לקחי המאבק נגד ביטול עילת הסבירות
לצערנו, התנועה ההמונית נגד ממשלת הימין, המורכבת ברובה מעובדים, נטולה גב של ארגוני העובדים

מאז פרצה המחאה נגד ההפיכה המשטרית (דצמבר 2022), נרשמו עליות ומורדות במערכה נגד שלטון הימין המקדם פשיזציה מואצת של ישראל. זה אך טבעי: תנועות מחאה פוליטיות המוניות אינן מסוגלת לשמור את “אש המרד” באותה עוצמה לאורך זמן ותלויות עד מאוד בהתגייסות אזרחית נרחבת.
אך ניתן כבר לקבוע שהמערכה נגד ביטול עילת הסבירות רשמה שיא של התגייסות המונית, נחישות והתמדה. זאת, במסגרת מאבק הנמשך יותר מחצי שנה. הנה כמה מסקנות מתבקשות. הראשונה: המחאה (שדוברי השלטון ושופריו בעיתונות הממסדית “קברו” מספר פעמים) לא מתה, אלא חיה ובועטת.
השנייה: נהוג לומר שהמחאה “חוצה את החברה הישראלית”. ישנם בין ראשי המחאה הרוצים “לאחד את העם” (ע”ע תפילה בכותל בפתחו של שבוע מאבק נגד ביטול עילת הסבירות בכנסת). אבל בראייה מעמדית ניתן לאפיין את רוב המפגינים כעובדים, חלקם מאורגנים, ברמות שכר בינוניות וגבוהות.
על פי סקר שערכה האוניברסיטה העברית, אחד מכל ארבעה חברי ההסתדרות הכללית משתתף במחאה נגד ההפיכה המשטרית ו-62% מהעובדים המאוגדים בהסתדרות מתנגדים לביטול עילת הסבירות. עוד מתוצאות הסקר: 53% מתנגדים לרפורמה המשפטית לעומת 34% בלבד שתומכים בה. רוב מוחץ של 76% מתנגד לדרך שבה מתבצעת ההפיכה. 55% תומכים בשביתה לעומת 45% שמתנגדים. כמו כן 42% מחברי ההסתדרות היו שוקלים לעבור לארגון עובדים אחר שמחויב יותר לדמוקרטיה. יצוין שכמט מחצית הנשאלים חוששים במידה גבוהה שההפיכה המשטרית תפגע בזכויות עובדים.
במשאלים דומים שנערכו בקרב חברי ההסתדרות הרפואית (הר”י) וארגון הסגל באוניברסיטה העברית לקראת הכרזת סכסוך עבודה נגד ההפיכה, נרשמה תמיכה רבה יותר הקידום מאבק נחוש נגד ממשלת הימין עד כדי שביתה.
למעשה מתנגדי ההפיכה בקרב הרופאים הם אלה שאילצו את הנהגת הר”י להכריז סכסוך עבודה (ר’ ע’ 10). במגזר זה של מעמד העובדים מקורה של “מחאת המילאומניקים”, המסרבים “לשרת דיקטטורה” והודיעו על הפסקת התנדבותם בצבא.
כפי שמעמד העובדים חצוי בכל הקשור בהתנגדות הפעילה נגד ממשלת הימין, גם הבורגנות חצויה. החלק שבעבר גילה נחישות גדולה נגד “הרפורמה המשפטית”, מהסס. האיש שלה בקרב העובדים, יו”ר ההסתדרות ארנון בר-דוד, מתגלה בכל חולשתו ואף משחק לידי השלטון. לצערנו, התנועה ההמונית נגד ממשלת הימין, המורכבת ברובה מעובדים, נטולה גב של ארגוני העובדים (גם הסתדרות המורים, ארגון המורים וכוח לעובדים לא התגייסו למערכה), פרט להר”י.
אך מעבר למערכה נגד ביטול עילת הסבירות, נמשך המאבק בשלטון הימין. על מנת לקדמו, מן ההכרח לחשוף בפני ארבעה מיליון עובדים את האופי הניאו-ליברלי של נתניהו ושותפיו ואת הסכנות הטמונות במדיניותם. חיוני להדגיש את הקשר בין המשך הכיבוש למחוללי ההפיכה ולחתור לכך שארגוני העובדים, כולם, ייקחו חלק פעיל במאבק.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il