fbpx

המוקד לפליטים ולמהגרים יפרסם דו”ח מיוחד: 20 שנות מאבק בסחר בבני אדם

פעילי המוקד החלו להיפגש בתחילת שנות ה-2000 עם קורבנות הסחר בנשים לזנות שהגיעו לארץ

המוקד לפליטים ולמהגרים עומד לפרסם לדו”ח מחקר מיוחד הסוקר את 20 שנות המאבק בסחר בבני אדם בישראל, שהנהיג מראשיתו המוקד לפליטים ולמהגרים, אז בשמו הישן “מוקד סיוע לעובדים זרים”. כך מסרה ד”ר איילת עוז, מנכ”לית המוקד.

פעילי המוקד החלו להיפגש בתחילת שנות ה-2000 עם קורבנות הסחר לזנות שהגיעו לארץ. הם גם נפגשו עם מהגרי עבודה שסבלו מניצול שיטתי “שהגיע לעיתים לכדי החזרה בתנאי עבדות” ומבקשי מקלט – ניצולי מחנות העינויים בסיני. הדו”ח מתאר את המאמץ העקבי של המדינה למנוע הכרה, זכויות ומעמד ממי שדרו את תופת הסחר ואת המערכה שניהל המוקד להגן על הקרבנות.

על תחילת המערכה סיפרה סיגל רוזן, ממייסדות המוקד:  “ב-18 באפריל 1999 התקשרה אלי מכלא נווה תרצה אזרחית בלרוס בשם הלנה שסיפרה על מעצרה בגין שהייה שלא כדין חודש קודם לכן, בבית הבושת בו עבדה. נשים שנעצרו אחריה, אף ללא דרכון וכסף לכרטיס טיסה, גורשו מהארץ זה מכבר ואילו היא, שמחזיקה גם בדרכון תקף וגם בכסף לכרטיס טיסה, אינה מורשת לעזוב על אף שהביעה רצונה בכך. בירור קצר העלה שאמנם משרד הפנים הוציא נגדה צו גירוש, אך 18 ימים מאוחר יותר, הוציאה הפרקליטות צו עיכוב יציאה מהארץ על מנת שתעיד במשפטם של עבריינים מוכרים שחטפו אותה מהסרסור שלה ומכרו אותה לאחר. אחד מהם גם אנס אותה”. יצוין שהקורבן בסחר למטרות זנות הוחזקה במעצר 76 ימים על למתן עדות במשפט וגירושה מישראל.

הלנה נעצרה שנה לפני שנכנס לתוקפו השינוי בחוק העונשין שאסר לראשונה על סחר בבני אדם למטרות זנות בישראל. עם חקיקתו, החוק הכיר אומנם לראשונה בנשים כמו הלנה כקורבנות עבירה, אך היחס לנשים אלו נותר כאל עברייניות. רק ב-2003 נקבע בחוק כי על המדינה לספק ייצוג משפטי לקורבנות סחר, וב-2004 הוקם המקלט הראשון לשיקומן. בשנת 2005 קיבלו שורדי ושורדות סחר לראשונה את הזכות לעבוד במהלך התקופה בה המתינו למתן העדות כנגד הסוחרים. ב-2006 שונה החוק כך שגם מי שנסחרו למטרות עבודה, ולא זנות, הוכרו לראשונה כקורבנות סחר.

השינויים התחוללו בעקבות שורה של עתירות תקדימיות שהגישה עו”ד נעמי לבנקורן מהמוקד ובהן הדרישה לפתוח בחקירה נגד סרסורים וסוחרים בבני אדם, שחרור הקורבנות ממעצר והענקת אשרה עבודה. אל הפעילות בסחר בבני אדם הצטרפו במרוצת השנים ארגונים נוספים ובהם “אשה לאשה” וקו לעובד. לדברי ד”ר עוז “המאבק בתופעה המחרידה של סחר בבני אדם נמשך גם בימים אלו ממש. פעמים רבות מדי אנו נלחמים כדי שהשורדים והשורדות יזכו להגנה ולזכויות המגיעים להם”.

קבלת קהל במשרדי המוקד לפליטים ולמהגרים בתל-אביב – המצולמים אינם קשורים לדו"ח העומד להתפרסם (צילום: המוקד לפליטים ולמהגרים)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן