מחאות ושביתות העובדים בבריטניה בשיאן: “הקיץ העגום” ופיצול האישיות של הלייבור
בצד עובדי התחבורה הציבורית בבריטניה, גם עובדים בתחומים ובמגזרים שונים נוקטים עיצומים ושביתות

“הקיץ העגום” בבריטניה נמשך. במהלך חודש אוגוסט גדל מספר מחאות העובדים והשביתות ברחבי הממלכה. בחודש יוני, כפי שפרסם “זו הדרך” (גיליון 31, 10 באוגוסט), נרשמה שביתת עובדי הרכבות הרחבה ביותר במדינה מאז שנת 1989. בצד עובדי התחבורה הציבורית בבריטניה, גם עובדים בתחומים ובמגזרים שונים נוקטים עיצומים ושביתות. אחיות, עובדי הנמלים, עובדי הדואר ועובדים אחרים השמיעו קול מחאה במסר חזק וברור: “לא נמשיך לעבוד בתנאים נצלניים בצל האינפלציה המשתוללת”.
ד”ר ג’קיל ומיסטר סטארמר
העובדים אמנם מאורגנים ומבטאים את זעמם במחאות ברחבי בריטניה, אולם הם לא זוכים בייצוג הולם בין כותלי הפרלמנט הבריטי. עד לתום כהונתו של ג’רמי קורבין באפריל 2020, הייתה מפלגת הלייבור בהנהגתו אחד הקולות השמאליים הבולטים והמרעננים ביותר בפוליטיקה הפרלמנטרית במדינות הקפיטליסטיות באירופה. בבחירות 2017, המסרים השמאליים שביטא העניקו ללייבור את אחוז התמיכה הרחב ביותר בקרב הציבור הבריטי מאז 1945. כישלונו של קורבין להיבחר לראשות הממשלה בבחירות האחרונות אירע במקביל למשבר עקב מגיפת הקורונה, שהנחית מכה קשה על מדיניות הרווחה באנגליה. השילוב בין השניים הטיל צל כבד על ההתארגנויות הדמוקרטיות והשמאליות בבריטניה.
אי-הצלחתו של קורבין סימנה גם את קץ דרכו הפוליטית במפלגת הלייבור בבריטניה. בניסיון “התמרכזות” שאינו זר למחוזותינו, בחרה מפלגת העובדים הבריטית בקייר סטארמר כמנהיגה החדש וכיורשו של קורבין. לאחר שנבחר, הצהיר סטארמר כי בכוונתו “לנקות” את המפלגה מהרטוריקה השמאלית שאפיינה אותה בשנות כהונתו של קודמו. ואכן, הכרזתו שיעקור את שורשיו של ה”קורביניזם” לא הייתה הבטחת סרק: העובדים השובתים כעת בבריטניה, המחפשים עזרה מכל מי שמוכן יהיה להעניקה, רחוקים מלמצוא שותף בהנהגת הלייבור. זו מתעלמת לחלוטין ממאבקם.
יתר על כן, הלייבור מצטרפת באופן אקטיבי לקו הניאו-ליברלי שמובילה הממשלה השמרנית. נציגי איגוד העובדים בחברת הרכבות הבריטית “אוואנטי” טענו לאחרונה כי נפגעו ממדיניות שהובילה המפלגה. כחלק מרפורמת תחבורה שהובילה הלייבור, נרשמה ירידה דרסטית בפעילות קווי הרכבות שמפעילה החברה, מה שהוביל לפיטורי עובדים. נוסף לכך, נהגי הרכבות שממשיכים לעבוד, נאלצים לעבוד שעות נוספות כדי לעמוד במכסות הנסיעה. זאת, למרות שאינם מחויבים לעשות כן לפי חוזה העסקתם.
שובו של המומנטום
ואולם, התעלמותה הגסה של הנהגת הלייבור ממאבק העובדים העיקש ומדרישותיהם לא נעלמת מעיני החוגים השמאליים שנותרו בקרב חברי המפלגה. נציגי תנועת “מומנטום”, אשר פעיליה זוהו כתומכיו הנלהבים ביותר של קורבין, פרסמו (16.8) כי בכוונתם לעבוד בשיתוף פעולה עם איגודי העובדים השובתים. בתוך כך מסרו, כי בכוונתם להגיע לוועידת הלייבור שתתקיים בחודש הבא (25-28.9) יחד עם נציגי האיגודים, ולקדם במהלכה הצבעות נגד הקו שמנסה לקדם סטארמר.
מהלך זה של “מומנטום” ננקט בתגובה מוצהרת לפיטוריו של סם טרי, נציג הלייבור ושר צללים לשעבר בפרלמנט הבריטי, עקב השתתפותו במחאת עובדי הרכבות בלונדון בחודש יולי. זאת, בניגוד להוראותיו הברורות של סטארמר לחברי המפלגה, שלא להצטרף לשום מחאה או הפגנת עובדים. טרי מסר ל”גארדיאן” כי ההצבעה בוועידת המפלגה היא הזדמנות מצוינת להפגין סולידריות עם השובתים ו”להראות כי המפלגה נותרה בצד הנכון בכל הקשור במאבקי העובדים”.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il