fbpx

שיתוף פעולה ישראלי-פלסטיני בירושלים במאבק נגד הכיבוש

פרי ג'רוזלם" היא התארגנות שמאלית הפועלת נגד הכיבוש ברחבי העיר ירושלים

“פרי ג’רוזלם” היא התארגנות שמאלית הפועלת נגד הכיבוש ברחבי העיר ירושלים. “פריג'”, כפי שקרויה ההתארגנות בפי פעיליה, שמה למטרה ליצור ולתחזק שיתופי פעולה עם האוכלוסייה הפלסטינית במזרח ובמערב העיר. השבוע ראיין “זו הדרך” את ס’, פעילה מרכזית בהתארגנות.

מתי הוקמה “פרי ג’רוזלם”? באילו תחומים היא פעילה?

ההתארגנות החלה ב-2014, כאשר פעילים מרחבי ירושלים החלו לקחת חלק בפעילויות שארגנה האוכלוסייה הפלסטינית שחיפשה נואשות שותפים למאבקיה. הרעיון שהעלנו היה להקים התארגנות שתאפשר לפעילים לבטא סולידריות עמה. זאת בהתאם לצרכי הקהילה. לא רצינו לגבש ארגון נוסף בו קובעים היהודים את כללי המאבק.

ההתארגנות צברה תאוצה בעיקר בתקופה בה התגברו המתקפות האלימות על תושבי עיסאוויה. המשמרות שארגנה ‘פרי ג’רוזלם’ עזרו מאוד לתושבי השכונה. מה שמעניין ב’פריג”, הוא שבניגוד לכל הארגונים שכולנו מכירים, קל וחומר אלה הפועלים היום בזרם המרכזי, אין לנו מנהיגים. אנחנו לא מזוהים עם אדם מסוים, אין לנו דובר ואין לנו פעילים קבועים. אנחנו פועלים באופן דינמי, ומעודדים אנשים שונים להנהיג את הפעילות. מאוד מקובל גם להפסיק את הפעילות. לכן האופי של הקבוצה משתנה מתקופה לתקופה. אנחנו פועלים באופן לא היררכי. מה שמנחה אותנו הוא הרצון להישאר מקומיים וליצור שיתופי פעולה עם האוכלוסייה הפלסטינית.

מי מרכיב את ההתארגנות וכמה חברים בה?

ישנם סטודנטים וצעירים רבים שפעילים אצלנו. אלה מרכיבים באופן כמעט מוחלט את קבוצות החשיבה והתכנון שלנו. לצערי, אין בשורותינו הרבה הורים – הפעילות הפוליטית מאוד מאומצת, והם לא מסוגלים להתפנות אליה במקביל לגידול ילדים.

מהם המאבקים המרכזיים בהם לקחתם חלק בשנים האחרונות?

ישנן שכונות שנמצאות תחת איום של טיהור אתני, ותושביהן מעוניינים בחלקם בשיתוף פעולה עם אוכלוסייה ישראלית יהודית. אנחנו מצטרפים להפגנות שלהם, מפיצים את הסיפורים של השכונה, מגיעים למשמרות הגנה על בתים מפני פינוי ועוד. הפינויים הם נושא מרכזי בעיר. נושא חשוב נוסף הוא הריסות בתים המתרחשת בקצב מסחרר. ישראל משתמשת בכלי הזה לדיכוי האוכלוסייה הפלסטינית והופכת את חייה בלתי אפשריים.

אחד המאבקים המרכזיים שהצטרפנו אליהם נערך בג’בל מוכאבר, שם התארגנה קבוצה שהפגינה בקביעות סמוך לעירייה. לכל שכונה וקהילה בעיר שיקולים שונים, אך אנחנו משתפים פעולה עם כל מי שמעוניין בכך. כרגע אנחנו מעורבים במאבקים בוואדי קדום, בשיח’ ג’ראח ובסילוואן. כאמור, העיקרון המנחה הוא הבנת הצרכים של תושבי השכונות. עם זאת, אנחנו שומרים את הזכות לפעול במערב העיר באופן חופשי יותר.

הפוגרום בחווארה הדגיש את הקשר בין ההפיכה השלטונית לכיבוש. כיצד אתם מביאים את המסרים שלכם למחאה?

כאשר התחלנו לדון בהצטרפות למחאה שאלנו את עצמנו האם יש טעם להצטרף להפגנות. הגדרנו יעדים מאוד ברורים. חשבנו מה ברצוננו לקבל מההצטרפות למחאה, אך גם מהם הקווים האדומים שעליהם לא נתפשר. כל שבוע אנחנו מבצעים הערכה מחודשת ומשנים את הפעילות בהתאם. אנחנו מקפידים מאוד להתחייב כמה שיותר לפעילות שטח וזאת לפני פעילות ברשתות החברתיות.

אחד היתרונות המרכזיים בהצטרפות למחאות ההמוניות הוא האפשרות להביא לרדיקליזציה של הציבור. כך ניתן גם לגייס אנשים למאמץ שלנו. פעילות השטח גובה מחיר פיסי, נפשי וחברתי כבד. אנחנו מתאמצים להרחיב את שורותינו כל הזמן – פעילים חדשים מעניקים לוותיקים כוח להמשיך, ולהיפך. אחרי המחאות בבלפור, הצלחנו לצרף פעילים רבים, ואנחנו מקווים שכך יקרה גם הפעם.

עם זאת, ההשתתפות בהפגנות מורכבת. חיוני בעינינו שלא לפגוע בקשרים שלנו עם האוכלוסייה הפלסטינית בעיר. הסולידריות איתם וההשתתפות במאבקיה הן הסיבות שלשמן הקמנו את “פרי ג’רוזלם”.

כיצד נראה העתיד של “פרי ג’רוזלם”? באילו עוד מאבקים תרצו להשתתף?

אנחנו משקיעים מחשבה רבה בתכנון לטווח הרחוק. קיימים מאבקים רבים שאנחנו מעוניינים להשתלב בהם, אך טרם עלה בידנו. למשל – מאבקי העובדים בעיר, כמו זה של שליחי חברת “וולט” שברובם פלסטינים, ושל עובדי הבניין, המתמודדים כל שבוע עם תאונות עבודה קטלניות, ושל עובדי הקבלן המועסקים בתנאים נצלניים. מאבקים אלה הם בחלט מרכיב בהתרחשות הפוליטית בעיר ובמאבק בכיבוש.

פעילי "פרי ג'רוזלם" מפגינים נגד הכיבוש במרכז ירושלים (צילום: פרי ג'רוזלם)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן