ממשלת הימין פרסמה מכרז להקמת התנחלות חדשה כדי "למנוע מדינה פלסטינית"
מימוש התוכנית יקטע את הרצף בין צפון הגדה המערבית לדרומה ויבודד את ירושלים המזרחית שתחת כיבוש ישראלי
מכרז חדש לבניית 1,234 יחידות דיור בפרויקט ההתנחלות השנוי במחלוקת אי-1 פורסם השבוע על ידי ממשלת הימין. תקופת ההגשה תיסגר ב־19 באוקטובר, כשבוע בלבד לפני הבחירות לכנסת. לדברי עמותת עיר עמים "אין זה מהלך תכנוני שגרתי, אלא צעד פוליטי שננקט בזמן שהתוכנית עדיין נתונה להליך משפטי".
העתירה נגד התוכנית, שהוגשה לבית המשפט המחוזי בירושלים מטעם תושבים בדואים-פלסטינים, לצד הארגונים הישראלים עיר עמים, שלום עכשיו ובמקום, ובייצוג עו"ד מיכאל ספרד, עודנה תלויה ועומדת. ב-15 ביוני האחרון דחה בית המשפט את בקשת המדינה לסילוק העתירה על הסף והורה לה להגיש תשובה מפורטת עד ל־1 בספטמבר.
יצוין שבמסגרת ההליך התחייבה המדינה להודיע לעותרים מראש לפני פתיחת מכרזים בפרויקט. הודעה כזו לא נמסרה ובמקום זאת, מכרז חדש פורסם ונפתח מיד, והעותרים נחשפו אליו רק באמצעות הודעה לתקשורת.
במרכז שפורסם בנייתם של 1,234 יחידות הדיור, יותר משליש מ־3,401 היחידות שאושרו בפרויקט אי-1. ממשלת הימין פרסמה מכרז חדש ונפרד לחלק מן הפרויקט בלבד – ופתחה אותו מיד להגשת הצעות והמהלך נראה כניסיון להטעות את הציבור ולעקוף את התחייבות המדינה למסור הודעה מראש לעותרים במסגרת ההליך המשפטי המתנהל כעת.
לדברי עיר עמים, גם מימוש חלקי של התוכנית ייצור עובדות בלתי הפיכות בשטח וישנה מן היסוד את אופיו הגיאוגרפי והאסטרטגי של האזור: הוא יקטע את הרצף בין צפון הגדה המערבית לדרומה ויבודד את ירושלים המזרחית שתחת כיבוש ישראלי. לדברי שר האוצר בצלאל סמוטריץ', "מטרת הבנייה לסכל הקמת מדינה פלסטינית". "פתיחת המכרז בעוד ההליך המשפטי מתנהל – ועוד בטרם הגישה המדינה את תגובתה כנדרש – מעלה חשש כבד לזלזול בהליך השיפוטי וממחישה את נחישות המדינה לקדם את הפרויקט במהירות לקראת הבחירות", הדגישו בעיר עמים.
"זה לא עוד מכרז בהתנחלות", נמסר משלום עכשיו העותרת נגד התכנית. "אי-1 היא אחת מתוכניות הבנייה הקטלניות ביותר מבחינת האפשרות להגיע להסדר מדיני. היא נועדה לקטוע את הרצף הטריטוריאלי הפלסטיני, לנתק את מזרח ירושלים משאר הגדה ולחסל את האפשרות למדינה פלסטינית בת קיימא לצד ישראל. זו הסיבה שבמשך עשרות שנים נמנעו ממשלות ישראל מלבנות במקום".
"המטרה ברורה: להספיק לקדם את בחירת הקבלנים ולחתום על חוזים לפני הבחירות, כדי לקבוע עובדות בלתי הפיכות ולהקשות על הממשלה הבאה לעצור את הבנייה. המכרז הזה הוא מחטף בחירות וחלק ממדיניות האדמה החרוכה שמקדמת ממשלה בסוף דרכה. ממשלת נתניהו-סמוטריץ' מנסה לכבול את ידיה של הממשלה הבאה ולהבטיח לכולנו עוד שנים ארוכות של כיבוש, סכסוך ושפיכות דמים", הוסיפו.
גם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש הביע אתמול (חמישי) "דאגה עמוקה" מהדיווחים על הקמת מאחזים חדשים בגדה המערבית ומפרסום המכרזים הנוספים באזור אי-1 בשטחים בכבושים. גוטרש הזהיר כי בנייה באזור תנתק את הקשר בין צפון הגדה לדרומה, וכי "הדבר יביא להשלכות חמורות על השלמות הטריטוריאלית של השטח הפלסטיני הכבוש ויהווה איום קיומי על פתרון שתי המדינות". הוא קרא לישראל להימנע מצעדים נוספים ולפעול בהתאם להחלטות האו"ם הרלוונטיות ולחוות הדעת של בית הדין הבינלאומי.
עוד בנושא:
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il