ארגון העבודה הבינלאומי פרסם דו”ח חמור על מצבם של הפועלים הפלסטינים בישראל ובהתנחלויות
"הדו"ח משקף מציאות של ניצול, אלימות ולחצים בלתי פוסקים בחיי היומיום של העובדים הפלסטינים"

דו”ח חמור מאוד על מצבם של הפועלים הפלסטינים המועסקים בישראל ובהתנחלויות הוגש על ידי מנכ”ל ארגון העבודה הבינלאומי (ILO), ז’ילבר הוגנבו, במסגרת ועידת העבודה הבינלאומית ה-111 שננעלה בסוף השבוע.
הוועידה השנתית שנערכה בז’נבה בסיסמא “צדק חברתי לכל” אימצה שורה ארוכה של החלטות ובהן חינוך הנוער לעבודה, מעבר הוגן לעבודה מוגנת, תקנים מחמירים לעבודה בטוחה, תוכנית הפעולה של הארגון לשנתיים הקרובות, והחלטה תקדימית הדורשת מבלארוס לחדול את האיום על חופש ההתאגדות ולוודא ההגנה על הזכות להתארגן.
הוועידה היא האירוע השנתי הגדול של פעילות ארגון העבודה הוותיק שנוסד ב-1919. מדי שנה נפגשות בוועידה משלחות מ-187 המדינות החברות בארגון, משקיפים מארגונים ובעלי עניין בעולם העבודה; בהן נציגי ההסתדרות, התאחדות התעשיינים ומשרד העבודה הישראלי.
כאמור, אונגבו מסר בידי משתתפי הוועידה דו”ח מקיף על מצבם של העובדים הפלסטינים. זהו הדו”ח ה-40 בנושא והמנכ”ל אמר “אנו מדווחים מדי שנה על מצבם של העובדים בשטחים הערבים הכבושים – הגדה המערבית, רצועת עזה, ירושלים המזרחית ורמת הגולן. אני מקווה שהשנה יחול מפנה של שלום וצדק חברתי ושל יחס הוגן כלפי העובדים הפלסטינים. יחד עם זאת אני חושש שלאיחולים אלה אין קשר לנעשה במציאות הקשה של עובדים תחת כיבוש ולצערי הדו”ח משקף מציאות של ניצול, אלימות ולחצים בלתי פוסקים בחיי היומיום של העובדים הפלסטינים”.
יצוין שהדו”ח המקיף ובו 69 עמודים, נכתב בעקבות ביקור בן שבועיים של משלחת מומחים גדולה של הארגון בישראל ובשטחים הכבושים. אנשיה נפגשו עם נציגים משרדי ממשלה רבים בישראל וברשות הפלסטינית, ההסתדרות, האיגודים המקצועיים הפלסטינים, ארגוני מעסיקים וחוקרים.
בפרק “עבודה בצל העמקת הכיבוש” נאמר כי העובדים הפלסטינים סובלים מהכיבוש הישראל הנמשך זה 55 שנה, בו “קיימות מגבלות קשות על מעבר בני אדם וסחורות, זכויות עובדים מופרות בסיטונות וקיים קושי רב ביצירת מקומות עבודה חדשים. כמו כן, יש עוני רב ואבטלה גבוהה. על פי ההערכות, 2.1 מיליון בני אדם זקוקים לסיוע הומניטרי – כ-40% מהפלסטינים”.
עוד נכתב בדו”ח שאשתקד נרשם שיא במספר העובדים הפלסטינים תושבי השטחים הכבושים המועסקים בישראל ובהתנחלויות, כ-17%מכלל כוח העבודה הפלסטיני, והוא מתקרב למספר הפלסטינים שהועסקו בישראל ערב האינתיפאדה השנייה ב-1999. “עקב כך, המשק הפלסטיני נעשה תלוי יותר ויותר בהעסקת עובדיו בישראל. כל הגידול בהעסקת עובדים פלסטינים נרשם דווקא בישראל ובהתנחלויות”.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il