fbpx

קולות המחאה נגד ממשלת הימין: ההפיכה המשטרית לא תיטיב עם המוחלשים

אין ולא תוכל להיות בישראל דמוקרטיה בלי מזרחיות, בלי ערביות, בלי אתיופיות, בלי להט"בים

אירועי השבועות האחרונים שבים ומלמדים אותנו עד כמה הדמוקרטיה בישראל אינה דבר מובן מאליו. עלינו להיאבק על מנת לשמור עליה מכל משמר ולא פחות מכך – עלינו להיאבק על מנת שבישראל 2023 תהיה דמוקרטיה לכולם.

הגעתי לכאן, סוציולוגית וחברה בקולקטיב המזרחי-אזרחי, כדי להשמיע את קולם של מי שאינם נהנים מפירות הדמוקרטיה: משפחות ואוכלוסיות בעוני שישראל מעולם לא הייתה דמוקרטית וצודקת עבורם גם לא בטרם החלו הניסיונות להפיכה המשטרית. מספר האנשים החיים בעוני בישראל הוכפל כמעט ב-20 השנים האחרונות למרות שהאוכלוסייה בשנים אלה גדלה רק ב-50%. נכון לשנת 2020, מספר האנשים החיים בעוני בישראל נאמד בכמעט שני מיליון נפשות, ובכללם כמיליון ילדים. על פי נתוני הביטוח הלאומי, רמת העוני בישראל היא מהגבוהות ביותר בארצות המפותחות, שנייה אחרי קוסטה ריקה.

הממשלה נגד השוויון

האם ההפיכה המשטרית של [שר המשפטים יאיר] לוין ו[ח”כ שמחה] רוטמן, שדבקו בה לכאורה ניחוחות של עממיות, תיטיב עם השכבות המוחלשות? יש לומר בקול גדול – לא! הפרת האיזונים והבלמים הנדרשים בכל סדר דמוקרטי ויצירתה של רשות מבצעת ללא מגבלות יובילו לשחיתות שתזיק לאזרחי המדינה כולם.

יתרה מזאת: המהפכה המשטרית שמאחוריה עומד פורום קהלת, גוף אנטי-חברתי, שמרני, קפיטליסטי קיצוני ולאומני החותר לקדם סדרה של “רפורמות” נוספות בהן הפרטת מערכת החינוך, שבירת ארגוני העובדים, צמצום עד חיסול הדיור הציבורי ועוד. אלה יביאו מזור לאוכלוסיות החיות בעוני? ודאי שלא. אחד הקורבנות הראשונים של הסדר החדש, בצד האוכלוסייה הפלסטינית בישראל ובשטחים הכבושים, יהיו דווקא השכבות המוחלשות שמצבן הרע גם עתה יורע עוד יותר.

ומהו באמת מצבן של השכבות המוחלשות? וכיצד נראית המדיניות החברתית של ממשלת ישראל בשני העשורים האחרונים? הנה עוד כמה נתונים שחשוב לדעת: התקציב הממשלתי לסיוע במשכנתאות צומצם בעשרים השנים האחרונות ב-86 אחוז. זאת שעה שמחירי הדיור באותה תקופה עלו בכמעט 90 אחוז. 

ההוצאה החודשית הממוצעת של משפחה בישראל על דיור בולעת כ-24 אחוזים מהכנסותיה. בקרב משפחות החיות בעוני הוצאות הדיור עומדות אפילו על כ-45% מהכנסתן. ומה עם דיירי הדיור הציבורי – האנשים המוחלשים מכולם הממתינים בתור שנים לקבלת דירה? על רקע החיסול הנמשך שלושה עשורים ויותר של הדיור הציבורי, זכאים לדירה עלול לחכות לה עד עשר שנים. 

הנשים והגברים החיים בעוני הם אוכלוסייה מופקרת. מפירות הדמוקרטיה נהנים בעיקר המעמדות והשכבות המבוססים. יש לומר באותה נשימה ובאומץ, כי קהלים גדולים של קבוצות מוחלשות ואנשים בעוני, ביניהם מזרחים, ערבים, אתיופים ויוצאי ברית המועצות, מעולם לא הרגישו, עוד טרם משטר נתניהו, שישראל דמוקרטית וצודקת כלפיהם. 

ישראל לא הייתה דמוקרטית וצודקת בשנות החמישים והשישים עבור מזרחים וערבים שחיו בעוני כלכלי והדרה חברתית, הראשונים – במעברות ובשכונות, והשניים – תחת ממשל צבאי. ישראל לא הייתה דמוקרטית וצודקת כלפיהם גם בשנות השבעים והשמונים, עת הצטרפו אליהם גם פלסטינים תושבי השטחים הכבושים שחיו וחיים בעוני. ישראל גם לא הייתה דמוקרטית וצודקת בשנות התשעים כלפי יוצאי ברית המועצות וכלפי יוצאי אתיופיה שחיים בעוני ובהדרה כלכלית. יוצאי אתיופיה והערבים אזרחי ישראל סובלים באופן לא דמוקרטי גם משיטור יתר ומשיטור חסר. 

צביונה של דמוקרטיה אמיתית

המבחן שלנו כאזרחים שוחרי שלום ודמוקרטיה הוא להיאבק ולומר: לא עוד שווים ושווים יותר בישראל! די לאלימות נגד מפגינים בקפלן! די לאלימות נגד אתיופים! די לאלימות נגד ערבים! 

במובן זה, עבור אנשים ונשים בעוני, הסדר הישן והסדר החדש, זה שנגדו מתנהל כעת מאבק, הם כמעט היינו הך. שכן אוכלוסיות בעוני היו בעבר ועודן גם היום דיירות משנה במגרש הדמוקרטי, שבו בעלי הבית הם אליטות לבנות יהודיות ומבוססות. 

לפיכך, אם המחאה הנוכחית חפצה חיים, עליה להרחיב את השורות! עליה לומר בצורה ברורה: כינונו של סדר חברתי דמוקרטי חדש מחייב פירוק אל מנגנוני הכוח הפריבילגיים של האליטה הישנה והחדשה כאחד! סדר חברתי דמוקרטי חדש מחייב יצירת שותפות המבוססת על מדיניות של צדק מתקן. מדיניות כזו תהיה חייבת לכלול: חקיקת חוק יסוד: זכויות האדם וחוק יסוד: זכויות חברתיות; ייצוג הולם של אוכלוסיות מוחלשות בוועדה למינוי שופטים ובקרב השופטים עצמם; שקיפות מלאה בהליך מינוי שופטים ועיגון עקרון שיתוף הציבור, כולל עמדות מיעוטים; וחקיקה המאמצת את אמנות זכויות אדם הבינלאומיות בישראל ובשטחים הכבושים.

 בסיכום אומר: אין ולא תוכל להיות בישראל דמוקרטיה בלי מזרחיות, בלי ערביות, בלי אתיופיות, בלי להט”בים ובלי יוצאי ויוצאות ברית המועצות לשעבר. אשר על כן, וראשית לכל, עלינו לעצב חברה דמוקרטית שתכלול את כולם.

שלומית בנימין

מדבריה בעצרת בצומת ביל”ו נגד ההפיכה המשטרית, 1 ביולי 2023

עוד בנושא: https://zoha.org.il/122820

ד"ר שלומית בנימין (צילום מסך: מכללת ספיר)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן