הגבלות של ישראל על גישה לציוד חיוני מעמיקות את משבר המים והתברואה ברצועת עזה
רק 20% מהמים הזורמים בברזים ברצועת עזה ראויים לשתייה, ורק לאחד מארבעה משקי בית יש גישה למים נקיים

בשבוע שעבר צוין ברחבי העולם יום המים הבינלאומי, אבל ברצועת עזה רק 20% מהמים הזורמים בברזים ראויים לשתייה, ורק לאחד מכל ארבעה משקי בית יש גישה למים באיכות ראויה לשימוש אדם.
מדף מידע שפרסמה עמותת גישה עולה כי מערכות המים והתברואה בעזה מצויות במצב שברירי כתוצאה מההגבלות שישראל משיתה זה שנים על כניסת סחורות שהיא מגדירה כ-“דו-שימושיות” לעזה, שהכשילו מאמצים לשיפור המערכות ולתחזוקתן. מאז המתקפה על עזה במאי 2021, ישראל כמעט ולא עונה לבקשות לתיאום הכנסה לרצועת עזה של אלפי פריטים החיוניים לתיקון ולתחזוקה של מערכות המים והביוב ברצועה.
עוד עולה מדף מידע חדש שפרסמנו שקיימת הסחבת החמורה במענה לבקשות התיאום להכנסת הציוד, שבה נוקטת ישראל כבר עשרה חודשים. כתוצאה, נוצר ברצועה מחסור עצום באלפי חלקי חילוף ובפריטים נוספים הנחוצים לא רק לתיקון נזקים שנגרמו מההפצצות הישראליות במאי 2021, אלא גם עבור תחזוקה בסיסית ולפיתוח המערכות. קריסה כוללת של מתקן התפלה ושל תחנה לטיהור שפכים מרכזיים בעזה נמנעה לאחרונה רק בעקבות התערבות דחופה של גורמים בינלאומיים. לא ניתן להפעיל לחצים כאלה עבור כל אחד מאלפי הפריטים הדרושים לתחזוקת המערכות.
“תפקוד חלקי של המערכות מעמיד בסכנה את אספקת ואיכות מי השתייה ברצועה, ומביא להזרמת ביוב לים – מצב מסוכן בריאותית וסביבתית עבור תושבי עזה. ברור כי מצב זה איננו בר-קיימא”, נאמר במסמך.
גישה סבורה באמצעות העיכובים במענה לתיאום הכנסת הציוד הנדרש למערכות המים והביוב, “ישראל ממנפת את הצורך ההומניטרי הבסיסי של תושבי הרצועה כקלף מיקוח להשגת רווח פוליטי, וזאת על חשבון זכויות אדם וחיי אדם. התנהלותה של ישראל פסולה ואסורה, וצריכה להיפסק. על ישראל לאפשר כניסה מידית של כל הנחוץ לתשתיות האזרחיות בעזה”.
לדף המידע “מים עומדים”: כאן.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il