סדקי הגלובליזציה הקפיטליסטית טרם החלישו את ארצות הברית
דה-גלובליזציה אינה מאיימת על קיומה של ארה"ב; אדרבה - היא עשויה להועיל לה

הגלובליזציה הקפיטליסטית איננה אפשרית בעולם ללא מסחר ואספקה בינלאומיים. הסדר המקיף אותנו, לפיו התרגלנו לחיות, תלוי בגישה חופשית לכל השווקים והמשאבים. לעלות היצור הנמוכה בעולם השלישי נוספה הוזלת שינוע הסחורות דרך הים כתוצאה מהשקט המדיני היחסי. היה זה התנאי העיקרי לגלובליזציה – סחר עולמי במקום מלחמה עולמית. אולם הסדר הגלובלי עלול לקרוס בן רגע: כדור תועה בודד בדופנה של ספינת מסחר מערבית עלול לשנות את אורח חיינו באופן מהותי.
הקונפליקט הגלובלי הנסתר מהעין
לא תיתכן גלובליזציה ללא השתתפות רוסיה וסין. זה עצם העניין – לא ניתן להסיר מהמשחק הגלובלי אף שחקן תוך שמירה על הסדר הקיים. במשך למעלה משבעים שנה, חיווטו המדינות הקפיטליסטיות את כלכלות העולם ליחסי תלות. לכן חזינו בצמיחה עצומת ממדים ומהירה של כלכלות מסוימות: מדינות שהיו קדם-תעשייתיות זכו בהזדמנות לסחור במוצרים טכנולוגיים מתקדמים בתמורה למוצרי חקלאות כמו שעועית.
אף על פי כן, חוקי המשחק הגלובלי יצרו קונפליקט המאיים על עצם קיומו: הדרה או נסיגה של אחד השחקנים פירושה אובדן גישת הייתר למשאבים הבלעדיים בהם הוא אוחז. הדבר עלול לגרום קושי ואף סכנה קיומית אם משאבים אלה חיוניים לצורך הישרדות בעולם המודרני.
ניכר כי לאלה הקוראים להדיח שחקן כזה או אחר מהמשחק אין מושג בתחום התנהלות הכלכלה העולמית. אלה יושבים בברלין ומשמיצים (בצדק) את ה”קניבלים” היושבים בקרמלין. אולם הם לא מבינים עד כמה הם וסביבתם תלויים בגז שמספק להם אותו קרמלין, למרות מדיניותו האכזרית והאימפריאליסטית. בלעדי גז זה הם לא יכולים לחמם את דירותיהם בחורף, ותעשייתם הכבדה ואף הבינונית עלולה להיות מושבתת כליל. בתרחיש כזה, לא יוכלו להמשיך לספק נשק לאוקראינה.
הגלובליזציה היא אפוא נחש הטורף את זנבו. סחר ימי בטוח בלתי אפשרי בתקופת מלחמה, בה לא ניתן להבטיח אספקה של סולר ונפט. אך כיצד ניתן להשיג את המשאבים הללו בהיעדר צי המאפשר סחר ימי בטוח? כאמור, המשחק הגלובלי הוא מלכודת מעגלית.
אך למען הסר ספק – ארצות הברית תיפגע פחות מתהליך של דה-גלובליזציה. היא תשמור על רווחיה ועוצמתה הצבאית בכל תרחיש אפשרי. דה-גלובליזציה אכן פוגעת בכולם, אך כלל לא באותה המידה.
כוחו של השוק הפנימי האמריקאי
ארה”ב חסינה במידה מסוימת לשינויים גלובליים מאחר שהיא מנהלת כלכלה יבשתית הנשענת על שוק פנימי חזק. בעוד שהכלכלה הגלובלית מבוססת על ייצוא, הוא מרכיב עשרה אחוזים בלבד מהתוצר האמריקאי. רק מחצית מהסחורה שמייצאת ארה”ב ושלושה אחוזים מהסחר המקומי בה משונעים דרך הים. הסיבה לכך, בין השאר, היא הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה (NAFTA). הסכם זה מעגן את הסחר בין ארה”ב לבין מקסיקו וקנדה, ומבסס אותו על שינוע קרקעי באמצעות צינורות, רכבות ומשאיות.
אמריקה הצפונית והדרומית עשירות באנרגיה ובמזון. לכן ארה”ב אינה תלויה בסחר העולמי כדי לספק לאזרחיה משאבים בסיסיים. למעשה, המשאבים הטבעיים הקיימים בה מספיקים הרבה מעבר לדרוש כדי להזין את כלל תושביה.
היא מוקפת באוקיינוסים משני צדדיה, ופגיעה צבאית בה הוכחה עד כה כבלתי אפשרית. לצורך השוואה: כוחם של כל ציי העולם יחד מסתכם בעשירית מעוצמתו של הצי האמריקאי. מצפון לארה”ב שוכנת קנדה העשירה במשאבי טבע. מדרום שוכנת מקסיקו – המדינה היציבה ביותר מבחינה דמוגרפית בחצי הכדור המערבי. היא מבטיחה את עוצמתה בשזירת כלכלתה בכלכלה הגדולה בעולם – זו של ארצות הברית.
ארצות הברית בעידן כוח העבודה המתייקר
עד לאחרונה הסתמכה ארצות-הברית על ניצול כוח עבודה זול בסין. אך העובד הסיני כבר לא מספק את עבודתו בזול, ובמקביל ארה”ב חזרה לראות בסין אויבת. התאגידים האמריקאיים כבר החליפו את העובד הסיני במקסיקני. הייצור המקסיקני זול וזמין יותר מהסיני. לראיה – המנועים המותקנים בדגמים החדשים של מכוניות פורד מיוצרים כבר היום במקסיקו. בנוסף חלקי חילוף רבים המיוצרים בתעשיות על הגבול בין המדינות עושים את דרכם לדטרויט. כמו כן, ארה”ב העבירה את ייצור המוליכים למחצה לטייוואן, וכעת פועלת להעביר גם תעשייה זו לשטחה.
הדה-גלובליזציה אינה מאיימת על קיומה של ארה”ב; אדרבה – היא עשויה להועיל לה. לאן ירוצו המשקיעים כשהמצב באסיה ובאירופה יהפוך לא יציב לחלוטין? לאן ינסו לברוח פליטים בעת מלחמה? לאותו מקום שהוא, לעת עתה, מבצרו של הקפיטליזם העולמי.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il