fbpx

ב-13 במרץ 1961 נבחרה לראשות המפלגה הקומוניסטית האמריקאית אליזבט גורלי פלין

יום בהיסטוריה סוציאליסטית

ב-13 במרץ שנת 1961 מנהיגת העובדים, הפמיניסטית וחברת המפלגה הקומוניסטית האמריקאית אליבזת גורלי פלין מתמנה לתפקיד מזכל”ית המפלגה בגיל 70. פלין ילידת 1890 החלה את דרכה הפוליטית בIWW (ארגון הפועלים העולמי) ב1907, ארגנה את פועלי הטקסטיל בפנלסיבניה, את אורגי המשי בניו ג’רזי, את עובדי המסעדות בניו יורק ואת כורי הפחם במיניסוטה, מונטנה ומדינת וושיגנטון.

פלין נעצרה פעמים רבות על ידי המשטרה אך מעולם לא הורשעה בשום עבירה פלילית, במסגרת עסקת טיעון, פלין יחד עם שותפה ג’ו אטור סולקו מIWW. ב-1920 הייתה ממקימי איחוד החירויות האזרחיות האמריקאי, פעלה לשחרור שני אנרכיסטים ממוצא איטלקי: ססקו וונזטי. במסגרת הארגון היא קידמה זכויות נשים, אמצעי מניעה ואת זכות ההצבעה לנשים. פלין ביקרה את ארגוני העובדים כנשלטים על ידי גברים.

ב-1936 הצטרפה למפלגה הקומוניסטית האמריקאית וערכה מדור פמיניסטי בעיתון המפלגתי “העובד היומי”, כעבור שנתיים היא נבחרה לוועד המרכזי של המפלגה. חבורתה במפלגה הביא לכך שהיא הוצאה מאיחוד החירויות האזרחיות האמריקאי ב-1940.

במהלך מלחמת העולם השנייה ב-1942 נאבקה לשכר שווה לנשים ולהקמת מעוני יום לאמהות עובדות. באותה שנה היא התמודדה למועצת העיר ניו יורק וזכתה ב50,000 קולות.

ב-1942 פרסמה מסמך הנקרא “נשים במלחמה” בו היא כתבה: “איננו יכולים לחיות בשאננות בעולם בו בתים נחרבים, ילדים גוועים ברעב, נשים נאנסות, הדת מדוכאת באכזריות, הדמוקרטיה נדרסת, קבוצות מיעוט מוצאות להורג והכבוד האנושי יורד בשפל.”

ב-1948 מספר מנהיגים מהמפלגה הקומוניסטית האמריקאית נעצרו במסגרת “חוק סמית'”, כיוון שהם קראו להפלת הממשלה האמריקאית “בכוח ואלימות”. במהלך גל המעצר השני ב-1951 פלין פעלה לשחרור העצורים.

בזמן המעצרים כתבה: “זה הוא משפט של הזכות של מפלגה פוליטית לקדם את עקרונות הסוציאליזם ולהגדירם, לא כפי שהם מוצגים קדימה באופן שגוי… זה הוא המשפט הראשון של מפלגה פוליטית בארצנו, לא בשל מה שהיא עשתה, אלא בשל מה שהיא חושבת”. לבסוף חוק סמית’ הוגדר כלא חוקתי וכול עצורים הפוליטיים ביניהם פלין עצמה שוחררו.

לאחר שנבחרה לתפקיד מזכל”ית המפלגה הקומוניסטית האמריקאית ב-1961 כתבה: “הגעתי למסקנה שניתן להשיג סוציאליזם, לא בראוותנות אלימה אלא על ידי פעילות פוליטית עקבית של העובדים והאנשים. על מנת להשתתף בפעילות פוליטית במאמץ להשיג סוציאליזם, הצטרפתי למפלגה הקומוניסטית”

פלין הרבתה לבקר בבריה”מ שם היא מתה בזמן ביקורה ב1964. הלוויתה של פלין בכיכר האדומה מנתה 25,000 משתתפים.

בתמונה: פוסטר של פלין מ-1915 בזמן שהייתה חברה בIWW ונקרא “נערה מורדת”

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן