פיזר את הפרלמנט: נשיא תוניסיה קייס סעיד לקראת התנגשות עם איגודי עובדים החזקים
מפלגת העובדים התוניסאית הקומוניסטית גינתה את צעדיו של סעיד וכינתה אותו "רודן בתחפושת של משפטן"

נשיא תוניסיה קייס סעיד הודיע בשבוע שעבר על פיזור הפרלמנט, אחרי שמחוקקים אישרו הצעה שתבטל את סמכויות החירום שנטל לעצמו ביולי האחרון: אז הקפיא את פעילות הפרלמנט והדיח את ראש הממשלה, שופטים ופקידים נוספים. מבקריו של סעיד האשימו אותו בקיץ כי הוא מבצע הפיכה, בעוד שהוא טען כי מדובר בצעדים הכרחיים “להצלת המדינה” משחיתות ומניסיונות לעורר תסיסה ציבורית על רקע התפשטות מגפת הקורונה והמשבר הכלכלי המעמיק במדינה.
הודעתו של סעיד בדבר פיזור הפרלמנט עשויה לדרדר את המדינה למשבר הפוליטי החמור שידעה מאז הפגנות הענק של 2011 שסימנו את תחילת תנועת המחאה “האביב הערבי”. באוקטובר מינה סעיד באמצעות צו נשיאותי ממשלה חדשה בראשות נג’לא בודן רמדאן, האישה הראשונה בתפקיד בתולדות המדינה. בינואר הציג סעיד תוכנית לקיום משאל עם לאומי, באמצעות אתר אינטרנט ייעודי, לגבי רפורמות שהוא מתכוון ליישם ב-25 ביולי – שנה בדיוק לאחר ההפיכה והקפאת פעילות הפרלמנט. זאת, בצד הכרזה כי יערוך בחירות לפרלמנט בדצמבר. בהצבעה בפרלמנט בשבוע שעבר תמכו רוב חברי הבית בהחלטה להכריז כי צעדי החירום של הנשיא הם הפרה של חוקת המדינה.
שולט באמצעות צווי חירום
בעקבות הצבעה זו, כינס סעיד את המועצה לביטחון לאומי והכריז על פיזור הפרלמנט. “פיזור הפרלמנט נועד להגן על הממשלה, על הממסד ועל אזרחיה של תוניסיה” אמר הנשיא בישיבה. לאחר הודעתו של הנשיא מסרה הממשלה כי תפתח בחקירה נגד חברי הפרלמנט שהשתתפו בהצבעה.
סעיד, בן 64, ניצח במפתיע בבחירות לנשיאות ב-2019. הפרופסור לשעבר למשפט חוקתי נתפס כדמות נקייה משיקולים פוליטיים. אולם בפועל התגלה כבעל נטייה סמכותנית שהלכה והחמירה — עד להכרזתו בקיץ שעבר על הקפאת הפרלמנט ופרסום צווי החירום הנוספים. אזרחים תוניסאים רבים גיבו תחילה את ההפיכה, אך כעת גובר חוסר שביעות הרצון בזמן שהמשטרה מדכאת בברוטליות מפגינים הדורשים דמוקרטיה וצדק חברתי.
“אנחנו לא מפחדים להגן על המוסד הלגיטימי הזה”, אמרה חברת הפרלמנט ימינה זוגלמי ממפלגת א-נהדה האיסלאמיסטית שתמכה בהצבעה. “העם לא חזר בו מהתמיכה בנו. הנשיא עצר את פעילות הפרלמנט באמצעות טנקים”. א-נהדה, המפלגה הגדולה ביותר עם רבע מהמושבים בפרלמנט, היא בין המבקרות הראשיות של שלטונו של סעיד. מנהיגה ראשד רנושי מכהן כיו”ר הפרלמנט. מפלגת ימין בולטת נוספת היא “מפלגת החוקה החופשית” בראשותה של עביר מוסי, אחת מתומכיו של הרודן זין אל-עאבדין בן עלי ששלט במדינה במשך 23 שנה, עד שנמלט ממנה בעקבות המחאה של 2011. בן עלי מת ב-2019 בגיל 83, בעודו שוהה בגלות בסעודיה. לדברי מוסי, על הנשיא סעיד לציית לחוקה ולהכריז על קיום בחירות בתוך שלושה חודשים.
רודן בתחפושת של משפטן
מפלגת העובדים התוניסאית הקומוניסטית גינתה אף היא את צעדיו של סעיד וכינתה אותו “רודן בתחפושת של משפטן”. יחד עם זאת, מתחה מפלגת העובדים ביקורת קשה על א-נהדה ועל מפלגת החוקה. “אלה שתי מפלגות פשיסטיות שכל תכליתן שמירה על שלטון בעלי ההון ודבקות במדיניות הניאו-ליברלית”, הדגישה המפלגה והוסיפה: “האבטלה גדלה, הכלכלה במשבר עמוק והתסיסה החברתית גוברת. מול סעיד, א-נהדה ויורשי בן עלי יש להציב אלטרנטיבה עממית, דמוקרטית ועצמאית שתגן על ריבונות המדינה”.
יצוין שהאיחוד הכללי של העובדים התוניסאים התריע בשבוע שעבר בפני הנשיא קייס סעיד, כי האיגוד אינו מוכן לקבל את תכתיבי קרן המטבע הבינלאומית במסגרת “חבילת החילוץ” המוצעת על ידיה. מזכ”ל האיחוד, נור א-דין טבובי, אמר: “המדינה זקוקה אמנם ליציבות פוליטית כדי להבריא את הכלכלה, אבל נתנגד בכל תוקף לכל צעד שעלול לפגוע בעובדים ובהמוני העם. אנו לא מתכוונים לשתוק, וננקוט בכל הצעדים הנחוצים”.
טבובי הוסיף: “איחוד העובדים הכללי אינו יכול להסכים לתנאים הגרועים של חבילת החילוץ, הכוללים הפרטות ופיטורים של רבבות עובדי מדינה”. בין הסעיפים שדורשת הקרן לממש תמורת סיוע חירום למדינה הצפון-אפריקאית: הקפאת שכר לחמש שנים ועצירת גיוסי עובדים במגזר הציבורי, הפרטת חברות ממשלתיות, וביטול כל הסובסידיות לארבע שנים. איגוד העובדים התוניסאי הכללי, המייצג כמיליון עובדים במדינה, הודיע כי הוא מוכן לצאת לשביתה כללית לסיכול הרפורמות הניאו-ליברליות.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il