fbpx

פיניטה לה קומדיה בוונצואלה: נשיא הדמה חואן גואידו הודח בידי עמיתיו בימין

המחוקקים במדינה הצביעו בעד פירוק הממשלה הזמנית שהקים בחסות הממשל האמריקאי

האופוזיציה הימנית הפרו-אמריקאית בוונצואלה הדיחה בסוף השבוע את “הנשיא” חואן גואידו מתפקידו. זאת לאחר שהמחוקקים במדינה הצביעו בעד פירוק הממשלה הזמנית שהקים בחסות הממשל האמריקאי. נמסר כי חברי האופוזיציה הימנית איבדו את אמונם ביכולות גואידו להדיח את הנשיא הנבחר ניקולס מדורו, ואף האשימו אותו בקבלת שוחד ובמעילה בכספי ציבור.

“כעת אנו פועלים להניח את היסודות לשלב חדש במאבק הדמוקרטי”, אמר חואן מיגל מתאוס, אחד מנציגי הימין במדינה. ב-2019, ובתמיכת ממשל טראמפ, הכריז גואידו על עצמו בתור מנהיגה החוקי של ונצואלה. גואידו הכריז כי בית המחוקקים בשליטת הימין (האסיפה הלאומית) אינו מכיר  בניצחון הנשיא המכהן מדורו בבחירות 2018. המהלך הפוליטי שהוביל גואידו זכה בגיבוי מלא מצד ממשלת ארצות הברית, ובתמיכתן של עשרות מדינות קפיטליסטיות, בהן ישראל ומדינות אירופה המערבית.

גואידו מותיר אחריו ימין ונצואלני מפורר ומפולג. מנהיגיו נאבקים זה בזה על המלוכה, אך אף לא אחד מהם מסוגל לאתגר את שלטון ה”צ’אביסטה”. “לאחר כל המפלות שספגנו בשנה האחרונה, הגיע הזמן לשינוי יסודי של המדיניות. יש להציב אלטרנטיבה אמיתית”, צייץ בצער אנריקה קפרילס רודנסקי, אחד מראשי הימין הטוען לכתר.

נשיא ללא סמכויות…

ב-27 בינואר 2019 צילם ראש ממשלת ישראל דאז בנימין נתניהו סרטון, בו אמר ש”ממשלת ישראל מכירה בהנהגה החדשה של ונצואלה, כפי שעשו ארה”ב ומרבית מדינות אירופה ואמריקה הלטינית”. כך העניק נתניהו את הגושפנקא הישראלית למהלך שהובילה מחלקת המדינה של ארה”ב. היועץ האמריקאי לשעבר לביטחון לאומי ג’ו בולטון כיהן בתפקיד בימי ההפיכה. ביולי האחרון אישר בולטון כי ארה”ב הייתה מעורבת בהפיכה, והודה כי סייע באופן אישי לתכנן ניסיונות הפיכה במדינות זרות. את הדברים אמר לאחר דיון בקונגרס שעסק במהומות הקפיטול – במהלכן הסתערו תומכי הנשיא לשעבר דונלד טראמפ על הקונגרס בינואר 2021 וניסו לבצע הפיכה.

בולטון, שעזב את תפקידו בבית הלבן בטונים צורמים, רמז כי לטראמפ לא היה מספיק כוח להוציא לפועל הפיכה לבדו. בהמשך אמר: “כאחד שסייע לתכנן הפיכות – לא כאן, אלא במקומות אחרים – הדבר מצריך הרבה עבודה”.

    בולטון טען בריאיון כי אינו מעוניין לפרט על מעורבותו בהפיכות, אך בהמשך נקב בשמה של ונצואלה. במהלך 2019 תמך בולטון, שהיה אז היועץ לביטחון לאומי, בהתערבות הצבא האמריקאי בוונצואלה. גואידו קרא אז לצבא ארה”ב לעזור לו להדיח את הנשיא מדורו מהשלטון. הוא אף קרא לחיילים האמריקאים לפלוש לארצו לשם כך. “בסופו של דבר המהלך נכשל. לא שהיה לנו כל כך מה לעשות, אך ראיתי למה נדרשת אופוזיציה כדי להדיח נשיא שנבחר באופן חוקי. במקרה הזה היא נכשלה”, הוסיף בולטון לגבי ונצואלה. בהמשך שאל המראיין: “נדמה שמלבד ונצואלה ישנם דברים שאינך מספר לי” ולכך השיב: “אני בטוח שישנם”.

… ושגריר ללא שגרירות

המדינות הקפיטליסטיות במערב העמידו לרשות גואידו את הכספים שהפקידה ונצואלה בבנקים זרים. למרות זאת, הוא נכשל בהקמת הממשלה, בניסיונו לחולל הפיכה צבאית ובהובלת התערבות צבאית של ארה”ב במדינה. במהלך השנתיים האחרונות, היה גואידו קוריוז ומושא ללעג.

אך למרות כישלונותיו, הצליח גואידו למנות סוללה של “שגרירים בינלאומיים”. לישראל שיגר את הרב פנחס ברנר, שבמשך עשרות שנים כיהן כרב הראשי של הקהילה היהודית האשכנזית בקראקס. עם פרישתו מהתפקיד בגיל 80, עזב את ונצואלה והיגר לארה”ב. לבסוף היגר לישראל בגיל 88 והשתקע בה. הרב הקשיש הרבה לבקר בקובה וקיים פגישות רבות עם פידל קסטרו. כאשר הגיע לישראל, הנפיק כרטיסי ביקור עליהם נכתב: “הרפובליקה של ונצואלה, פנחס ברנר, שגריר”. גם “שר החוץ” שמינה גואידו, חוליו בורחס, הגיע לישראל בסוף 2019 כדי לקדם את הכרתה הרשמית בגואידו.  בורחס נועד בירושלים עם נציגים רשמיים מטעם משרד החוץ, אך לא התקבל לשיחה בלשכת שר החוץ ישראל כ”ץ. נציגי משרד החוץ נזהרו ואמרו שהרב ברנר הוא “נציג מיוחד” מטעם ממשלת גואידו, אך זה “לא הגיש כתב אמנה ולכן לא הוכר כשגריר”.

עוד בנושא

חואן גואידו בצד נשיא ברזיל הימני קיצוני ז'איר בולוסונרו בעת "ביקורו הרשמי" בברזיליה, 2019 (צילום מסך: רדה גלובו)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן