fbpx

הסנקציות של ממשל ביידן מאיימות להרעיב את אפגניסטן

בדצמבר האחרון העריכה תוכנית המזון העולמית של האו"ם כי 98% מאוכלוסיית אפגניסטן לא צורכת מספיק מזון

בסוף אוגוסט האחרון הסיגה ארצות הברית את צבאה מאפגניסטן, כמעט 20 שנים אחרי שפלשה אליה ב-2001. מטרת הפלישה הייתה להפיל את שלטון הטאליבן ולהחליפו בממשלה שתשרת בצייתנות את הממשל האמריקאי.

ב-1999 סבלה אפגניסטן מבצורת קשה, שהובילה למחסור משמעותי במזון. סקר שנערך במאי 2001 מצא שבכמה מהמחוזות במדינה סבלו מעל 20% מהילדים מתחת לגיל חמש מתת-תזונה. לתוך הקטסטרופה המתהווה התפרצה ארצות-הברית. עם תחילת המתקפה על אפגניסטן, נטשו כמעט כל סוכנויות הסעד את בסיסיהן במדינה, והסיוע ההומניטרי צומצם דרסטית. לקראת סוף אוקטובר העריך האו”ם ששבעה וחצי מיליון אפגנים עלולים לחוות רעב – עלייה של 50% לעומת המצב לפני הפלישה.

למרות זאת, ב-2002 פרסמה ארצות-הברית הודעת ניצחון חגיגית: בזכות מאמצי הצבא האמריקאי, סוכנויות USAID ותוכנית המזון העולמית של האו”ם, “נמנע רעב המוני”. שלושה ימים לאחר מכן דיווח העיתון הבריטי “גרדיאן” שמאות אלפי אפגנים במחנה הפליטים מסלאך (סמוך לעיר הראת) מתים בהמוניהם: 100 מתים מדי יום מרעב ומקור.

במהלך שנות הכיבוש האמריקאי היה הסכסוך באפגניסטן אחד האכזריים ביותר בעולם. בשנים 2018, 2019, ו-2020 גרמה מלחמת אפגניסטן ליותר הרוגים מכל מלחמה אחרת, וב-2019 גבתה יותר קורבנות מכל שאר המלחמות גם יחד. שיעור העוני עלה, והתלות בסיוע הומניטרי גברה.

עם נסיגת צבא ארצות-הברית, השתלט הטליבאן מחדש על המדינה – עדות לכישלון הפלישה האמריקאית, שהמיטה סבל ומוות. אלא שממשל ביידן לא הסתפק בהרס שכבר בוצע, והטיל סנקציות על ממשלת הטליבאן ועל תושבי אפגניסטן. במסגרת הסנקציות, הקפיאה ארה”ב את רזרבות הבנק המרכזי של קאבול. קרן המטבע הבינלאומית ביטלה מענק סעד הומניטרי מתוכנן, ובכך החריפה את המשבר.

כמו ב-2001, גם הפעם השתלבה המתקפה על אפגניסטן עם בצורת שפגעה בחקלאות, שסבלה ממילא מתת-פיתוח בשנות הכיבוש האמריקאי. במהלכן צמח באופן עקבי דווקא ענף האופיום. בדצמבר האחרון העריכה תוכנית המזון העולמית של האו”ם כי 98% מאוכלוסיית אפגניסטן לא צורכת מספיק מזון. ראש מחלקת אפגניסטן בסוכנות הזהירה: “אפגניסטן עומדת בפני מפולת של רעב ועוני שכמותם לא ראיתי במעל עשרים שנות עבודתי בתוכנית”. בינואר פרסם האו”ם כי למעל מחצית האוכלוסייה נשקף רעב חמור.

בתחילת חודש מרס הודיעה שליחת האו”ם בקאבול, כי סוכנויות הסיוע ההומניטרי חילקו מספיק מזון כדי למנוע רעב המוני. אך כמה ימים לאחר מכן העריך אתר החדשות האפגני TOLOnews שמתחילת ינואר מתו 13,700 תינוקות בגלל רעב או תת-תזונה. הארגון Save the Children העריך שמעל 100,000 ילדים נמכרו על ידי הוריהם שבמצוקה קשה.

אולי נמנע רעב המוני, אך נוכח הדיווחים הקשים חשוב להגביר את הסיוע הבינלאומי לאפגניסטן ולהתנגד בתקיפות לסנקציות האמריקאיות. על ישראל לעשות כל שביכולתה על מנת לעקוף את הסנקציות, ולעזור במאמצי השיקום והסעד. במקביל, על ישראל להסיר מיד את המצור מעזה – מדיניות מתמשכת המערערת את הביטחון התזונתי של שני מיליון תושבי הרצועה.

ילדים פליטים באפגניסטן (צילום: יוניסף)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן