פורסם גיליונו המקוון הרביעי של “חוצות – כתב עת תרבוטיפוליטי”
העורכות: הגיליון הרביעי נוצר מתוך תחושות כבדות המלוות את התקופה האחרונה

כתב העת המקוון “חוצות”, המגדיר עצמו תרבוטיפוליטי, פרסם את גיליונו הרביעי (אוקטובר 2022). להלן חלקים מדבר העורכות.
הגיליון הרביעי נוצר מתוך תחושות כבדות המלוות את התקופה האחרונה, שנדמה כאילו נמשכת זה זמן רב וממשיכה להסלים ולעורר דאגה, צער ואף חשש כבד. אנו עדות לתקופה מסוכנת בה קולות ההקצנה מתעצמים ואף הופכים מציאות מוחשית. המלחמה המתמשכת באוקראינה, המצור על עזה והבחירות הקרבות המעצימות את מוחשות האיום על המרחב הדמוקרטי, כל אלה ועוד מעוררים פחדים עמוקים המתקיפים את החופש, הבית והביטחון הבסיסי.
את הגיליון מלווים ציורים ועבודות של האמנית הישראלית ממוצא אוקראיני זויה צ׳רקסקי נאדי. יצירותיה מנכיחות ומהדהדות את עוצמת האיום, הסכנה וההרס, ועוסקות בנושאים חברתיים בוערים כגון הגירה, מעמד, גזע ועבודת מין. בסדרת העבודות “לפני ואחרי”, המוצגת בגיליון, צ׳רקסקי נאדי מביעה את כאבה העז על ההתקפה הרוסית נגד אוקראינה, בה נולדה וגדלה.
אסתר רפפורט, פסיכולוגית וחברת מערכת “חוצות”, הקדישה את שירה “לב קטן” לזכרו של ריאן סלימאן בן השבע שהתמוטט ומת בביתו לאחר מרדף של חיילי הכיבוש אחר אחיו. לינה ליפשיץ, עובדת סוציאלית קלינית ואשת אקדמיה ילידת אוקראינה, סוקרת בטקסט קצר מיזם התנדבותי ייחודי ומעורר השראה של נשות מקצוע ישראליות דוברות רוסית. המיזם מעניק, מאז השבוע הראשון של המלחמה, סיוע נפשי לתושבי אוקראינה ולפליטות.
במאמרן “הסובייקט הפלסטיני והנכבה – בין שלילה להכרה במרחב הקולקטיבי-אישי-טיפולי”, מציגות הפסיכולוגיות הקליניות ד”ר ספאא גנאדרי-נסר ומונא שימי מבט מעמיק על אודות חווית הסובייקט הפלסטיני וסיפור הנכבה שלו. זאת תוך התמקדות בחוויית העקורים הפנימיים והמפגש עם תכנים אלה בחדר הטיפול. יצוין שהמאמר פורסם בגיליון גם בערבית.
תושבי עזה נאלצים לחיות מעבר לחומות השקופות והאטומות ביותר היכולות להתקיים בין קבוצות של בני אנוש: סבל האנשים החיים שם שקוף לרוב תושבי ישראל, והלבבות אטומים בעודם סגורים שם לגורלם. ביולי האחרון ערכו ארגון גישה והמרכז הקהילתי לבריאות הנפש סמינר מקוון לציון 15 שנות סגר ישראלי על הרצועה. הסמינר דן בהשלכותיו הנפשיות של המצור. טובה בוקסבאום חלקה עדויות מפי אנשי טיפול העובדים במרכז באשר למחיר הנפשי הקשה מנשוא של התושבים בעזה.
במאמרן מציבות שרה מצר וקורין זאבי אתגר בפני אנשי בריאות הנפש בישראל, ומציפות שאלות באשר לשתיקתם הכמעט גורפת בסוגיית מעצרי הילדים הפלסטינים. המאמר מוסר חוויות אישיות במסגרת התופעה והשלכותיה על נפשם והתפתחותם של הילדים. זאת בהתבסס על ספרות מקצועית רלוונטית. עוד בגיליון: שני מאמרים מאת ד”ר יעל מאיר וד”ר רוני סרור המציעים מסגרת חשיבה להבניה ופרקטיקה של עבודה טיפולית והדרכתית מודעת הקשר חברתי.
לעיון בגיליון: https://www.hebpsy.net/me.asp?id=245
עוד בנושא: https://zoha.org.il/112377
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il