פתח לניצול לקראת חופשת הקיץ: ממשלת הימין מעוניינת שבני נוער יעבדו גם אחרי חצות
הסתדרות הנוער העובד דורשת לקבוע ענפים בהם בני נוער לא יועסקו אחרי חצות ולהקים מנגנוני אכיפה ברורים

ועדת השרים לחקיקה דנה בשבוע שעבר בתזכיר חוק שיתיר העסקת בני נוער בחופשות לימודים עד השעה 1:00 בלילה, בתנאי שתסופק להם הסעה לביתם. ב-2016 נקבע במסגרת הוראת שעה שבחופשות ניתן יהיה להעסיק בני נוער, בני 16 עד 18, עד חצות.
כמה בני נוער עובדים בישראל, וכמה מהם מזנקים על המסעדות והחנויות בחופשת הקיץ כדי לחסוך מעט כסף? 258 אלף בני נוער עבדו ב-2022 – 34% מכלל בני הנוער – כך עולה מדו”ח של מרכז המחקר בכנסת. 170 אלף בני נוער עבדו חודש לפחות בחופשת הקיץ (יולי-אוגוסט) של 2022 – 22% מכלל בני הנוער. מקור הנתונים הוא דיווחי מעסיקים לביטוח הלאומי על בני 18-14, שעבדו לפחות חודש בשנה.
אך לפי נתוני הסתדרות הנוער העובד והלומד, הארגון היציג של בני הנוער העובדים, על פני השנה מועסקים 578 אלף בני נוער, רובם בעת החופשות, בענפי המסחר, החינוך (קייטנות, גני ילדים) והמזון (אולמות אירועים, מסעדות, בתי קפה). מדי שנה מקבלת הסתדרות הנוער העובד והלומד אלפי תלונות על הפרת חוקי העבודה – 35% מהן עוסקות בעבודה אחרי חצות.
בהשגות לחוק שהגישה הנוער העובד נכתב: “עבודה עד שעות מאוחרות בלילה מעלה אפשרויות רבות של פגיעה הנובעות מעבודה בשעות חריגות. הצעת החוק משרתת בעיקר פלח מסוים של מעסיקים, בעוד היא מאפשרת למעסיקים אלו להעסיק עובדים עד השעות המאוחרות של הלילה בשכר נמוך יותר משכר המינימום של עובדים בוגרים, אך אין היא מקנה הטבות לבני הנוער עצמם”.
החשש הוא מאי-תשלום שעות נוספות, עבודה מעבר לשעה 1:00 בלילה והיעדר הסעה ממקום העבודה לבית הנער או הנערה – כמחויב בחוק. כמו כן דורשת הסתדרות הנוער העובד לקבוע שיש ענפים בהם בני נוער לא יועסקו אחרי חצות, ולהקים מנגנוני אכיפה ברורים ויעילים – מנגנונים שכמעט אינם קיימים ביחס לעובדים הבוגרים.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il