משרד הבריאות הכשיר רק 1.5% מהמדריכים בהוסטלים לבריאות הנפש
ההכשרות נועדו לעודד מדריכים להישאר בתפקידם ולהכשיר אותם למשימות הקשות איתן יתמודדו במהלך עבודתם

ב-2012 משרד הבריאות החל לבצע הכשרות והדרכות ייעודיות למדריכי השיקום בהוסטלים של בריאות הנפש, כדי לעודד מדריכים להישאר בתפקיד ולהכשיר אותם למשימות הקשות איתן יתמודדו במהלך עבודתם. אולם בעשור האחרון סיימו את ההכשרה 1,110 מדריכים בלבד, כך פרסמה מירב כהן באתר “וואלה”.
יצוין שמשרד הבריאות אינו יודע בוודאות כמה מדריכים עובדים בשירותיו, אך על פי הערכות אנשי המקצוע ישנם כ-7,000 מדריכים בשנה, כך שסך המדריכים שהוכשרו לתפקיד עומד על כ-1.5% מסך כל המדריכים.
מערך ההוסטלים של בריאות הנפש, השייך למשרד הבריאות, סובל ממצוקת כוח אדם קשה והמדריכים מתחלפים בתדירות גבוה. המדריכים מגיעים בדרך כלל ללא כל הכשרה ואין כמעט תנאי סף לקבלה לתפקיד. הניזוקים הראשונים מכך הם האוכלוסייה המוחלשת ביותר בישראל – פגועי הנפש עצמם המתגוררים בהוסטלים שנתונים בידי מדרכים מסורים ביותר, אך ללא כל הכשרה.
כדי להכשיר את הצוותים והמדריכים, ב-2011 הוקם בית הספר לשיקום, שילוב והחלמה בבריאות הנפש והחל להכשיר מדריכים ב-2012, אולם תנאי הסף לקבלת זכאות להכשרה לא רלוונטיים לאוכלוסיית היעד של המדריכים. על המדריך לעבוד לפחות שנה וחצי בהוסטל, בעוד שממוצע התעסוקה של מדריך עומד על שנה בסך הכל. המדריך משלם על הקורס מכספו – ובסיומו הוא לא מקבל תוספת שכר כלל. אמנם רוב המדריכים לא עומדים בדרישות הסף לקורס – אך לא צפויה תועלת כלכלית גם עבור אלה שעומדים בהן.
יו”ר הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, ח”כ עאידה תומא-סלימאן (חד”ש – הרשימה המשותפת), המסייעת להקמת איגוד מקצועי של המדריכים, אמרה כי “מדריכי שיקום מתמודדי נפש עושים עבודת קודש, אבל מקבלים שכר רעב. משרד הבריאות צריך להתבייש בתשובות שהוא נותן. הם אומרים שאכפת להם מבריאות הנפש וממדריכי השיקום למתמודדי נפש, ומתעקשים שהשירות הכל כך חיוני הזה לא הופרט, אבל הם אפילו לא יודעים כמה מדריכי שיקום מועסקים בשירותם, מה התקנים הנדרשים למדריכי שיקום, כמה תקנים מאוישים בפועל, ומה תנאי העובדים. זו חרפה שרק 1,110 מתוך עשרות אלפי מדריכי השיקום המועסקים בתחום זכו להכשרה ייעודית כנדרש. הגיע הזמן שמשרדי הבריאות והרווחה ייקחו אחריות, ושמי שעושים ימים כלילות בטיפול במתמודדי נפש יוכשרו כראוי ויקבלו שכר הולם”.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il