fbpx

נשיא ברזיל לולה הגיח חזק יותר מניסיון ההפיכה הפשיסטית הכושל

"הדמוקרטיה הייתה המנצחת הגדולה בבחירות אלה", אמר לולה לאחר השבעתו

93 אחוזים מהנשאלים מגנים בחריפות את ניסיון ההפיכה הפשיסטי שבוצע בברזיל כשבוע ימים לאחר השבעתו של הנשיא הנבחר ומנהיג מפלגת העובדים, לואיס אינסיו “לולה” דה סילבה. כך פורסם בסוף השבוע האחרון בעיתוני סאו פאולו.

“הדמוקרטיה הייתה המנצחת הגדולה בבחירות אלה”, אמר לולה לאחר השבעתו. “אין בנו רגשות נקם כלפי מי שניסו להכפיף את האומה לרצונותיהם ולאידיאולוגיה שלהם, אך נכבד את שלטון החוק ונביא לדין את מי ששגו, תוך הקפדה על זכותם להליך הוגן”. אך הנימה השתנה לחלוטין בעקבות ניסיון ההפיכה הכושל. עתה דורש לולה להטיל עונשים מרתיעים על אלה הרוצים להרוס את הדמוקרטיה. יצוין שכבר בשבוע שקדם להשבעתו של הנשיא נרשמו כמה מעשי טרור מצד תומכיו של הנשיא לשעבר ז’איר בולסונרו. איש ימין קיצוני זה גלה מרצון לפני העברת השלטון ועד עתה יושב בארה”ב, בקרבת מורו ורבו הנשיא לשעבר דונלד טראמפ.

מעשי הטרור נמשכו גם לאחר מעצרם של  כ-1,200 מתפרעים שגרמו הרס רב במבני ממשל, בבית המשפט העליון ובפרלמנט במהלך ניסיון ההפיכה. מה ניתן ללמוד מההתפרעות הגדולה בברזיליה ב-8 בינואר האחרון? להלן ארבע נקודות מרכזיות.

מחאה או הפיכה?

האם הייתה זו מחאה פוליטית לגיטימית שגלשה לפסים אלימים או ניסיון הפיכה מתוכנן היטב? זו השאלה עמה התמודדו החוקרים בתום ההתפרעות האלימה. לדברי הסוציולוג פרופ’ אמיר סאדר, “ברור שהיה זה ניסיון הפיכה שתוכנן היטב, מומן בנדיבות וזכה בתמיכתם של גורמים רמי-דרג בקרב הקצונה הבכירה במשטרה ובצבא”. לדבריו, “המתפרעים לא התכוונו למחות, אלא להשתלט על מוקדי השלטון כדי לעודד הפיכה צבאית. זו גם הייתה קריאתם הפומבית: הפיכה צבאית”.

האם מפקדים בכירים היו מעורבים?

הנשיא לולה עצמו אמר יממה לאחר האירועים, כי “הגנרלים מרוצים עד מאוד כאשר הם מתבוננים באנשים הדורשים הפיכה צבאית”. “המשטרה ליוותה את המתפרעים לקריית הממשלה ואף איפשרה להם לפרוץ אל תוך המתחם. לפי התיעוד, לאחר הפריצה נצפו חיילים ושוטרים משוחחים בצורה ידידותית עם המתפרעים”, הוסיף.

עוד עולה מחקירות העצורים שנערכו בימים האחרונים, כי תומכי בולסונרו, שאיישו במשך כמה שבועות מאהל גדול ליד מחנה המטה הכללי בברזיליה, הודיעו מראש לקצינים ששהו בבסיס על כוונותיהם. בימים שקדמו לפריצה הגיעו עשרות אוטובוסים כדי לתגבר את היושבים במאהל, זאת לעיניי הקצינים ובידיעתם. שירותי הביטחון הבחינו בנעשה אף הם, ואספו מידע רב ממקורותיהם על ההכנות. עם זאת, המפקדים בזרועות השונות לא דיווחו דבר לנשיא או לעוזריו.

מי מימן את ההפיכה?

ככל שחולפים הימים מתבררים ממדי המימון שהיה נחוץ כדי להסיע מספר כה רב של תומכי בולסונרו לבירה, להלינם ולספק להם מזון. “מתושב סאו פאולו שחפץ להצטרף למאהל בברזיליה, נדרשת נסיעה של 40 שעות באוטובוס ורכישת כרטיס במחיר השווה לשכר מינימום של שבועיים. לא כל אחד יכול. יחד עם זאת, הפרופיל החברתי של תומכי בולסונרו שנעצרו אינו משקף את כל הציבוריות הברזילאית. רובם אינם עניים או עובדים שכירים”, הוסיף סאדר.

ישנם המצביעים על חוגים בקרב החוואים הגדולים, בייחוד אלה המשתלטים על אדמות האמזונאס תוך בירוא היערות לצורך הגדלת השטחים המיועדים לתעשיית המזון ולמרעה, כמקור למימון הנדיב.

לולה נחלש או התחזק?  

האם הנשיא לולה התחזק או נחלש פוליטית בעקבות ניסיון ההפיכה? לכאורה הוא נחלש, כי כבר בימים הראשונים לכהונתו ערערו על לגיטימיות שלטונו. אך מהסקרים שנערכו בשבועיים האחרונים, מהתמיכה שקיבל מכל סיעות בית המחוקקים (גם ממפלגתו של בולסונרו!) ומהגיבוי בו זכה מכלל נשיאי אמריקה הלטינית, עולה כי לולה בא לחזק את הדמוקרטיה – ויצא מחוזק.

עוד בנושא: https://zoha.org.il/118190

"כולנו למען הדמוקרטיה": הפגנה שנערכה בבירת ברזיל, ברזיליה (צילום: פורטל ורמליאו)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן