בית הדין הארצי לעבודה דחה את בקשת המדינה להוציא צווי מניעה נגד ארגון המורים
החלטת בית הדין הארצי לעבודה מהווה הישג גדול לארגון המורים

ארגון המורים העל יסודיים רשם ביום רביעי (1.6) ניצחון משמעותי באחת מזירות המאבק אותן הוא מנהל בימים אלו אל מול המדינה, כאשר בית הדין הארצי לעבודה דחה את בקשת המדינה להוציא צווי מניעה נגד ארגון המורים בצעדים אותם נוקט הארגון במאבקו כנגד רפורמת להתחדשות הלמידה במקצועות המח”ר. בית הדין דחה את הבקשה ממספר נימוקים: סירוב מרכז השלטון המקומי, שהוא מעסיקם הישיר של מורי הארגון, להצטרף לדרישה להוצאת צווי מניעה, וגישתו כי על המדינה וארגון המורים לעלות על מסלול הידברות; קבלת טענת ארגון המורים כי הוא מצוי בסכסוך כלכלי לגיטימי מול המדינה; והיותם של הצעדים מוגבלים ומידתיים. “אנו סבורים, כי בשלב זה נכון כי כל הגורמים- המדינה, מרכז השלטון המקומי, וארגון המורים- ינהלו משא ומתן להסדרת כל חילוקי הדעות ביניהם”, נאמר בפסק הדין.
עבור ארגון המורים מהווה החלטה זו הישג משמעותי במאבק אותו הם מנהלים כנגד הרפורמה המתוכננת במקצועות מאשכול מורשת חברה ורוח (מח”ר), אשר שרת החינוך, יפעת שאשא ביטון, מבקשת לבטל בהם את בחינות הבגרות ולעבור לשיטות הערכה חלופיות. ב-8 במאי הנחה יו”ר ארגון המורים, רן ארז, את חברות וחברי הארגון שלא להשתתף בתכניות של השתלמויות הנוגעות לתוכניות שרת החינוך לביטול בחינות הבגרות במקצועות ההומניסטיים, ולא לקיים כל קשר עם המפמ”רים של אותם מקצועות בכל הנוגע לתוכנית הניסיונית הזו. יומיים לאחר מכן, ב-10 במאי, הורחבה הנחיה זו על ידי יו”ר המחלקה הפרופסיונלית בארגון, שלמה חדד, שהדגיש כי אין להשתתף בכל מפגש בנושא הרפורמה גם ברמה הבית ספרית, באמצעות המנהלים ולא באמצעות כל גורם אחר.
באותו יום הכריז ארגון המורים על סכסוך עבודה בשל אי ניהול משא ומתן לחתימה על הסכם קיבוצי חדש, לאחר שתוקף ההסכם הקודם פג לפני מספר חודשים. ב-24 למאי, שבועיים לאחר ההכרזה על סכסוך העבודה, ומשלא הושגה שום התקדמות בין הצדדים בשל התעלמות המדינה מדרישות הארגון, החליטה הנהלת ארגון המורים בישיבתה לנקוט בשורה של עיצומים מיידיים שאיימו לשבש את סיומה של שנת הלימודים. בכלל זה: העדרות ממועצות פדגוגיות, אי הזנת ציונים למעט ציוני הגשה וציוני בגרות פנימית, אי חלוקת תעודות בסיום שנת הלימודים, איסור פעילות לאחר סיום שעות העבודה של המורה, ואיסור על השתתפות במסיבות וטקסים.
משרד החינוך, שבשלב זה עדיין סירב להיפגש ולקיים הידברות עם ארגון המורים על נושא הרפורמה, הוציא בעקבות זאת בקשה לצווי מניעה מבית הדין הארצי לעבודה. שרת החינוך אף אמרה ביהירות כי “הימים שבהם מערכת החינוך הייתה נתונה לקפריזות של בן אדם אחד שמוביל תרבות של שקר- נגמרו”. אל מול ההתנהלות האטומה והכוחנית של משרד החינוך, נענה ארגון המורים לפנייתו של חיים ביבס, יו”ר השלטון המקומי, והפסיק את העיצומים המשבשים את סיום שנת הלימודים, וזאת על מנת למנוע פגיעה בתלמידים. העיצומים הנוגעים ליישומה של תכנית המח”ר, לעומת זאת, נותרו בעינם. בהודעה שהוציא ב-27 במאי, ציין רן ארז כי “מדובר בצעד טקטי במאבק להשגת המטרה של שיפור תנאי עבודתם ושכרם של המורים ושמירת מעמדם המקצועי והכלכלי תוך אבטחת ‘האגפים’ ומציאת בן ברית”, בדמות מרכז השלטון המקומי. פניית משרד החינוך באותו היום לבית הדין הארצי לעבודה לבקשת צווי מניעה נדחתה, כאשר מרכז השלטון המקומי נמנע מהצטרפות לעתירה בעקבות ההסכמות אליהם הגיע עם הארגון.
החלטת בית הדין הארצי לעבודה מהווה הישג גדול לארגון המורים: ראשית בשל הצלחתה לרתום לצדה את מרכז השלטון המקומי. שנית בשל העובדה שההחלטה מחייבת את המדינה לנהל מו”מ מידי עם הארגון על כלל הנושאים הניצבים במחלוקת בין הצדדים, בכלל זה יישום תוכנית הבגרויות. יחד עם זאת, יש להדגיש כי החלטת בית הדין קבעה כי עצם הנהגת הרפורמה ותכנה היא בסמכותה של המדינה, וכי ארגון העובדים אינו יכול להטיל וטו על עצם הנהגתה, גם אם נזקיה רבים. מנגד, ככל שלתכנית השלכות על זכויות עובדי ההוראה, לרבות תנאי עבודתם ושכרם, על המדינה לנהל עם הארגון משא ומתן על השלכותיה.
שרת החינוך טוענת כי מסמך התחייבות מטעם הממונה על השכר באוצר, קובי בר נתן, אותו הציגה לעובדי ההוראה, נותן מענה לטענה זו. אולם מכתב זה, שההתחייבות בו היא כי הרפורמה לא תביא לפגיעה בתנאי השכר של המורים ובגמולי ההכנה לבגרות המופיעים בהסכמים הקיבוציים אינו נותן מענה של ממש לחששות רבים אותם הציג הארגון- בכלל זה התחייבות מפורשת ששעות ההוראה לא יפגעו בעתיד, העובדה שכבר כעת פריסת השעות תאלץ מורים לקחת על עצמם יותר כיתות כדי להגיע לאותו היקף משרה, וכן טענות הקשורות לשינוי אופי ומהות עבודתם של המורים, בין היתר.
ארגון המורים מצוי כעת במספר סכסוכי עבודה, כאשר מעבר לסכסוך העבודה בדבר ההסכם הקיבוצי החדש מול האוצר- אשר גם משרד החינוך טוען שגורר רגליים במתכוון במו”מ מול איגודי המורים- מקיים הארגון סכסוכי עבודה גם בנושא יישומה של רפורמת המח”ר, מעבר לחמישה ימי עבודה בשבוע ללא הסכמת מבנה העבודה באותם ימים, וכן בדבר מעמד מערך ההדרכה במשרד החינוך, אשר במסגרת רפורמת הגמישות הפדגוגית מופרט הלכה למעשה.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il