מיליון אזרחים בכל מדינות האיחוד האירופי דורשים את השעיית הסכם האסוציאציה עם ישראל
ההסכם מסדיר את המסחר בין ישראל למדינות האיחוד האירופי ולביטולו יהיו השלכות כלכליות משמעותיות
יותר ממיליון אזרחים בכל מדינות האיחוד האירופי דורשים את השעיית הסכם התאגדות האיחוד האירופי–ישראל המכונה "הסכם האסוציאציה". ההסכם המסדיר את יחסים בין ישראל לבין האיחוד האירופי נחתם ב-20 בנובמבר 1995 ונכנס לתוקף ב-1 ביוני 2000. הוא יוצר משטר מקיף וכוללני ביחס לרוב תחומי הסחר הבין-לאומי ואף ביחס לסוגיות מדיניות, חברתיות ותרבותיות.
בעצומה המקוונת שהושקה אתמול (שני) נכתב "מול איחוד אירופי המפגין שאננות בעקבות הטרגדיה הפלסטינית, ובעת שמעט מדי ממשלות אוזרות אומץ להתנגד לבנימין נתניהו — הנאשם בידי בית הדין הפלילי הבינלאומי — אזרחים אירופאים החליטו לנקוט פעולה כדי לדרוש את השעיית הסכם ההתאגדות בין האיחוד האירופי לישראל".
העצומה המקוונת הינה יוזמה של סיעת השמאל בפרלמנט האירופי ובה נציגיהן של מפלגות שמאל מפורטוגל, דנמרק, צרפת, ספרד, פולין, הולנד, שבדיה, פינלנד ונורבגיה. מיליון החתימות נדרשות כדי לחייב מהנציבות האירופית לבחון את השותפות עם ישראל ש"תורמת למתן לגיטימציה ומממנת מדינה המבצעת פשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה". יצוין שהסכם ההתאגדות בין האיחוד האירופי לישראל כולל סעיף בדבר כיבוד זכויות אדם, שלדברי הסיעה "ממשלת נתניהו רומסת ללא הרף ברצועת עזה ומחוצה לה."
כדי ש"יוזמת אזרחים אירופית" תהיה תקפה, עליה לאסוף מיליון חתימות ולעמוד במכסת מינימום בלפחות שבע מדינות שונות באיחוד והיעד הושג הבוקר. המדינות שבהן נרשמה ההיענות הגבוהה ביותר קיימת ביקורת ציבורית חריפה על המדיניות הישראלית בשטחים הפלסטינים הכבושים – הגדה המערבית ורצועת עזה ובראשן אירלנד, צרפת (יותר מ-380 אלף חתימות) וספרד (כ-122 אלף חתימות).
לביטול או השעיה של ההסכם משמעות כלכלית גדולה. האיחוד האירופי הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל. כשליש מהייצוא הישראלי מיועד לאירופה והשעיית ההסכם תפגע בליבת היחסים הכלכליים, כגון ביטול הטבות מכס. ההסכם מעניק כיום פטור ממכס או מכסים מופחתים על סחורות ישראליות והשעייתו תחזיר את המכסים לרמה המקובלת על מדינות ללא הסכם סחר חופשי, מה שיהפוך את הייצוא הישראלי ליקר מאוד. גם צפויה פגיעה במגזר הטכנולוגי כי השעיה מלאה עלולה להוביל להוצאת ישראל מתוכניות מחקר יוקרתיות בהן "הורייזון אירופה". זו תוכנית הדגל של האיחוד האירופי למחקר וחדשנות (2021–2027), עם תקציב עתק של כ-95 מיליארד אירו. התוכנית נועדה לקדם מצוינות מדעית, פתרון אתגרים גלובליים וצמיחה כלכלית. ישראל שותפה בתכנית שמאפשרת לחוקרים וחברות ישראליות לזכות במענקים יוקרתיים.
על פי מחקר שערכו כלכלנים, לישראל צפוי נזק ישיר ומיידי של כ-230 מיליון יורו בשנה רק מעליית מכסים, בעיקר בענפי החקלאות, הגומי והפלסטיק, אך הנזק העקיף מפגיעה בהשקעות ובאמון השוק עלול להיות גבוה משמעותית. עוד צפויות סנקציות נלוות, כמו הטלת עיצומים על שרים גזענים בממשלה או הקפאת תמיכה בפרויקטים עם מוסדות להשכלה גבוהה בישראל.
אך בעוד שהנציבות האירופית כבר החלה בבחינה רשמית של הפרת "סעיף זכויות האדם" (סעיף 2 בהסכם) בידי ישראל במאי אשתקד, החלטה על השעיה מלאה דורשת רוב מיוחס של המדינות החברות, וחלקן בהן גרמניה, צ'כיה הונגריה וצ'כיה הביעו התנגדות למהלך. כעת, לאחר נפילת אורבן, לא ברורה מה תהיה עמדת ממשלת הונגריה החדשה. יחד עם זאת, ראש ממשלת ספרד, פדרו סנצ'ס, קרא שוב ושוב לאיחוד האירופי להשעות את הסכם האסוציאציה. לפי סנצ'ס, "ישראל רומסת ומפרה בגסות" סעיפים בהסכם עם האיחוד האירופי המחייבים את הצדדים לכבד את זכויות האדם.
על פרטי היוזמה, באתר האיחוד האירופי (באנגלית):
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il