האתגר הכלכלי הסיני: למגר את נגיף הקורונה ולהבטיח את צמיחת המשק
בשבוע האחרון ננקטו מהלכים נקודתיים כדי לצמצם את השפעות הנגיף על הכלכלה והפיתוח החברתי

הגישה הכלכלית המאזנת בין המאבק בנגיף הקורונה לפיתוח יסייעו למשק הסיני לעמוד על רגליו אחרי חגיגות ה-1 במאי”, כך נמסר בעיתון “גלובל טיימס” היוצא לאור בבייג’ינג. לדברי העיתון, השפעות הקורונה על הכלכלה הסינית מורגשות היטב: צמצום ביקושים, קטיעת שרשרת האספקה וחוסר וודאות לגבי התחזיות הכלכליות. הממשלה מעוניינת בהתנעת הכלכלה על ידי הגברת הביקושים והייצור התעשייתי באזורים שנפגעו מהמגפה. בשל המדיניות להדברת הקורונה המחמירה הנהוגה ברחבי סין ובייחוד באזור העיר שנחאי הנמצאת תחת שלבים שונים של סגר כללי וחלקי, ענפים כמו ענפי השירותים, הבידור, והתיירות שהוגבלו בצורה ניכרת בין ה-30 באפריל ל-4 במאי והכנסתם נפגעה.
במהלך חמשת ימי החג האחרון, מה-30 באפריל עד ה-4 במאי, כ-160 מיליון אזרחים נעו בתוך המדינה, 30% פחות משנים עברו, כך עולה מנתוני משרד התרבות והתיירות, ענפים אלו יוצרים הכנסה של כ-10 מיליארד דולר מדי שנה, אך הפעם נרשמה ירידה של כ-43% בהכנסות אלה.
על פי “גלובל טיימס”, “למרות ההשפעה השלילית על הצמיחה הכלכלית לטווח הקצר, המדיניות להדברת הקורונה שנועדה לעצור את שרשרות ההדבקה משרתת את העם הסיני”. בשבוע האחרון ננקטו מהלכים נוספים ונקודתיים כדי לצמצם את השפעות הנגיף על הכלכלה והפיתוח החברתי. ביום רביעי בשבוע שעבר הכריז השלטון המקומי בבייג’ינג על ההגבלות על אכילה במסעדות שתתרחב בשל התפשטות מקרי הידבקות בענף ההסעדה ברחבי העיר. “כעת שנבלמה ברמה הקהילתית התפשטות המגפה בשנחאי, אנחנו יכולים לצפות להתאוששות כלכלית מוקדמת, כבר בחודש מאי”, אמר הכלכלן קאו הפינג מאוניברסיטת פקין. הוא הוסיף כי ענפי התעשייה והפיננסים הסיניים עתידים לעמוד על רגליהם כעת שהמגפה נמצאת תחת שליטה בשנחאי, בהינתן החשיבות הכלכלית האדירה של העיר בה מתגוררים כ-24 מיליון תושבים.
עם התמתנות המגיפה, הרשויות מיהרו להעניק חבילת סיוע לעסקים שתקטין את הנטל על הענף ותבטיח את הרציפות של שרשרת הייצור כדי להאיץ את התאוששות ענפי החקלאות והתעשייה. סין אישרה לכ-1,900 חברות לחזור לפעילות ובהן חברות הרכב סאיק וטסלה.
מומחים סבורים כי צעדים מקרו-כלכליים ותמריצים פיסיקליים נוספים נדרשים, בייחוד עבור הענף העסקי וכדי להחזיר את ביטחון התושבים. בישיבת הלשכה הפוליטית של המפלגה הקומוניסטית הסינית ב-29 באפריל נקבע כי החלטות אלו יישומו מהר ככל האפשר ביניהן: החזרי מס והפחתות מס, קיצוצים בעמלות, היטלים ואגרות. לפי הכלכלן הבכיר לי-חון “צעדי מדיניות דומים ינקטו כי התעסוקה היא קריטית לצמיחה כלכלית יציבה ולכן צריך גם לתמרץ צרכנות”. חון קרא להנפקת שוברים לצריכה בשווי כולל של מיליארדי דולר עבור התושבים. מגוון רשויות מקומיות בסין כבר הנפיקו שוברים דיגיטליים הכוללים הטבות נוספות. בבירת טכנולוגיות העילית שנזן במחוז הדרומי גואנגדונג הונפקו שוברים בשווי כולל של עשרות מיליוני דולר.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il