מסך עשן סביב בחירת נציגי הכנסת לוועדה למינוי שופטים – החקיקה האנטי-דמוקרטית לא עוצרת
הדיון בהרכב בית המשפט העליון חשוב, אך בינתיים השיירה הפשיסטית עוברת

מאחורי מסך העשן שמפזרת ממשלת הימין סביב בחירת היום (רביעי) של נציגי הכנסת לוועדה למינוי שופטים והאולטימטום שהציבו כביכול מפלגות האופוזיציה המשתתפות בשיחות בבית הנשיא, ממשיכה הקואליציה בבליץ הצעות החוק האנטי-דמוקרטיות. פורום מדעני המדינה למען הדמוקרטיה בישראל, העוקב אחר החקיקה המוצעת בכנסת, מצא כי רק בשבוע האחרון הונחו 13 הצעות חוק שפוגעות בדמוקרטיה, בהן הצעות חוק נוספות הקשורות ישירות בהפיכה המשטרית. לדוגמא: הצעות חוק בדבר פסקת ההתגברות, הגבלת זכות העמידה, וביטול זכותו של בית המשפט לבטל חוקים בביקורת שיפוטית. חוקים נוספים שהוצעו פוגעים בזכויות האדם והאזרח בישראל, לדוגמא: הצעת החוק לפיה כל המשווה בין נבחרי ציבור, ארגונים או אירועים לבין המשטר הנאצי דינו שלוש שנות מאסר, ועוד.
הצעת החוק המסוכנת ביותר קשורה בבחירות. אם תאושר, תעניק לקואליציה של הימין הקיצוני כוח כמעט בלתי מוגבל לפסול מהתמודדות בבחירות רשימות ומועמדים אופוזיציוניים – בייחוד מועמדים ערבים. לפי הצעת החוק, ההחלטה של ועדת הבחירות המרכזית, שהיא ועדה פוליטית בשליטת הקואליציה, בדבר פסילת רשימות ומועמדים תהא סופית וחלוטה. לבית המשפט העליון לא תהיה הזכות לשנותה.
הצעת חוק זו, אם תעבור, תתקע את המסמר המרכזי בתהליך הפשיזציה של המשטר בישראל, ותאפשר לקואליציה לפעול נגד התמודדותן בבחירות של מפלגות מהאופוזיציה העקבית. זאת תוך קיבוע שלטון הקואליציה בראשות בנימין נתניהו ללא הגבלת זמן.
לפי פורום החוקרים במדעי המדינה, “הצעות חוק אלה באות על רקע מהלכי חקיקה אנטי-דמוקרטיים נרחבים של הקואליציה, בהתאם ‘לפרוטוקול ההונגרי’. הפרוטוקול ההונגרי בישראל כולל חמישה מרכיבים: ביטול העצמאות של מערכת המשפט (72 חוקים), פגיעה במנהל תקין וסדרי בחירות (24 חוקים), פגיעה בזכויות אדם ואזרח (48 חוקים), פגיעה במיעוטים, בנשים, בלהט”בים וכפייה דתית (28 חוקים), ופגיעה בחופש הביטוי – בתקשורת, באקדמיה, באמנות ובתרבות (17 חוקים). סך הכל, מאז השבעת הכנסת בנובמבר 2022 הניחה הקואליציה על שולחן הכנסת 189 הצעות חוק אנטי-דמוקרטיות. הדיון בהרכב בית המשפט העליון חשוב, אך בינתיים השיירה הפשיסטית עוברת!
עוד בנושא:
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il