מקרון מטפס על קיר חלק: שביתה כללית והפגנות ענק בצרפת נגד הרפורמה בפנסיה
הסנאט הצרפתי אישר השבוע את רפורמת הפנסיה הניאו-ליברלית של ממשלת הימין

הסנאט הצרפתי אישר השבוע את רפורמת הפנסיה הניאו-ליברלית של ממשלת הימין. זאת על רקע שביתה כללית שפרצה בצרפת בשבוע שעבר (7.3), במחאה על הפגיעה בפנסיה. השביתה לא החלה בחצות, כמקובל במדינה, אלא ערב קודם לכן בשעה 19:00. עובדים ממגזרים רבים, בהם עובדי הנמל ובתי הזיקוק, הודיעו כי ישבתו ללא הגבלת זמן.
בראשון האחרון הפגינו מאות אלפים ברחבי צרפת. יום האישה הבינלאומי (8.3) לא נדחק לשוליים עקב המחאה, והשובתים הדגישו את הקשרו המקורי: יום האישה העובדת. במסגרתו, קיימו עובדות ועובדים צעדות מחאה במרכזי הערים. מדובר במחאה הגדולה ביותר שנרשמה בצרפת זה עשורים.
עובדי הגז והחשמל בצרפת החלו לשבות ולנקוט עיצומים כבר ב-3 במרס. לדברי מזכ”ל איגוד העובדים סבסטיאן מנספליה: “נמשיך לנקוט צעדים ארגוניים עד שננצח”. במסגרת הצעדים, שובש תהליך הפקת האנרגיה בכמה תחנות כוח גרעיניות. נציגי האיגודים הצהירו כי התפוקה תמשיך לרדת ככל שיימשכו השביתות. זאת, על מנת לשתק את המשק הקפיטליסטי. עובדי חברות האנרגיה הצהירו במו כן כי יפסיקו לגבות חובות מתושבים המתגוררים בשכונות עוני.
שביתה כללית, שביתות ללא הגבלת הזמן, צעדות והפגנות הם צעדיהם של אזרחי צרפת העובדים במחאתם נגד רפורמת הפנסיה של מקרון. לפיה, יאלצו העובדים לעבוד במשך 43 שנים ברציפות כדי לזכות במלוא סכום הפנסיה. באיגודים מגדירים את התוכנית – “מהעבודה לקבר”. הרפורמה כוללת בין השאר העלאה הדרגתית של גיל הפרישה מ-62 ל-64 בכמה פעימות, עד לשנת 2030.
שישה “ימי זעם” תוך חודשיים
נוסף לשביתות ולימי המחאה, נערכו ברחבי צרפת במהלך החודשיים האחרונים שישה “ימי זעם”. במהלכם, שיתקו איגודי העובדים את מרבית שירותי המדינה, והקימו מחסומים לאורכה ורוחבה. את חסימות הכבישים הגדירו חברי האיגודים “פעולות הסברה לנהגים”, וקרוב ל-3.5 מיליון עובדים, גמלאים, סטודנטים ותלמידי תיכון השתתפו בלמעלה מ-270 הפגנות ועצרות. המחאה הגיעה גם לערים הקטנות בפריפריה – כך במונטוול-סור-לואר, בה מתגוררים כ-60 אלף תושבים, התקיימה עצרת מחאה במרכז העיר בהשתתפות מאות. במרכז הבירה פריס צעדו, לפי דובר הקונפדרציה הכללית של העובדים (CGT), כ-700 אלף.
כל האיגודים המקצועיים בצרפת חברו יחד כדי להתנגד לרפורמה. זו הפעם הראשונה מזה 12 שנה בה מחליטים כל האיגודים המקצועיים במדינה להתנגד לתוכנית ממשלתית. הציבור עומד לצד העובדים, וחקיקת הקואליציה לקידום הרפורמה נתקלת בקשיים רבים עקב התנגדותו העיקשת של השמאל. הנשיא מקרון התחייב להעביר את הרפורמה כבר בכהונתו הראשונה, אולם עקב ההתנגדות העזה שהיא עוררה, ובשל מגפת הקורונה, החליט לדחות את יישומה.
כוחו של הנשיא נחלש
כוחו של מקרון בפרלמנט נחלש באופן עקבי מאז 2019. כעת, כדי להעביר את הרפורמה, הוא זקוק לתמיכת חברי האופוזיציה. בבחירות שנערכו ביוני האחרון, זכתה מפלגתו ב-245 מושבי פרלמנט בלבד מתוך 577 (ירידה של 101 מושבים בהשוואה לבחירות הקודמות). כתוצאה מכך, ולראשונה מאז 1997, לנשיא המכהן אין רוב בפרלמנט. כיוון שלא הקים קואליציה, הוא שולט ללא רוב.
מצבו הפוליטי של מקרון רעוע, ומפלגתו תיאלץ להתפשר על נוסח הרפורמה בהתאם לדרישות מפלגת “הרפובליקאים” מהמרכז-ימין. זו הציבה כמה תנאים על מנת “לרכך” את המדיניות שמציגה התוכנית. כחלק מהדרישות, גיל הפרישה יהיה “רק” 64 (במקום 65 בתוכניתו המקורית של מקרון), והמהלך יבוצע בהדרגה תוך העלאה מתונה של סכום הפנסיה ושינוי בתנאי הזכאות לה. הקושי בו נתקל מקרון בפרלמנט מגובה בדעת הקהל בצרפת. לפי סקר שפרסם העיתון “לה מונד”, 65% מהצרפתים תומכים במחאת ארגוני העובדים ו-72% מתנגדים לרפורמה.
נמרוד עובד
עוד בנושא: https://zoha.org.il/119549
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il