פוגע בזכויות עובדים: פעילים בעולם העבודה עתרו לבג”ץ נגד ביטול עילת הסבירות
שורה של פעילים בעולם העבודה הגישו אתמול (ראשון) עתירה נוספת נגד ביטול עילת הסבירות

שורה של פעילים בעולם העבודה הגישו אתמול (ראשון) עתירה נוספת נגד ביטול עילת הסבירות ובמרכזה: הפגיעה בעבודה המאורגנת. בין העותרים: יו”ר ארגון העיתונאים לשעבר יאיר טרצ’יצקי, בכיר ההסתדרות לשעבר שי בירן וסגנית יו”ר ארגון הסגל הזוטר באוניברסיטת תל-אביב הדס פארי. העתירה הוגשה באמצעות משפטנים המתחמה בזכויות עובדים, ד”ר מורן סבוראי ועו”ד שי תקן, לשעבר היועץ המשפטי של האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות.
נמסר כי העתירה מבקשת “להאיר בדרך נוספת את היסודות ההרסניים, הפוגעניים והשליליים הגלומים בתיקון חוק היסוד”. הדיון בעתירה, יחד עם עתירות נוספות שהוגשו בשבוע האחרון, העוסקות כולן בביטול עילת הסבירות ייערך ב-12 בספטמבר במתכונת חסרת תקדים של כל 15 שופטי בית המשפט העליון בראשות הנשיאה אסתר חיות. בין היתר, הוגשו עתירות נגד החוק על-ידי לשכת עורכי הדין, התנועה למען איכות השלטון, התנועה הדמוקרטית האזרחית ותנועת דרכנו, תנועת אומ”ץ, עו”ד יהודה רסלר ואחרים, 44 אנשי עסקים, בכירים לשעבר במערכת הביטחון ופעילים חברתיים.
יצוין שבגל הראשון של החקיקה במסגרת ההפיכה המשטרית, ההסתדרות יצאה לשביתה והייתה חלק פעיל בעצירתה הזמנית של החקיקה, אך בביטול עילת הסבירות היא לא נקטה כל פעולה. חרף המחאות שנערכו בחצר הוועד הפועל בתל-אביב. יו”ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, אף מסרב לפרסם חוות דעת של היעוץ המשפטי של הארגון על השלכות ההפיכה על העבודה המאורגנת.
בעתירה נאמר כי לביטול עילת הסבירות השפעה ישירה על זכויות עובדים, דיני עבודה ויחסי עבודה בישראל. לטענת העותרים, התיקון בחוק היסוד עלול להביא לפגיעה חסרת תקדים בזכויות העובדים בישראל. העותרים פירטו מקרים רלוונטיים שבהם הפעולה או ההחלטה נעשית על ידי שר בממשלה כגון צווי הרחבה להסכמים קיבוציים במשק, והן למקרים שבהם מדובר בתפקיד שהוענק בחוק לשר ואולם מבוצע במשך שנים על ידי פקיד ממונה, כגון ממונהה על עבודת נשים שמקבל החלטות בעניין בקשות להיתרים לפיטורי עובדות בהיריון או נשים בטיפולי פוריות. העותרים חוששים שאלה לא יקבלו הגנה ללא העילה.
עוד מתואר בעתירה כי ביטול העילה יאפשר סמכות לשרים, או מי מטעמם, לפטר עובדי ציבור ללא יכולת התערבות של בג”ץ, לקבל החלטות מנהליות הפוגעות בזכות השביתה, ולשלול רישיונות מבעלי כוח אדם. בתחום הפנסיות נכתב כי החשש הוא מפני פעולה בגדר חקיקת משנה או החלטה אחרת שתתקבל ע”י כל גורם בממשלה, בסמכות שהואצלה, שתביא להלאמת כספי החיסכון הפנסיוני של הציבור או לפגיעה ברכם של כספים אלה.
כמו כן, חשש זה מתגבר נוכח הקשיים הכלכליים שצפויים לישראל בשל שורת החלטות שנלקחו על ידי ממשלת הימין. העותרים חוששים שבשל הפגיעה הישירה והעקיפה ברשות השופטת ובמעמדה, לרבות בבתי הדין לעבודה – הליך בחירת של נציגי ציבור “יוכתם” בהתערבות בוטה ואסורה.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il