הובא למנוחות פעיל שלום הוותיק לטיף דורי שחשף את טבח כפר קאסם
יו"ר חד"ש עיסאם מח'ול: "לטיף דורי היה במשך עשרות שנים שותף אמיתי ועקבי למאבק נגד הכיבוש ולשוויון"

פעיל שלום הוותיק לטיף דורי הובא למנוחות אתמול (רביעי) בבית הקברות בשביל מנוחה נכונה בראש לציון. יו”ר מרצ לשעבר, זהבה גלאון, ספדה לו: “לטיף הקדיש את חייו למאבק נגד מציאות שבה ישראל כבר לא מדינה כובשת, אלא כיבוש שיש לו מדינה. נסו לחשוב כמה אומץ לב, יושרה ורוחק-רואי צריך היה כדי להיות מסוגל לומר את הדברים שהיום נשמעים טריוויאליים ולהיפגש עם פלסטינים, כשמגע כלשהו עם ההנהגה הפלסטינית היה עבירה על החוק ולעמוד על כך לדין”.
“דווקא בימים אלו כשהשסע בין יהודים לערבים מעמיק, ויש כאן ממשלה שרואה באזרחי ישראל הערבים אויב, ממשלה שפועלת לסיפוח השטחים וליצירת מציאות של אפרטהייד במטרה לחסל סופית את אפשרות קיומו של פתרון שתי המדינות, פתרון שלטיף נאבק עבורו כל כך הרבה שנים”, הוסיפה.
עם פרסום דבר מותו, מסר יו”ר חד”ש עיסאם מח’ול: “לטיף דורי היה במשך עשרות שנים שותף אמיתי ועקבי למאבק נגד הכיבוש, לדמוקרטיה ולשוויון. נזכור אותו כשותף נחוש במערכה למען עתיד של שלום, ללא מלחמות, ללא כיבוש וללא אפליה”.
דורי נולד בעיראק ב-1934 ועם הגעתו לישראל ב-1951 התגורר במעברות שונות והצטרף לתנועת השמור הצעיר. ב-1955 החל את עבודתו במרכז מפ”ם והיה מזכיר המחלקה הערבית ומילא תפקידים שונים, ביניהם מזכיר הדור הצעיר של המפלגה. עוד ייצג את צעירי מפ”ם בפסטיבלי הנוער הדמוקרטי שנעכרו בוורשה (1955), במוסקבה (1957) ובווינה (1959). ב-1 בנובמבר 1956 נמנה עם ראשוני הנכנסים לכפר קאסם לאחר ביצוע הטבח ורשם עדויות של ניצולים ומאוחר יותר מפצועים שאושפזו בבית חולים בילינסון בפתח תקווה. בטבח נרצחו 50 ערבים-פלסטינים אזרחי ישראל בידי שוטרי מג”ב.
ב-1960, שנתיים לפני ההכרזה על עצמאות אלג’יריה מהעול הקולוניאלי פרסם את מכתבו “אל אחי האלג’ירי” שבו הביע את הזדהותו ותמיכתו במאבקו לשחרור מהכיבוש הצרפתי. בין השנים 1982-1972 יחד עם עודד ליפשיץ, עיתונאי “על המשמר”, ניהל מערכה ממושכת נגד גירוש אלפי ערבים-בדואים שהתגוררו בפתח רפיח שבשטח סיני הכבוש בידי ישראל. כמו כן, היה פעיל בוועד נגד המלחמה בלבנון ב-1982 ואף הגיע למחנות הפליטים סברה ושתילה, 48 שעות לאחר הטבח שם, יחד עם העיתונאי ליפשיץ והעביר את צילומי הקורבנות וקטעי העדויות של הניצולים לוועדת כהן. בשנת 1986 הקים את הוועד לדיאלוג ישראלי-פלסטיני מיסודם של בני עדות המזרח.
עוד היה דורי פעיל ב”משלחת השלום” בת כ-20 חברים, שבנובמבר 1986 נפגשה ברומניה עם נציגי אש”ף. בשל כך הועמד לדין יחד עם יעל לוטן, ראובן קמינר ואליעזר פיילר, באשמת הפרת “חוק המפגשים” שאסר על מגעים בין ישראלים לבין פעילי אש”ף. הארבעה הורשעו בעבירה של קיום מגע אסור. במשך שנים רבות היה דורי חבר הנהגות מפ”ם ומרצ שנת ובשנת 2001 נפגש עם נשיא קובה פידל קסטרו. הוא נפגש שוב עמו כעבור שנתיים בעת ביקורו השני בקובה. כמו כן, הוא נפגש בכמה הזדמנויות עם מנהיג החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין, נאיף חוואתמה.
בינואר אשתקד דורי הודיע על עזיבתו את מרצ בה היה חבר מאז הקמתה. דורי שחשף את טבח כפר קאסם ב-1956 הודיע כי החליט לעזוב את המפלגה לאחר שחברי סיעת מרצ בכנסת ברחו מן ההצבעה במליאה על הצעת החוק של הרשימה המשותפת בה נאמר כי על מדינת ישראל להכיר באחריותה המוסרית על הטבח המחריד שהתרחש בכפר קאסם.
לכך נוספה השתתפותו של ראש מרצ ושר הבריאות ניצן הורוביץ בישיבת הממשלה המתגרה שהתקיימה ברמת הגולן הכבושה. דורי אמר אז כי “במעשים אלה מרצ השלימה את פשיטת הרגל של דרכה המוסרית, הרעיונית והפוליטית”. “מאלצים אותי לעזוב את המפלגה אשר לה ולקודמתה מפ”ם הקדשתי עשרות שנים מחיי אך עכשיו אין לי בה מקום” הדגיש הפעיל שקיבל בזמנו את אזרחות כבוד של העיר כפר קאסם.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/109772/
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il