נפתחה תערוכת צילומים של אלכס ליבק במכון ון ליר: 20 שנה לגדר ההפרדה
התערוכה מציגה את גדר ההפרדה בעין העדשה בליווי טקסטים של אנשי רוח ירושלמים, ישראלים ופלסטינים

לציון 20 שנה להקמת חומת ההפרדה, המכונה גם “חומת האפרטהייד”, נפתחה השבוע תערוכה צילומים במכון ון ליר בירושלים בשיתוף העמותה עיר עמים. התערוכה חושפת את עבודתו של הצלם המוערך אלכס ליבק, ומראה כיצד נראית גדר ההפרדה בעין העדשה בליווי טקסטים של אנשי רוח ירושלמים, ישראלים ופלסטינים.
האוצרת תמי ריקליס אמרה בפתיחת התערוכה: “אין באסופת הצילומים המוצגת כאן רגעים מכריעים וגם לא דרמות גדולות. הם גם אינם משקפים את ההרוגים במציאות היומיומית של הכיבוש היום”. לדברי ריקליס, “זה צילום עיתונאי שתכליתו דווקא לתעד את הנון-איוונט. זוהי התעקשות לצלם את קו האופק הזה, מרחוק ומקרוב, פריים אחר פריים, שכונה אחר שכונה, כפר אחר כפר, כמעשה פוליטי. מעשה הצילום מבקש לומר לנו: יש מה לראות כאן, בדיוק את זה”.
עבור ד”ר אסף דוד ממכון ון ליר, “השנה העשרים להחלטה על בניית הגדר היא הזדמנות לעורר מחדש את הדיון על קיומה ולחשוף את הקהל הישראלי להשלכותיה על זכויות האדם ועל המציאות הגיאו־פוליטית באזורנו. כבר עשרים שנה חלפו מאז ההחלטה לבנות את גדר ההפרדה. חומה שחילקה מציאות חיים אחת לשתיים, אחת לכל עם. אצל מרבית הישראלים מדובר באירוע שכמעט כבר נשכח. בניית הגדר ושיתוף הפעולה הביטחוני עם הרשות הפלסטינית שהתלווה אליה אפשרו לישראלים רבים להדחיק את הסכסוך הישראלי- פלסטיני ולהתנהל בחיי היומיום כאלו אינו קיים עוד”.
אך עבור הפלסטינים, תושבי הגדה המערבית ומזרח ירושלים שתחת כיבוש, “הגדר היא מציאות המשפיעה לרעה כמעט על כל תחום בחייהם: מהיכולת להתפרנס ועד חופש התנועה, הביטחון האישי, חיי המשפחה והקהילה, לימודים, זכויות הקניין, חופש הדת ועוד. הגדר גודעת את המרחב הפלסטיני והופכת אותו למובלעות מפורדות”.
תושבי ירושלים המזרחית נותרו מפוצלים משני צידי הגדר, ומאז בנייתה עלה אחוז העוני בקרבם ב־20%, והוא עומד כיום על כמעט 80%. “תושבי מזרח העיר משלמים מיסים לעיריית ירושלים, אבל בפועל? מי שנותר מאחורי הגדר מנותק מחיי העיר ומשירותיה הבסיסיים, חי בתנאיי צפיפות והזנחה קשים ונאלץ לעבור במחסום כדי להיכנס לעירו שלו”. ישראל “דה פקטו כופה עליהם את המעבר לשכונות שמחוץ לגדר. כך מתבצע ‘טרנספר שקט’ של פלסטינים מהעיר” הוסיף דוד. תושבי השכונות מעבר לגדר יודעים שכוונתה של ישראל היא לנתק אותם סופית מהעיר, כפי שעולה מתוכנית טראמפ שלעת עתה נגנזה ומניסיונות חקיקה חוזרים ונשנים של מחוקקים ישראלים – גם לאחרונה.
יוסי אבו
במסגרת התערוכה ייערכו סיורים ודיונים. כן ניתן לערוך בה סיור וירטואלי באמצעות האתר:
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il