138 שנים למותו של קרל מרקס שהניח את התשתית הרעיונית לחברה צודקת
יום בהיסטוריה סוציאליסטית

קרל מרקס נפטר בלונדון ב-14 במארס 1883. מרקס, מייסד הסוציאליזם המהפכני והקומוניזם, היה פעיל ומהפכן, פילוסוף, כלכלן, סוציולוג, היסטוריון ועיתונאי.
עבודתו התאורטית הניחה יסודות לניתוחו של החברה הבורגנית והיוותה תשתית לכל ביקורת הקפיטליזם שנוצרה אחריו. מרקס פרסם מספר רב של מאמרים וספרים בחייו. עם המפורסמים שבהם ניתן למנות, יחד עם פרידריך אנגלס: “מניפסט המפלגה הקומוניסטית” (1848) ואת “הקפיטל” (1867).
מרקס נולד ב-1818 למשפחת מעמד בינוני אמידה מן העיר טריר שבגרמניה. בגיל מאוחר יותר, הפך לגולה בגלל פעילותו המהפכנית, ובילה את מרבית חייו בלונדון שם הוסיף לפעול למען מעמד העובדים ולפתח את הגותו, בשיתוף פעולה עם ההוגה הסוציאליסטי הגרמני אנגלס. עבודתו העיונית של מרקס השפיעה באופן ניכר על ההיסטוריה הפוליטית, הכלכלית והמחשבתית ממחצית המאה ה-19 ועד ימינו.
מרקס תואר לא פעם כאחת מן הדמויות המשפיעות ביותר בהיסטוריה האנושית המודרנית, ועבודתו זכתה לשבחים רבים. כתביו היוו מסד להבנת הניגוד המודרני שבין העבודה להון, ושימשו כר פורה לתאוריות כלכליות בולטות. הוגים ואנשי רוח, אנשי איגודי עובדים, יוצרים ואמנים, ומפלגות שמאל ובהן המפלגות הקומוניסטיות בכל רחבי העולם, הושפעו מהגותו של מרקס. כמו כן, הוא נחשב לאחד מן האדריכלים החשובים של מדעי החברה המודרניים. במדינת ישראל רק מפלגה אחת רואה עצמה כממשיכה את דרכו של מרקס: המפלגה הקומוניסטית הישראלית (מק”י). רבים מספריו של מרקס תורגמו לעברית ופורסמו בארץ – מאז שנות ה-30 של המאה הקודמת ועד השנים האחרונות.
התאוריות של מרקס, המרקסיזם, עוסקת בחברה, כלכלה ופוליטיקה. לפיהן החברות האנושיות התפתחו תוך מאבק מעמדי. בעידן הקפיטליזם, התגלמה מלחמת המעמדות בעימות שבין המעמד השליט – הבורגנות השולטת על אמצעי הייצור ובין מעמד העובדים המנוצל בידי בעלי ההון. מרקס חזה כי בדומה למערכות הכלכלית-חברתית שקדמו לה, יצרה השיטה הקפיטליסטית סתירות מהותיות אשר יובילו בסופו של דבר לחורבנה העצמי והחלפתה בסוציאליזם. עבור מרקס, מאבק המעמדות תחת הקפיטליזם נעוץ בחוסר היציבות המובנה בשיטת הניצול המעמדי של העובדים. עוד גרס כי בנטייתו למשברים חוזרים ונשנים יחד עם מאבקי העובדים, יביא הקפיטליזם לצמיחתה של תודעה מעמדית בקרב הפרולטריון. התודעה המעמדית תאפשר השגת כוח פוליטי, שיכונן את החברה הסוציאליסטית
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il