בג”ץ דחה עתירה שנועדה לאפשר לעובדי הפרקליטות להפגין נגד ההפיכה המשטרית
השופטים ציינו כי פסיקה זו אינה ממעיטה מחשיבותו של חופש הביטוי, על גזרותיו, בחברה דמוקרטית.

בג”ץ דחה אתמול (רביעי) את עתירתו של הפרקליט שאול כהן מפרקליטות מחוז חיפה שביקש להפגין נגד ההפיכה המשטרית של ממשלת הימין הקיצוני. בפסיקתם קבעו השופטים כי הפרקליט וכן עורכי הדין אילה הוניגמן, יובל יועז ואוהד שפק המייצגים אותו ואת עמותת משמר הדמוקרטיה הישראלית “לא הצביעו על טעות משפטית מהותית שנפלה בפסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה או על שיקולי צדק המחייבים התערבות”.
השופטים דוד מינץ, גילה כנפי-שטייניץ וחאלד כאבוב, ציינו כי אין בפסיקה זו, כמו גם בפסיקתם של בתי הדין האיורי והארצי לעבודה, שדנו בבקשה, כדי להמעיט כמלוא הנימה מחשיבותו של חופש הביטוי, על גזרותיו, בחברה דמוקרטית. “בית הדין הארצי ייחס לכך משקל, אך איזן את הדברים מול ערכים חשובים אחרים של אמון הציבור בשירות הציבורי ושמירה על האובייקטיביות של עובדי השירות המשפטי הציבורי”, כתבו.
כהן עתר ביום ראשון לבג”ץ בדרישה לאפשר לאנשי הפרקליטות להפגין נגד ההפיכה. העתירה הוגשה לאחר שנדחה ערעורו בבית הדין הארצי לעבודה על החלטת נשיא בית הדין האזורי לעבודה בחיפה שאסר עליו את ההשתתפות במחאות. במאמר שפורסם ב”זו הדרך”, הגדירה עו”ד מור סטולר, המתמחה בדיני עבודה, את פסק הדין כחמור והפוגע בחירויות הפוליטית של העובדים.
באמצעות עו”ד הוניגמן, כהן טען כי פרשנות בית הדין הארצי לחוק הובילה לתוצאה “אבסורדית”, שהלכה למעשה קיים איסור על השתתפות של עובדי מדינה בכל הפגנה שהיא, בכל נושא שהוא. הוא מבקש מבג”ץ לבטל את פסק הדין ולקבוע כי הוא רשאי להשתתף בהפגנות המתקיימות ברחבי הארץ, “למען הדמוקרטיה וכנגד יוזמות ההפיכה המשפטית”. להליכים הצטרפה לצידו גם עמותת “משמר הדמוקרטיה הישראלית”.
בעתירה לבג”ץ הדגישו עורכי הדין כי השאלה המונחת להכרעה הינה היכן עובר הגבול “הדק והעדין” שבין זכותו של עובד מדינה לממש את זכויותיו כאזרח במדינה ולקחת חלק בהפגנות המתקיימות כנגד הרפורמה המשפטית, לבין חובותיו כעובד מדינה ושמירה על תדמיתו ככזה. כהן ומשמר הדמוקרטיה טוענים שהשאלה האחת והיחידה אליה יש מקום להידרש היא האם ההפגנות כנגד ההפיכה המשפטית הינן “הפגנות בעלות אופי מדיני”.
עוד לטענתם, השתתפות פרקליטים בהפגנות נגד ההפיכה המשטרית לא תביא לפגיעה באמון הציבור כפי שקבע בית הדין הארצי לעבודה. הם מודעים לך שהפסיקה קבעה שכחלק מהצורך בשמירה על אמון הציבור במשרתי הציבור, מצופה מהם להיות “ניטרליים וא-פוליטיים”, אולם טוענים, “אין כל דרישה או ציפייה לניטרליות מוחלטת בכל תחום ותחום ובכל נושא ונושא”.
כמו כן, העותרים ביקשו מבג”ץ לקבוע כי הפגנות המחאה אינן הפגנות “בנושא מדיני” שרק בהן ההשתתפות אסורה על עובדי השירות המשפטי הציבורי, מאחר שמדובר בהפגנות שבהן משתתפים ציבורים מגוונים ותכליתן שמירה על הדמוקרטיה ומניעת פגיעה מבנית במערכת המשפט. עוד מבקשים העותרים מבג”ץ לקבוע כי הפרשנות שנתן בג”ץ עצמו למונח “הפגנות בנושא מדיני” בפסק הדין בעניין ההפגנות בכיכר גורן בשנת 2017 מחייבת את בית הדין לעבודה גם בנושא ההגבלות המוטלות על עובדי ציבור מהשתתפות בהפגנות מסוימות, וכי ההגבלות שבחוק אינן אוסרות על השתתפות בכל הפגנה שהיא.
המאמר של עו”ד מור סטולר: https://zoha.org.il/122469
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il