fbpx

אמג’ד שביטה נבחר לתפקיד מזכיר חד”ש: מחויבים למאבק בממשלת הימין הפשיסטית

מזכירות חד״ש בחרה אתמול (שישי) באמג׳ד שביטה לתפקיד מזכיר חד״ש. שביטה (39) יחליף את מנסור דהאמשה

מזכירות חד״ש בחרה אתמול (שישי) באמג׳ד שביטה לתפקיד מזכיר חד״ש. שביטה (39) יחליף את מנסור דהאמשה ששימש בתפקיד תקופה ארוכה, והסיר את מועמדותו. בחירתו של שביטה מהווה חילופי דורות בהנהגת החזית הדמוקרטית לשלום ושוויון. 

שביטה מסר: ״המשימה שלנו היא לחזק את חד״ש כחזית רחבה, ערבית יהודית, המחויבת למאבק בממשלת הימין הפשיסטית, נגד הכיבוש והפשיזם, למען שוויון וסוציאליזם, ולמען שוויון אמיתי לחברה הערבית. האחריות המוטלת עליי היא גדולה, אבל בשיתוף עם מזכירות חד״ש הנבחרת אני מאמין כי נוכל לקדם את חד״ש ואת הערכים שלנו״.  יצוין ששביטה שימש בעבר כמזכיר בנק״י (ברית הנוער הקומוניסטי הישראלי) ושימש עד לאחרונה במשך ארבע שנים כמנכ״ל שותף בעמותת סיכוי-אופוק.

המזכירות שהתכנסה אתמול נבחרה בוועידה העשירית של חד”ש נערכה בתחילת החודש בשפרעם בסימן המאבק בממשלת הימין הקיצוני. דיוני הוועידה עסקו בנושאים פוליטיים וארגוניים. מטרתה העיקרית של הוועידה הייתה הפקת לקחים מתפקודה של חד”ש בשנים האחרונות. זאת במטרה לגבש חזון ותוכנית למאבק בתהליך הפשיזציה המתרחב בגזענות ובכיבוש.

את אחד הנאומים הבולטים בוועידה נשא ד”ר בשיר כרכבי, קרדיולוג מחיפה. כרכבי מתח ביקורת על התנהלותה של חד”ש בשנים האחרונות, אך גם הציב פתרונות לאתגרים מולם היא ניצבת. להלן עיקרי נאומו: 

החזית הדמוקרטית לשלום ולשוויון קמה בשנת 1977, ומאז הקמתה פנתה לציבור הישראלי הרחב וקידמה מדיניות של שלום, שוויון, צדק חברתי ושותפות ערבית-יהודית. מנהיגי חד”ש פעלו בשיתוף פעולה עם מנהיגי המפלגה הקומוניסטית הישראלית, ושקדו על הרחבת פעילותה ושורותיה בקרב הציבור הערבי והיהודי. 

ייחודיותה של חד”ש בשיח הפוליטי בישראל

אך לא כל המאמצים להגדלת החזית צלחו. כך למשל, הברית של חד”ש עם תנועת “הפנתרים השחורים” לא האריכה ימים. אולם הקשיים והאתגרים מעולם לא הניאו את הנהגת החזית מלהתמיד בקידום השוויון והברית בין העמים החיים בישראל. 

בשנים האחרונות מעמיקה מגמה שעלולה לערער את יסודות החזית. חד”ש חדלה לנסות להרחיב את פעילותה ואת השפעתה בקרב החברה הישראלית. בשנים אלה החל להעמיק הפער בין הסיסמאות האמיצות והנכונות של החזית, לבין הפרקטיקות בהן היא נוקטת בשטח. 

השיח והטרמינולוגיה בהם משתמשת החזית מהדהדים לעיתים שיח לאומני. עקב מגמה זו  ניכר צמצום בפערים האידיאולוגיים בין חד”ש לבין מפלגת בל”ד. מסרים ייחודיים שהציגה חד”ש בעבר בתור תנועה ערבית-יהודית היטשטשו, ועקב כך נפגע מעמדה כגוף הפוליטי העיקרי הקורא לשינוי יסודי בחברה הישראלית. 

