fbpx

במסגרת תנופת ההתאגדות בארה”ב: איך הפך בית קפה מעסק פרטי לקואופרטיב

גל התעוררות העובדים ששטף את ארה"ב במהלך השנה האחרונה מספק קרקע פורייה להתקדמות לצורות בעלות שיתופית

בשנה שעברה התחולל שינוי בבית הקפה “וויט אלקטריק”, בעיר פרובידנס שבמדינת רוד איילנד בארצות הברית. עובדי בית הקפה הגישו לבעלים עצומה בה דרשו העלאה בשכר, וכתוצאה מכך פוטרו. אך הם לא ויתרו, הקימו איגוד ורכשו את בית הקפה – הפועל כיום כקואופרטיב בבעלות העובדים.

העובדים הצעירים סיפרו לירחון המקומי “רוד איילנד מונת’לי” כי לא דמיינו שיהפכו לבעלים של בית הקפה, בו הם עובדים ומבלים מאז שלמדו בתיכון העירוני הסמוך. העובדים, שהתאגדו במאי 2020, עשו זאת על רקע הירצחו של ג’ורג’ פלויד והפגנות הענק שפרצו בערים ברחבי ארה”ב בעקבותיו. בעצומה שהגישו עובדי בית הקפה לבעלים תבעו לא רק העלאה בשער, אלא גם הנגשה של המקום לבעלי מוגבלויות והעסקת עובדים שאינם לבנים.

כאשר הבעלים הקודם הציע את בית הקפה למכירה עבור חצי מיליון דולר, גייסו העובדים לשעבר כ-25 אלף דולר באמצעות הפלטפורמה המקוונת “גו פנד מי”. כמו כן מכרו מוצרים ביריד מקומי וגייסו כספים נוספים שסייעו להם לשלם את התשלום הראשון, בגובה 55,000 דולרים. “זה הכל קהילתי… אנשים נרגשים לראות מקום עבודה דמוקרטי”, סיפר דני קורדובה (27), ממובילי הקואופרטיב. “אם מישהו היה אומר לי – יום אחד אתה הולך לנהל את העסק בצד השני של הרחוב, לא הייתי מאמין”.

בית הקפה הקואופרטיבי במדינת רוד איילנד הצטרף למספר קואופרטיבים מצומצם הפועל בארה”ב. עם זאת, בשנים האחרונות חלה עלייה חדה בהקמת קואופרטיבים במדינה. לפי דו”ח של “המכון לדמוקרטיה בעבודה” ו”פדרציית הקואופרטיבים של העובדים בארה”ב”, משנת 2013 עד 2019 עלה מספר הקואופרטיבים בארה”ב ביותר מ-35%.

גל ההתאגדות ומחאות העובדים ששטף את ארה”ב במהלך השנה האחרונה מספק קרקע פורייה להתקדמות לצורות בעלות שיתופיות. מחקרים וסקרי דעת קהל על הצעירים אמריקאים מגלים כי דור ה-Y, וכנראה גם דור ה-Z, לא חוששים מסוציאליזם כמו הוריהם, ואף מגלים אהדה לרעיונות השוויון והאחווה.

כעת עסוקים עובדי “וויט אלקטריק” בקשיים הכרוכים בניהול עסק. לעסק אין מנהלים, והרווחים מחולקים בהתאם לשעות העבודה. כל עובד צריך להשקיע 1,000 דולר כדי להפוך לחבר בקואופרטיב. סכום זה ניתן לשלם באמצעות פיקדון ראשוני של 100 דולר, בתוספת 10 דולרים מכל משכורת. כעת מסתכלים חברי הקואופרטיב החדש אל מעבר לכתלי בית הקפה. האיגוד העצמאי שהקימו – “איגוד נותני השירות של פרובידנס” – אינו משתייך לפדרציית עובדים גדולה יותר. באמצעותו הם מבקשים עתה לאגד עובדים בענף, ולסייע בהקמת קואופרטיבים נוספים בעיר ובסביבתה.

מעסק פרטי לקואופרטיב בבעלות העובדים (צילום: וויט אלקטריק)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן