יום חופש העיתונות הבינלאומי: ישראל במקום ה-86 אחרי הונג קונג ולפני אל סלבדור
אחת ההפרות הנפוצות ביותר של חופש העיתונות: מעצר עיתונאים פלסטינים בעת מילוי תפקידם

יום חופש העיתונות הבינלאומי צוין היום (שני) בכל העולם. על פי המידע שמסרה ענת סרגוסטי מארגון העיתונאים, המדד הבינלאומי לחופש העיתונות דירג השנה את ישראל במקום ה-86 מתוך 180 מדינות. עלייה של שני מקומות לעומת שנת 2020.
במקומות הראשונים נמצאות נורבגיה, פינלנד, שוודיה ודנמרק. לפני ישראל במדד אפשר למצוא את הונג קונג במקום ה-80, אחריה מלטה, אל סלבדור, אלבניה, איי קומורו וגמביה.
“התקשורת בישראל חופשית”, נאמר בדברי ההסבר למדד, “אבל עיתונאים הפכו מטרה לעויינות מצד שרי הממשלה. פוליטיקאים בסיוע עסקנים וחברי מפלגות מנהלים קמפיינים של השמצות נגד גופי תקשורת ועיתונאים. ובנוסף, גם קיומה של הצנזורה הצבאית פוגע בחופש העיתונות, בשל הגבלות שהיא מטילה על סיקור נושאים רחבים בתחום הביטחוני ובתחום יחסי החוץ של ישראל”, מסרה סרגוסטי.
לדבריה “אי אפשר להתייחס לחופש העיתונות בישראל בלי להאיר דווקא את המקומות החשוכים. את הקמפיינים המאורגנים ולעיתים עתירי הממון נגד עיתונאים וכלי תקשורת. קמפיינים שנועדו, בין השאר, לערער על היסודות המשמעותיים ביותר של המקצוע: איסוף העובדות והרדיפה אחרי האמת. את ההשמצות וההכפשות המאורגנות והאישיות נגד עיתונאים, עיתונאיות וכלי תקשורת”.
יצוין שעל פי איגוד העיתונאים הפלסטינים, החבר בפדרציית ארגוני העיתונאים הבינלאומית, אשתקד נרשמו 608 הפרות על חופש העיתונות בגדה המערבית וברצועת עזה. על פי דו”ח שפורסם באחרונה, כוחות הכיבוש הישראלים אחראים על 490 מקרים, שלטונות החמאס ברצועת עזה על 76 והרשות הפלסטינית על 42 התקפות על חופש העיתונות בגדה המערבית.
אחת ההפרות על חופש העיתונות הנפוצות ביותר: מעצר עיתונאים בעת מילוי תפקידם. 185 עיתונאים פלסטינים נעצרו במהלך 2020 בעת עבודתם, בייחוד בעת הפגנות ומחאות – רובם נעצרו בידי כוחות הכיבוש הישראלים. כמו כן, במהלך השנה נעצרו בידי ישראל 36 עיתונאים, 20 מהם נותרו בכלא בעת פרסום הדו”ח.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il