fbpx

אקלים אחד: אסיפת חירום בתל-אביב בקריאה להצלת ואדי רבאח שבשטחים הכבושים

בוואדי שמעבר לקו הירוק, ממזרח לראש העין ולכפר-קאסם, עובר מסדרון אקולוגי רגיש

אסיפת חירום התכנסה בשבוע שעבר במועדון הגדה השמאלית בתל-אביב בקריאה להצלת ואדי רבאח (נחל רבה) שבשטחים הכבושים. בוואדי שמעבר לקו הירוק, ממזרח לראש העין ולכפר-קאסם, שוכן אזור טבעי ייחודי ורגיש במיוחד, שהוא מסדרון אקולוגי חיוני במרכז הארץ.

את הדיון יזמו פעילי ההתארגנות “אקלים אחד”, שמסרו: “מתחת לאף שלנו הולכים לבנות התנחלות, אזור תעשייתי ישראלי בסדר גודל מטורף, על חשבון מסדרון אקולוגי. בואו לעצור את זה. כמעט 3,000 דונם של בטון התנחלותי יחריב את ביתן של חיות רבות, ייחודיות לאזור. הפרויקט יחריף את משבר האקלים, ימוטט את המגוון הביולוגי ויצוק את הכיבוש במלט ובכסף”.

לדברי הפעילים, בסוף מאי הופקדה תוכנית אזור התעשייה להתנגדויות, “אז יש לנו סיכוי לעצור את ההליך. כבר קיבלנו צו מניעה זמני נגד הקמת בית הקברות במקום. כעת, משהופקדה תוכנית אזור התעשייה, בואו ניפגש ונאחד כוחות למען צדק אקלימי: לא ניתן לקבוצות הפגיעות ביותר לשלם את מחיר התעשרותם של מחריבי האקלים והחיים”.

המפגש בתל אביב הוקדש להצגת ההקשר הרחב של תוכנית הפיתוח בוואדי רבאח ולקראת חתימה המונית על התנגדויות לתוכנית בפני עורך דין. ראשונת הדוברות, שרית מיכאלי מ”בצלם”, אמרה: “הקמת אזור התעשייה בוואדי רבאח היא חלק ממנגנון הנישול הישראלי, שמטרתו לשלול אדמות, מים ומשאבים מהפלסטינים. בעבר הפקיעה ישראל קרקעות באמתלה של צורך צבאי, אך כיום ההשתלטות ברובה מבוצעת באמצעות הכרזה על אדמות מדינה, המשמשות במירב המקרים לבנייה ולהרחבה של התנחלויות”.

הפעילה אורי נחמני הרחיבה על חשיבותם של מסדרונות אקולוגיים. לדבריה, קישוריות בין שטחים פתוחים נחוצה כדי לאפשר לבעלי חיים ולצמחים לממש את מעגל הרבייה שלהם. נחמני הצביעה על הסכנה שמציבה התוכנית להקמת אזור התעשייה “שער שומרון” למינים בסכנת הכחדה, בהם הצבי הארץ-ישראלי. “מגוון המינים חשוב לשמירה על המערכת האקולוגית כולה”,  הדגישה.

עו”ד יוסי וולפסון ציין: “ואדי רבאח הוא מסדרון אקולוגי חיוני בין ואדי עארה והכרמל בצפון להרי יהודה בדרום. התוכנית מסכנת גם את אקוויפר יהודה, שמזין את מעיינות הירקון. דליפה של ביוב או חומרים מזהמים מאזור התעשייה תפגע בהם ישירות”. וולפסון הדגיש כי אין צורך אמיתי בהקמת אזור תעשייה נוסף, וכי הוא צפוי למשוך אליו מפעלים מאזורי תעשייה קיימים – כולל כאלה הממוקמים ברשויות חלשות, מה שיפגע באפשרויות התעסוקה ובהכנסות הארנונה שלהן.

 

אסף טלגם

 

עוד בנושא:

 

פעילי סביבתיים מפגינים להצלת ואדי רבאח, נובמבר 2020 (צילום: אקלים אחד)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן