האגודה לזכויות האזרח נגד שיחות אזהרה לפעילים במטרה להרתיע מהשתתפות במחאה

האגודה פנתה למפכ"ל המשטרה בעקבות דיווחים על התערבות פסולה בחופש המחאה של חברי קהילת יוצאי אתיופיה

האגודה לזכויות האזרח פנתה בשבוע שעבר למפכ"ל המשטרה וליועץ המשפטי למשטרה בעקבות עדויות ודיווחים בתקשורת על התערבות פסולה של משטרת לכיש בחופש המחאה של חברי קהילת יוצאי אתיופיה, תוך ניסיון להרתיעם מקיום הפגנה חוקית או מהשתתפות בה. על פי העדויות, לקראת הפגנה שתכננה הקהילה נגד אלימות משטרתית, התקשרו שוטרי תחנת לכיש למספר פעילים בקהילה ואף לחברת הכנסת פנינה תמנו-שטה בניסיון לדלות מהם פרטים על ההפגנה ועל מארגניה, ולהפעיל עליהם לחצים פסולים שלא להשתתף בהפגנה בטענה שהיא אינה חוקית.

על פי הדיווח שפורסם ב"זו הדרך", פעילי בני העדה האתיופית הפגינו ביום ראשון שעבר בעקבות האלימות המשטרתית שהופעלה נגד צעיר מתמודד נפש. המפגינים חסמו את צומת הרחובות שדרות מנחם בגין ואלטלנה לאחר שעמדו מול תחנת המשטרה ברחוב הנביאים והחזיקו שלטים עליהם נכתב "אלימות משטרתית הורגת", ו"פרופיילינג זו שיטת דיכוי".

בפנייה טענה  עו"ד עדן גלעד כי מדובר במגמה מתמשכת מצד המשטרה כלפי חברי הקהילה, וכי במקרים רבים נערכו שיחות אזהרה דומות לפני הפגנות. היא טענה שהרתעת פעילים באמצעות הטענה חסרת הבסיס לפיה ההפגנה אינה חוקית, יוצרת אפקט מצנן בקרב מקבלי השיחות ובקרב מעגלים רחבים יותר, שמרתיע רבים מלהשתתף במחאה לגיטימית וחוקית. שיחות האזהרה והתחקור בעניין הפגנה מתוכננת אף גורמות למקבלי השיחה לחוש שהם במעקב ותחת חשד רק בשל היותם פעילים חברתיים, ופוגעות בפרטיותם.

עו"ד גלעד הדגישה בפנייה כי חובת המשטרה היא להגן על חופש המחאה, ולא לנסות לדכאו. בהתאם, לא רק שתחקור הפעילים והניסיונות להניאם מלהגיע להפגנה נעשים ללא סמכות – הם גם חוטאים לתפקידה ולחובותיה של המשטרה במדינה דמוקרטית. דרשנו לחקור את האירוע ולנקוט צעדים נגד השוטרים המעורבים, וכן להנחות את כלל השוטרים לחדול לאלתר מקיום שיחות אזהרה למפגינים עתידיים או פוטנציאליים, או מכל פעולה שנועדה למנוע קיום מחאה חוקית או השתתפות בה.

עוד בנושא: https://zoha.org.il/141963/

הפגנת בני הקהילה האתיופית נגד אלימות המשטרה, 2022 (צילום: טלי מאייר / שתיל-סטוק)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

לגלות עוד מהאתר זו הדרך

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא

דילוג לתוכן