המציאות הפוליטית בישראל אכן קשה ביותר. העם הפלסטיני נמחץ תחת עול הכיבוש המעמיק. המדיניות שנוקטת ישראל לדיכוי הפלסטינים נעשית אכזרית מיום ליום. האוכלוסייה הערבית בתוך ישראל ממשיכה לסבול  מהדרה ומאפליה. דיכוי הערבים בישראל הגיע לשיא עם חקיקת חוק הלאום בשנת 2018. חוק זה קיבע את מעמד הערבים באופן רשמי וחד משמעי כאזרחים סוג ב’.

חיוני שחד”ש תשמר קו אידיאולוגי ופוליטי עקבי נגד הכיבוש והאפליה. רק כך תוכל החזית להיאבק במציאות הקשה שחווים האזרחים בישראל והתושבים בשטחים.  החזון והמסרים שמציגה חד”ש אמורים לתת מענה לצרכים של בני ובנות שני העמים. בפרקטיקה אנו מנתקים בהדרגה את קשרינו עם ההמונים היהודיים ומוותרים על ההזדמנות לגייסם למאבק.

קו עקבי נגד הכיבוש והאפליה

אובדן דרכנו הייחודית גובה מחיר. בבחירות האחרונות לכנסת הצביעו אזרחים ערבים בהמוניהם לבל”ד. מעבר זה נרשם בעיקר בקרב הדור הצעיר בחברה הערבית. דור זה גדל ללא מודעות לייחודיות שמציעה חד”ש: חזית ערבית-יהודית, המקדמת את פתרון שתי המדינות והחותרת לשנות את המציאות. 

 פעילים אחדים בחזית ניסו לקשור קשרים חדשים עם התארגנויות פוליטיות בהובלת יהודים. פעילותם זו ספגה מתקפות מצד חברים בחזית ובמפלגה הקומוניסטית. אלה כינו אותם  – “אלה שעברו ציוניזציה”. 

למרבה הפלא ולמרבה הצער, הנהגת חד”ש לא גינתה את ההתבטאויות הללו ולא עשתה כל ניסיון להוקיע את אלה שהשמיעו אותן. מה הייתה מטרת המתקפה? נראה כי הביקורת נמתחה כדי להרתיע חברים מלדון בהרחבת שורות החזית וקשריה. זה היה ניסיון לדחוק את רגלי אלה ש”סרו מהדרך”. נדמה כי הופר האיזון בין התפיסה האנטי-ציונית של חד”ש לבין תפיסתה בדבר הצורך המהותי בבניית חזית אנטי-פשיסטית ואנטי-קפיטליסטית רחבה. כאן המקום להצהיר: אני, בדומה לחברים אחרים בחזית, משתף פעולה עם ציונים בנושאים מוסכמים.

אני שואל אתכם: אם נסרב לבוא במגע עם חוגים פוליטיים בקרב השמאל הישראלי, לרבות השמאל הציוני, כיצד נרחיב את מעגלי ההשפעה שלנו? כיצד נמשיך לבנות חזית רחבה נגד הפשיזם בישראל? כיצד נתרגם למעשים את סיסמת הוועידה: “לחזית נגד הפשיזם ונגד הגזענות”? כיצד נגייס את האוכלוסייה הערבית למאבק נגד ההפיכה המשטרית שמקדמת הממשלה, ואשר משמעותה – פשיזציה שתחבל בחברה הישראלית כולה. 

לטעמי, המצב הפוליטי דורש שינוי מחשבתי ומעשי רחב-היקף באופן הפעילות של חד”ש. ללא שינוי, אנו עלולים להיכשל במשימתנו החשובה להדיפת הפשיזם. אסיים בדברים אלה: כדי לתקשר עם האחר וליצור עמו שותפות, זו חובתנו להיות בטוחים בדרכנו. אני מציע שנתגאה בהיסטוריה של תנועתנו ובמורשת העשירה שלנו. מתוך נקודת מוצא זו, נוכל לקדם את השגת היעדים שלנו.

אמג'ד שביטה, שנבחר אתמול לתפקיד מזכיר חד"ש (צילום: זו הדרך)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן