עתירה לבג”ץ: יש לאפשר לעובדי הפרקליטות להפגין נגד ההפיכה המשטרית
לטענת העותרים השתתפותם בהפגנות נגד ההפיכה לא תביא לפגיעה באמון הציבור כפי שקבע בית הדין לעבודה

פרקליט ממחוז חיפה, שאול כהן, עתר אתמול (ראשון) לבג”ץ בדרישה לאפשר לאנשי הפרקליטות להפגין נגד ההפיכה המשטרית של ממשלת הימין. העתירה הוגשה לאחר שנדחה ערעורו בבית הדין הארצי לעבודה על החלטת נשיא בית הדין האזורי לעבודה בחיפה שאסר עליו את ההשתתפות במחאות. במאמר שפורסם בגיליון האחרון של “זו הדרך”, הגדירה עו”ד מור סטולר, המתמחה בדיני עבודה, את פסק הדין כחמור והפוגע בחירויות הפוליטית של העובד.
באמצעות עו”ד אילה הוניגמן, כהן טוען כי פרשנות בית הדין הארצי לחוק הובילה לתוצאה “אבסורדית”, שהלכה למעשה קיים איסור על השתתפות של עובדי מדינה בכל הפגנה שהיא, בכל נושא שהוא. הוא מבקש מבג”ץ לבטל את פסק הדין ולקבוע כי הוא רשאי להשתתף בהפגנות המתקיימות ברחבי הארץ, “למען הדמוקרטיה וכנגד יוזמות ההפיכה המשפטית”. להליכים הצטרפה לצידו גם עמותת “משמר הדמוקרטיה הישראלית” באמצעות עוה”ד יובל יועז ואוהד שפק.
בעתירה לבג”ץ מדגישים עורכי הדין כי השאלה המונחת להכרעה הינה היכן עובר הגבול “הדק והעדין” שבין זכותו של עובד מדינה לממש את זכויותיו כאזרח במדינה ולקחת חלק בהפגנות המתקיימות כנגד הרפורמה המשפטית, לבין חובותיו כעובד מדינה ושמירה על תדמיתו ככזה. כהן ומשמר הדמוקרטיה טוענים שהשאלה האחת והיחידה אליה יש מקום להידרש היא האם ההפגנות כנגד ההפיכה המשפטית הינן “הפגנות בעלות אופי מדיני”.
עוד לטענתם, השתתפות פרקליטים בהפגנות נגד ההפיכה המשטרית לא תביא לפגיעה באמון הציבור כפי שקבע בית הדין הארצי לעבודה. הם מודעים לך שהפסיקה קבעה שכחלק מהצורך בשמירה על אמון הציבור במשרתי הציבור, מצופה מהם להיות “נייטרלים וא-פוליטים”, אולם טוענים, “אין כל דרישה או ציפייה לנייטרליות מוחלטת בכל תחום ותחום ובכל נושא ונושא”.
כמו כן, העותרים מבקשים מבג”ץ לקבוע כי הפגנות המחאה אינן הפגנות “בנושא מדיני” שרק בהן ההשתתפות אסורה על עובדי השירות המשפטי הציבורי, מאחר שמדובר בהפגנות שבהן משתתפים ציבורים מגוונים ותכליתן שמירה על הדמוקרטיה ומניעת פגיעה מבנית במערכת המשפט. עוד מבקשים העותרים מבג”ץ לקבוע כי הפרשנות שנתן בג”ץ עצמו למונח “הפגנות בנושא מדיני” בפסק הדין בעניין ההפגנות בכיכר גורן בשנת 2017 מחייבת את בית הדין לעבודה גם בנושא ההגבלות המוטלות על עובדי ציבור מהשתתפות בהפגנות מסוימות, וכי ההגבלות שבחוק אינן אוסרות על השתתפות בכל הפגנה שהיא.
המאמר של עו”ד מור סטולר: https://zoha.org.il/122469
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il