fbpx

מטה המאבק של האקדמיה קורא לנטוש את הקמפוסים ביום חמישי; לקראת שביתה של הסגל הבכיר

קריאה להצטרף להפגנה שתצא בשעה 12:00 מקמפוס גבעת רם של האוניברסיטה העברית

מטה המאבק של המרצים באקדמיה קרא אמש (ראשון) למרצים, לסטודנטים וסגל המנהלי של האוניברסיטאות והמכללות לנטוש את המוסדות להשכלה גבוהה ביום חמישי הקרוב ולהצטרף להפגנה שתצא בשעה 12:00 מקמפוס גבעת רם של האוניברסיטה העברית. זאת, במסגרת “יום ההתנגדות” נוסף נגד ממשלת הימין, שייערך השבוע תחת הכותרת “יום החרפת ההתנגדות”. עוד קודם לכך, ברביעי הקרוב, פעילי המחאה מתכוונים לשבש את המראתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לביקור ממלכתי נוסף, הפעם לברלין.

ממטה המאבק נמסר “אני עוקבים בדאגה רבה אחר צעדי ההפיכה המשטרית והשלכותיהם על המדינה והחברה בישראל ועל מוסדות ההשכלה הגבוהה והמחקר בה. סנוניות ראשונות של השינוי המשטרי כבר הופיעו ומבשרות עתיד קודר לחופש האקדמי ולעצמאות המחקרית”.

“אנו קוראים לראשי האקדמיה ומוביליה, לאנשי הסגל המנהלי והטכני, לסטודנטים ולציבור הרחב לבוא לצעוד איתנו. כי לדמוקרטיה אין מועד ב'”, הדגישו.

בתוך כך, פרופ’ ענת זעירא, המרכזת את המועצה המתאמת של ארגונים הסגל הבכיר באוניברסיטאות, שיגרה הבוקר מכתב ובו עדכון על המערכה לחידוש ההסכם הקיבוצי.  “בשעת כתיבת שורות אלה הארץ שלנו גועשת. רבים סבורים שעיתוי המאבק על חידוש הסכם השכר בתקופה כה סוערת, בה מתנהלים מאבקים על מהות הדמוקרטיה בישראל, אינו מתאים. אך המאבקים אינם סותרים ואנחנו חייבים להמשיך ולהיאבק על זכויותינו ושכרנו במיוחד נוכח הסכנה הנשקפת לאקדמיה בכלל ולחופש האקדמי בפרט”, כתבה.

לדברי פרופ’ זעירא, תפקידם העיקרי של ארגוני הסגל הוא לשמור על זכותם חברי הסגל לביטחון תעסוקתי ולאפשר את החופש האקדמי. “זכויות אלה, המעוגנות בין היתר בתנאי ההעסקה והשכר שלנו, נמצאות בהתקפה מתמשכת. מבנה השכר שלנו, שרובו מוקנה באופן קיבוצי, הוא המאפשר לנו להתארגן ולעמוד על זכויותינו ועל החופש האקדמי שלנו כקולקטיב, וגם מאפשר גיוס, שימור, וקידום של חוקרים מצטיינים, על שלל תחומיהם”, הוסיפה.

“בשנה וחצי האחרונות אנחנו מנסים לנהל משא ומתן – לא על העלאת שכר, אלא על חידושו של ההסכם ותיקון השחיקה שחלה בו מאז פג תוקפו לפני למעלה משלוש שנים. במקום לשאת ולתת באופן ענייני, הנהלות האוניברסיטאות נגררות אחר אנשי האוצר והות”ת (הוועדה לתכנון ולתקצוב של ההשלכה הגבוהה), המטילים דופי באיכות וביעילות האקדמיה כאמתלה לפגוע בנו. ההנהלות והרגולטורים עושים זאת למשל, בדרישה למעבר לחוזים אישיים ולפגיעה בחברי סגל שלתפיסתם תפוקתם אינה מספיקה, ולאחרונה גם בדרישה לקיצוץ בגובה ההקצאה לקרן לקשרי מדע (קק”מ) ובזכות הצבירה והפדיון שלה. הם עשו זאת, לאורך השנים האחרונות גם בפגיעות חד צדדיות בזכויות שלנו, שעליהן דיווחנו לכם בזמן אמת. אם לא נגן עכשיו על תנאי העבודה והשכר שלנו, יתכן מאוד שבעוד זמן לא רב זה יהיה קשה הרבה יותר, או אולי כלל לא אפשרי”, הדגישה.

יצוין שמשרד האוצר מתחמק מלהביא מסגרת תקציב להסכם עם המרצים והמו”מ אינו מתקדם. “ראשי ועד ראשי האוניברסיטאות (ור”ה) אינם מגלים אחריות ומנהיגות ואינם מתנהגים כפי שמצופה מהצד השני שלנו ביחסי העבודה – המעסיק שלנו. הם שותקים במקרה הטוב, מעלים הצעות פוגעניות במקרה הפחות טוב, ומעדיפים לתת לפקידי האוצר להובילם במו”מ, תוך הזנחה של טובת עתיד האוניברסיטאות”, כתבה פרופ’ זעירא הוסיפה “אם המו”מ לא יתקדם, ניאלץ לשוב ולנקוט בצעדים ארגוניים ואולי אף לפתוח בשביתה כללית. המאבק על עדכון שכרנו הוא גם מאבק על נשמת אפה של האקדמיה. על הסולידריות בין חברי סגל בתחומים שונים ובדרגות שונות, ועל עצם הזכות שלנו להתארגן, למחות, ולשמור על הביטחון התעסוקתי שלנו ועל החופש האקדמי”.

עוד בנושא: https://zoha.org.il/119672

מרצים וסטודנטים באוניברסיטת תל-אביב מתארגנים לקראת חסימת דרך נמיר שנערכה ביום חמישי שעבר, במסגרת "יום ההתנגדות" שנערך ברחבי הארץ, 9 במארס 2023 (צילום: זו הדרך)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן