכה נגד ההפיכה המשטרית. הארגון הוא הגדול בין ועדי העובדים באוניברסיטה ומייצג אלפי מרצים מהסגל הזוטר, עוזרי הוראה ומלגאים. גם כאן התנגד יו”ר הארגון להצעת ההחלטה שהובאו לאישור המתכנסים. זו הוצגה באריכות בידי סגניתו, הדס פארי. חברי ארגון המרצים בסגל הבכיר באוניברסיטת תל-אביב עומדים אפוא אף הם להכריז על סכסוך עבודה. מכאן, שפרט לבר אילן, בעוד שבועות מעטים יהיו ברוב האוניברסיטאות סכסוכי עבודה מוכרזים. בימים האחרונים מתנהלים מגעים בין המרצים הפעילים נגד ההפיכה במוסדות להשכלה גבוהה השונים כדי להכריז שביתה, יתכן שללא הגבלת זמן, בתחילת שנת הלימודים באוניברסיטאות במחצית אוקטובר.
הכרזת סכסוכי עבודה באה על רקע קריאתו של נשיא אוניברסיטת תל-אביב, פרופ’ אריאל פורת מתחילת השבוע להשבתת המשק אם ממשלת הימין תתעלם מפסיקת בג”ץ בנושאי ההפיכה המשטרית. לדבריו, ממשלה המסרבת לקיים פסיקת בית המשפט היא “עבריינית שאיבדה את הלגיטימיות שלה”. עד כה פורסמו קריאות להשבתה מטעם סנאטים של אוניברסיטאות, אך הנשיאים, שהם הקובעים, נמנעים מכך.
“האירוע הדרמטי הבא הוא ‘משבר חוקתי’ החמור לאין ערוך מביטול עילת הסבירות”, הסביר פורת והוסיף: “משבר חוקתי הוא מצב שבו הממשלה ושריה לא מצייתים לפסיקת בית המשפט העליון. במצב כזה נוצר תוהו ובוהו. עובדי ציבור ובכללם מפכ”ל המשטרה, הרמטכ”ל, ראש השב”כ, ובעלי תפקידים אחרים עלולים למצוא עצמם במצב שבו הם מקבלים הוראות סותרות מהממשלה ובית המשפט”, הדגיש.
עוד כתב פרופ’ פורת: “התשובה לשאלה למי עליהם לציית ברורה לחלוטין. בכל מדינה דמוקרטית חובת הציות היא לפסיקתו של בית המשפט. זאת לא כי פסיקתו של בית המשפט חפה מטעויות אלא כי הוא ורק הוא הגורם המוסמך לקבוע באופן סופי את המצב המשפטי”. פורת קובע, כי “ממשלה שלא מקיימת את פסיקתו של בית המשפט במכוון או נותנת לעובדי הציבור הוראות הסותרות את הפסיקה היא ממשלה עבריינית שמאבדת את הלגיטימיות שלה. היא מעמידה את עצמה מעל החוק ובכך מעידה על עצמה שהיא ממשלה דיקטטורית”.
שמואל אורניץ
עוד בנושא: https://zoha.org.il/123168
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il