fbpx

מחקר בינלאומי: ירידה חדה בכישורי הקריאה של הילדים בישראל

השינוי לרעה בישראל היה מהחמורים ביותר מבין המדינות הקפיטליסטיות המתקדמות

כישורי הקריאה של תלמידי כיתה ד’ בישראל ירדו בחדות בשנים האחרונות – כך עולה מהמחקר הבינלאומי פירלס שפורסם היום (שלישי). השינוי לרעה בהשוואה למחקר הקודם, שנערך ב-2016, היה מהחמורים ביותר מבין המדינות הקפיטליסטיות המתקדמות. הציונים שקיבלו התלמידים הישראלים היו דומים לאלה שנמדדו לפני 20 שנה.

המחקר, שנערך בשנה שעברה על ידי הארגון הבינלאומי להערכת הישגים בחינוך בחן את רמת הקריאה והבנת הנקרא של 400 אלף תלמידים מ-57 מדינות ועוד שמונה רשויות חינוך. בישראל, שנמדדה בהשוואה ל-42 מדינות, נבחנו כ-5,000 תלמידים מכ-200 בתי ספר, שמהווים מדגם מייצג. במחקר נכללו שני סוגי טקסטים עיקריים, סיפורי ומידעי, בעברית או בערבית, בהתאם לשפת ההוראה בבית הספר.

מהמחקר עולה כי הישגיהם של התלמידים דוברי ערבית שהשתתפו במחקר נותרו נמוכים מאוד, ללא שינוי של ממש מהישגיהם ב-2016.  יו”ר ועדת המעקב לחינוך הערבי, ד”ר שרף חסאן, מסר בתגובה כי “התוצאות של החברה הערבית בשפה הערבית קטסטרופליות ומחייבות שינוי גישה”. הוא הוסיף כי “ילד ערבי מקבל מסר שהערבית היא שפה לא חשובה. הגישה לשפה הערבית היא אינסטרומנטלית בעיקר ולא כמרכיב חשוב בזהות. כך התלמידים, במיוחד המוחלשים, נכשלים בערבית ובשאר המקצועות ומתקשים גם בעברית וגם באנגלית”.

לדבריו “השפה הערבית היא שפת האם והזהות, היא שפת הלימוד והחשיבה. היא  המפתח לחיבור הילד ללימודים ולחברה. בלעדיה ילדים, במיוחד מוחלשים יישארו בשוליים, מנותקים ומנוכרים”.

בוועד מדגישים כי “שום תכנית לא תעזור אם לא יהיה שינוי תפיסתי עמוק במשרד החינוך לגבי החינוך הערבי בכלל והוראת השפה הערבית בפרט. תוצאות החוזרות על עצמן שנה אחרי שנה אמורות לטלטל את המערכת ולגרום לשינוי מהותי”. ועדת המעקב לענייני החינוך הערבי  – שהיא גוף מקצועי שהוקם ביוזמת וועד ראשי הרשויות הערביות, מתריעה מזה שנים על חומרת המצב ודורשת טיפול שורש בכל הרמות – גישה ומדיניות, תוכניות לימוד, תוכני לימוד, בחירת מורים להוראת הערבית והכשרתם, שיפור איכות ההוראה והיקף השעות מתאים לאתגרים. כמו כן” יש להסתמך על מחקר עדכני בתחום הוראת הערבית. יש להפוך את שיפור מצב הילדים בשפה הערבית למטרת על של כלל מערכת החינוך ובתי ספר, לצד טיפול ברמת המקצוע. יש צורך בפעולה מיידית בשיתוף נציגי החברה הערבית”, הדגישו.

 

לעיון בדו”ח המלא (באנגלית)

 

הודעה על השקת מחקר פירלס הבינלאומי, היום (צילום: הארגון הבינלאומי להערכת הישגים בחינוך)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן