ביקורת חברתית ופוליטית: הדפסים של אונורה דומיה מוצגים במוזיאון ישראל
דומיה, צייר ואמן גרפי צרפתי בן המאה ה-19, הצטיין במעורבות עמוקה בהתפתחויות הפוליטיות של תקופתו

במוזיאון ישראל בירושלים מוצגת תערוכה מעבודותיו של אונורה דומיה (1879-1808), צייר צרפתי ואמן גרפי שהצטיין במעורבות עמוקה בהתפתחויות הפוליטיות והחברתיות של תקופתו. על הביקורת הפוליטית שהביעו יצירותיו, שחלקן הוצגו על שלטי חוצות, שילם דומיה ביוקר. ב-1832 אף נידון לחצי שנת מאסר בגלל קריקטורה של המלך לואי פיליפ, וכן נדרש לשלם קנס גבוה שהיה שווה ערך לשכר עבודה של שנתיים תמימות.
דומיה ניחן בעין חדה ובחוש הומור, קלט את ההבעות והמחוות האנושיות הדקות ביותר ותיאר אותן על לוחות אבן – לצורכי הדפסתן בעיתון – על סמך זיכרונו בלבד. ב־50 שנות פעילותו הוא יצר כ־4,000 הדפסי־אבן (ליתוגרפיות), אלפי ציורים בצבעי מים, ציורי שמן, הדפסי עץ וכמה עשרות פסלים. המושא היחיד של מפעל חיים אדיר זה היה האדם, ובייחוד האדם החי בעוני. דומיה לעולם לא עייף מלתאר את האדם על כל צדדיו, נטיותיו, ענייניו ומעשיו.
שליטים ובני תקופתו האחרים התייחסו אליו כאל קריקטוריסט בלבד, אבל דומיה היה בלי ספק מהפכן אמיץ, שנלחם למען אמונותיו והשתתף במאבק על עיצוב השלטון בזמנו.
הדפסי־האבן שלו משקפים את המהפכות הפוליטיות, החברתיות והכלכליות הגדולות שהתרחשו בצרפת באמצע המאה ה־19. הוא דגל בתיאור החיים כפי שהם ועסק רבות במתן ביטוי למצוקות חברתיות ולפערים מעמדיים. יכולותיו אלה הן סוד כוחה של יצירתו.
התערוכה, שתנעל ב-15 במאי, מתבססת על אוסף ההדפסים של מוזיאון ישראל ומציגה את מגוון הנושאים שהעסיקו את האמן. יצוין שזמן הצגתן של היצירות מוגבל מטעמי שימור והן יוחלפו תוך חודשים ספורים.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il