היועמ"שית נגד השר בן גביר: התערב באופן פסול ולא חוקי בעבודת המשטרה
מחד"ש נמסר: "אמירתה של היועמ"שית מראה בבירור שמשטרת ישראל הפכה להיות גוף אכיפה ורדיפה בשירות השר"
יועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה כתבה אתמול (שני) לבג"ץ כי השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר "חצה את קו הגבול בין סמכותו לגבש מדיניות כללית ובין התערבות פסולה בשיקול הדעת של גורמי המשטרה", בעקבות דרישתו לאסור הפגנה של חד"ש.
חוות הדעת של היועמ"שית הוגשה היום (שני) בתגובה לעתירה של התנועה לאיכות השלטון והאגודה לזכויות האזרח בעקבות ציוץ של השר, שניסה למנוע הפגנה של חד"ש בתל אביב. בנובמבר האחרון כתב השר בטוויטר כי "בהתאם להנחייתי, משטרת ישראל מנעה עד כה קיום מפגני הזדהות עם הנאצים מהחמאס. לצערי, פרקליטות המדינה כפתה על המשטרה להסכים להפגנה זו". בעקבות כך, פנו העותרים לבג"ץ על רקע העתירה שעדיין תלויה ועומדת נגד בן גביר בעניין סמכויותיו כשר לביטחון לאומי.
בהרב-מיארה הדגישה כי שמירה על ההפרדה בין הדרג הפוליטי למערכת אכיפת החוק "בתחום הרגיש של קיום הפגנות וחופש המחאה" היא עקרון ליבה במשטר דמוקרטי. לפיכך, הסבירה היועמ"שית, "התבטאותו של השר אינה רק בגדר חריגה מקווי הגבול של מדיניות כללית למתן הנחיה קונקרטית, אלא גם מהווה התערבות פסולה בתוכן ההפגנות – סוגיה שכאמור אף הדרג המקצועי במשטרה אינו אמור לעסוק בה".
בהרב-מיארה הוסיפה כי עצם כך שמדובר בהפגנה של מפלגת אופוזיציה מחייבת נקיטת משנה זהירות להרחקת מעורבות של הדרג הפוליטי "על מנת להבטיח ששיקול הדעת של גורמי המקצוע במשטרה לא יושפע מהאינטרסים הפוליטיים של הדרג המדיני". לדברי היועמ"שית, מתעורר "חשש כבד" כי התערבות פסולה זו נובעת ממניע פוליטי, ונועדה למנוע את ההפגנות "בהתבסס על תוכנה האידיאולוגי המבקר מדיניות הממשלה שבה חבר השר".
ההתבטאות של השר, לדברי היועמ"שית, "יוצרת עירוב בין ה'כובע' הפוליטי של השר, שבו הוא פועל ברשתות החברתיות, לבין ה'כובע' המיניסטריאלי שלו, בהתייחס לתוכנם של הפרסומים; פוגעת באמון הציבור בעצמאותה ובאי תלותה של משטרת ישראל; ואף עלולה להביא בסופו של יום לפגיעה בעצמאות ובאי התלות של המשטרה".
בן גביר מסר בתגובה ל"הארץ" כי "בשל השנאה לשר בן גביר היועמ"שית מתנהגת אליו כאילו הוא השר היחיד שמבקש שהמשרד יקיים את המדיניות שלו וכאילו שרי ביטחון פנים קודמים לא הנחו המשטרה לבצע את המדיניות שבה הם דוגלים. השר ימשיך להנחות את המשטרה לאכוף החוק ולא לאפשר הפגנות של תמיכה בחמאס".
מחד"ש נמסר "טוב שהיועמ"שית מכירה בכך שבן-גביר הוא פושע סדרתי, ושניסיונות הרדיפה שלו את חד"ש, וניסיונות ההשתקה שלו לעמדה הברורה והאנושית שלנו נגד המלחמה – אינם סבירים. אבל אמירתה של היועמ"שית גם מראה באופן ברור עד כמה משטרת ישראל הפכה להיות גוף אכיפה ורדיפה בשירות השר הכהניסט .הממשלה הזו מהווה איום ברור וישיר על כל מרחב דמוקרטי שעוד נותר במדינה. אין דרך אחרת מלבד הפלתה".
לדברי האגודה לזכויות האזרח "כעת יש לקוות כי בית המשפט יעצור את ההתערבות המסוכנת של בן גביר בעבודת המשטרה. התסריט ממנו חששנו כאשר עתרנו נגד השינויים שביצעה הממשלה הזו בסמכויות המשטרה מתממש לנגד עינינו. השר בן גביר מכניס שיקולים פוליטיים לתוך החלטות מקצועיות רגישות של המשטרה בתחום ההפגנות וחופש הביטוי. נמשיך להיאבק ולא נוותר, רק במשטרים אפלים הפוליטיקאים מחליטים מתי ואיך יפגינו נגדם ומה המסרים המותרים בהפגנה".
יצוין שמאות מפגינים, יהודים וערבים, קראו ב-18 בנובמבר האחרון בעצרת שנערכה מטעם חד"ש בגן צ'רלס קלור בתל אביב להפסקת המלחמה בעזה, לעסקה להחזרת כל החטופים והשבויים ברצועה בתמורה לאלפי האסירים הפלסטינים ולפתרון מדיני על בסיס הקמת מדינה פלסטינית בשטחים הכבושים בצידה של ישראל.
המחאה, ראשונה מסוגה מאז ה-7 באוקטובר, התאפשרה לאחר שהוגשה עתירה לבג"ץ, שבעקבותיה המשטרה נאלצה לחזור בה מסירובה לאשר את ההפגנה של פעילי חד"ש. האגודה לזכויות האזרח הגישה את העתירה בשם ראשי סניפי חד"ש בתל אביב וביפו, בדרישה לאפשר לקיים הפגנה במרכז העיר בקריאה להפסקת אש, שחרור החטופים וקידום שלום. שני העותרים, עורכי דין אמיר בדראן, מועמד הרשימה "כולנו העיר" לראשות העיר, ונועה לוי הינחו את העצרת.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/125434
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il