fbpx

השמאל בחיפה נערך לבחירות: ראיון עם חברת סיעת חד”ש במועצת העיר ארנת טורין

טורין: "השאלה החשובה כעת היא כיצד לתרגם את המחאה נגד ההפיכה המשטרית לכוח פוליטי מתקדם"

השבוע ראיין “זו הדרך” את ד”ר ארנת טורין, חברת סיעת חד”ש במועצת העיר חיפה. השיחה עסקה במצב הפוליטי ובעשייה במועצת העיר, לקראת הבחירות המקומיות שיתקיימו בחודש אוקטובר.

בבחירות הקודמות הוצבה טורין במקום השלישי ברשימת חד”ש למועצת העיר, אך הרשימה זכתה בשני מושבים בלבד ולמועצה נכנסו רג’א זעאתרה ושהירה שלבי. בחודש אפריל, בעקבות התפטרותו של זעאתרה שעבר למצרים כדי לקדם מפעלי תרבות וספרות ערבית, נכנסה טורין לתפקיד. בכך הפכה סיעת חד”ש הסיעה הערבית-יהודית הראשונה בהיסטוריה של חיפה המורכבת משתי נשים.

מה המצב הפוליטי בחיפה? האם יש אווירת בחירות?

מועצת העיר חיפה שרויה במצב כאוטי. לראשת העיר אין קואליציה. מספר תומכיה מצומצם והעיר מנוהלת למעשה בידי האופוזיציה, שהתרחבה עם השנים. האופוזיציה מורכבת מאנשי יונה יהב, ראש העיר הקודם, וכן חברי מפלגת העבודה, הירוקים והליכוד. סיעת חד”ש חברה באופוזיציה ומשתפת פעולה עם יתר הסיעות, כאשר הצעותיהן עולות בקנה אחד עם טובת העיר. ישיבות המועצה מתנהלות באווירה צעקנית. למרות שהישיבות נמשכות לעיתים כמה שעות, מעט מאוד שיח עניני מתקיים בהן.

בתנאים אלה, האפשרות לקדם יוזמות מוגבלת. הקואליציה מצרה את חופש התנועה של האופוזיציה. לדוגמא, עד כה לא מאפשרת לי הקואליציה “לרשת” את תפקידיו של רג’א זעאתרה בוועדות השונות: ועדת הכספים, ועדת ההנחות בארנונה, ועוד. האופוזיציה מצדה חותרת לבלום כל יוזמה מצד העיריה. אווירת הבחירות הקרובה מובילה להפרזה, להאשמות ולנאומים שנועדו רק ליצירת כותרות.

סיעת חד”ש תמכה בעבר בראשת העיר. מדוע חברתן לאופוזיציה?

בעקבות הבחירות הקודמות, ניהלה הסיעה משא ומתן עם עינת קליש-רותם, שהסכימה להעניק לחד”ש את סגנות ראשת עיר. רג’א אמור היה לכהן בתפקיד. אולם בעקבות מסע תעמולה גזעני וארסי שנוהל נגדו בעיר וגם בזירה הארצית, החליטה ראשת העיר לסגת. בסופו של דבר מונתה חברתנו שהירה שלבי לסגנית ראשת העיר, ולראשונה בהיסטוריה הייתה לחיפה סגנית ראש עיר ערביה.

אך מצב זה נשתנה לאחר תקופה קצרה. המתנגדים לראשת העיר השכילו לאחד כוחות לברית רחבה נגדה ולפטר את בעלי התפקידים שמינתה. חברנו לאופוזיציה משתי סיבות: ראשית, מפני שבתקציב הובטחו לנו סעיפים כמו סיוע למוסדות תרבות ולעמותות שאנו מבקשות לקדם, וחשוב מכך – שינוי עמוק במדיניות כלפי החינוך הערבי בעיר.  בחיפה, הורה ערבי שמבקש להבטיח חינוך איכותי לילדיו נאלץ להסתמך על מוסדות כנסייתיים פרטיים. הדבר שקול לתשלום שכר לימוד אוניברסיטאי מדי שנה לכל ילד, כבר מגיל הגן. כדי לשנות זאת נחוצים תקציבים לשיפור מערכת החינוך הערבית הציבורית,  על  מנת  להשוות  את  רמתה  לרמת  המוסדות הפרטיים. כשראינו שהפער בין ההסכמים הקואליציוניים למימושם גדול, פרשנו מהקואליציה.

 כיצד נערכת חד”ש בחיפה לבחירות המקומיות?

הבעיות של חיפה שונות מאלה של גוש דן. מחירי הדיור לא האמירו למדרגת מדע בדיוני, ואין לנו בעיות של תחנה מרכזית או קורקינטים חשמליים. לעומת זאת, הסוגייה של חזירי הבר מעסיקה מאוד את תושבי העיר, ובתי הזיקוק עדיין מהווים מפגע אקולוגי. קיימנו בסניף כמה ישיבות שדנו בשאלה, כיצד צריכה חד”ש להתארגן לקראת הבחירות בחיפה. כאנשי שמאל בעירייה, אנו מחויבות לדאוג לאינטרסים של האוכלוסיות המוחלשות.

בסניף שוררת הסכמה, כי עלינו ליצור חזית רחבה יחד עם כוחות נוספים בציבור היהודי ובציבור הערבי כדי להגיע להישגים בזירה העירונית. על סדר היום עלו כמה שמות של אנשים וארגונים. השאלה החשובה כעת היא כיצד לתרגם את המחאה נגד ההפיכה המשטרית לכוח פוליטי מתקדם. זו שאלה שהעסיקה כבר את מרקס: כיצד הופכים אוסף של אנשים כועסים לקבוצה בעלת תודעה מעמדית, ארגון ותוכנית פוליטית.

ומשהו אופטימי: היסטוריונים של יוון העתיקה ניסו להסביר מדוע התפתחו הערים ספרטה ואתונה באופן כה שונה זו מזו: האחת פיתחה תרבות מיליטריסטית והשנייה – את יסודות הדיון הדמוקרטי, הפילוסופיה והמדע. אחד ההסברים לכך הוא קיומו של נמל באתונה. נמל פירושו מפגש עם תרבויות שונות, שאת שפתן יש ללמוד כדי להגיע להסכמות ולקיים מסחר. לחיפה יש נמל ומסורת רב-תרבותית. אני משוכנעת שלא הייתי נעשית אקטיביסטית לולא  גדלתי בחיפה. לעיר יש מסורת סוציאליסטית ושל חיים משותפים. חסן שוקרי, ראש העיר של חיפה בשנות ה-20 של המאה ה-20, התעקש שתהיה נציגות יהודית במועצת העיר אף שהאוכלוסייה היהודית אז הייתה קטנה. היו מי שהוקיעו אותו כבוגד, ואף ניסו להתנקש בחייו יותר מפעם אחת. אך הוא התעקש ועמד בגבורה על כך שתהיה נציגות לשני העמים במועצת העיר. אני מקווה שנצליח להמשיך מורשת זו שיצרו קודמינו הערבים והיהודים.

 

אסף טלגם

 

עוד בנושא:

 

ד"ר ארנת טורין בישיבת מועצת העיר חיפה (צילום: ראובן כהן, דוברות עיריית חיפה)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן