fbpx

עשור לתאונת עבודה הקשה בהיסטוריה: 1,130 עובדים נהרגו בבנגלדש במפעלים שקרסו

למרות שחלף יותר מעשור, טרם נעשה צדק עם עובדי הטקסטיל. חברי ועד הפעולה של הניצולים פתחו בשביתת רעב

לפני עשור, ב-24 באפריל 2013 קרס הבניין רנה פלאזה בפרברי דאקה שבבנגלדש ובאסון נהרגו 1130 עובדים, רובם בענף הטקסטיל, וכ-2,500 נפצעו. עבודות החילוץ הסתיימו ב-13 במאי והקריסה הייתה לתאונת העבודה הקטלנית ביותר בהיסטוריה.

למרות שחלף יותר מעשור טרם נעשה צדק עם עובדי הטקסטיל. אתמול (ראשון) חברי ועד הפעולה של הניצולים פתחו בשביתת רעב ליד אנדרטת הפטיש והמגל שהוקם לזכרם של ההרוגים במקום בו עמדו המפעלים. לחברי ועד הפעולה ארבע דרישות: פיצוי הולם למשפחות ההרוגים ולניצולים, להעמיד לדין את הכל האחראים לקריסה, חקיקת חוקי עבודה מתקדמים ובהם חוקי בטיחות וגהות והקמת קרן ממלכתית למתן קצבאות לקורבנות תאונות עבודה בכל ענפי התעשייה.

בבניין פעלו סניפי בנקים, חנויות, מפעלי טקסטיל ומספר דירות מגורים. החנויות והבנקים בקומה התחתונה התפנו מיד כשסדקים החלו להיראות. אזהרות ששוגרו יום קודם לקריסה לשאר העסקים ששכנו בבניין, זכו להתעלמות מוחלטת. עובדי מפעל הטקסטיל שפונו, הורו על ידי מעסיקיהם לשוב לעבודה באותו בוקר בו הבניין קרס.

ראש שירותי הכבאות של בנגלדש אחמד חאן אמר כי ארבע הקומות העליונות של הבניין נבנו ללא היתר. אדריכל בניין מסעוד רזא, הוסיף כי המבנה תוכנן כבניין משרדים ולא מפעלים, והדגיש את הסיכון בהסבת בניין המיועד למשרדים וחנויות קטנות לבניין עם מפעלים: “המבנה לא מסוגל לשאת את המשקל והרעידות שיוצרות המכונות הכבדות”, אמר.

באתר האינטרנט של אחד מהמפעלים בבניין צוין כי מחצית מהקרבנות היו נשים, יחד עם מספר רב של ילדיהן ששיחקו בפעוטונים מאולתרים בתוך הבניין. כוחות החילוץ השתמשו בגלילי הבד הרבים שהיו באזור כדי לסייע לניצולים להימלט מהבניין.

עם פרסום הידיעות על האסון, מחאות פועלים המוניות פרצו ברחבי המדינה, כאשר המפגינים דרשו להקים ועדת בדיקה ממלכתית של כלל מבני התעשייה במדינה. ב-1 במאי 2013, יום העובד הבינלאומי, התקיימה הפגנה גדולה בעיר דאקה שזכתה לתמיכה של המפלגה הקומוניסטית וארגוני שמאל בדרישה לתנאי עבודה טובים ובטוחים יותר. כמו כן, דרשו המפגינים חמור לבעלי הבניין ומתן פיצויים הולמים לקרובי הקורבנות.

פועלים זועמים מפגינים ליד האנדרטה שהוקמה לזכרם של עובדי הטקסטיל שנהרגו במקום בו פעלו המפעלים שקרסו (צילום: המפלגה הקומוניסטית של בנגלדש)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן