נפטרה אסתר בז’רנו: מאחרוני ניצולי אושוויץ ופעילה במאבק נגד הפשיזם
בז'רנו, אזרחית גרמניה ילידת 1924 וניצולת שואה, הקדישה את חייה למאבק נגד הפשיזם ולמען זכויות אדם

אסתר בז’רנו, ניצולת אושוויץ, מוסיקאית ופעילה במאבק נגד הניאו-נאצים והפשיזם נפטרה בסוף השבוע (10.7) בגרמניה. כך מסר שבועון המפלגה הקומוניסטית “אונסרה צייט”.
בז’רנו נולדה בשם אסתר לוי בזארלואי בשנת 1924 בחבל הסאר שבדרום מערב גרמניה. עלייתו של היטלר לשלטון שמה קץ למה שבז’רנו תיארה כ”ילדות מאושרת”. כשהייתה בת 16 הופרדה ממשפחתה ונשלחה למחנה עבודה נאצי בפאתי ברלין. הוריה, כך נודע לה לימים, הוגלו באותה שנה לריגה שבלטביה, ושם נרצחו.
ב-1943 נשלחה בז’רנו לאושוויץ-בירקנאו. שערה נגזז, מספר קועקע על אמת ידה והיא אולצה לעבוד בעבודת פרך. בצעדת המוות בימים האחרונים של המלחמה ברחה יחד עם כמה אסירים והתחבאה ביער. בתום המלחמה השיגה מסמכים מזויפים ועלתה על ספינה מעפילים שפניה לארץ.
בישראל, בה קבעה את ביתה, היא שרה במקהלת הפועלים “רון” עטורת פרסים שהקימה המפלגה הקומוניסטית (מק”י). היא נישאה לנסים בז’רנו, נהג משאית וקומוניסט שמשפחתו היגרה לארץ מבולגריה. נולדו להם שני ילדים: יורם ועדנה. ב-1960, עזבה משפחת בז’רנו את ישראל ועברה לגרמניה. נסים נלחם במלחמת סיני והתנגד פוליטית להמשך הסכסוך העקוב מדם עם שכנותיה הערביות של ישראל בשירות האינטרסים האימפריאליסטים. השניים השתקעו בהמבורג.
בשנות השבעים החליטה בז’רנו להפר את שתיקתה בנושא השואה, לאחר שראתה איך מגוננת המשטרה הגרמנית על קיצונים ימניים מפני מפגינים. “למחרת הצטרפתי לאיגוד המאבק בניאו-נאצים”, סיפרה בריאיון עיתונאי. שם עודדו אותה חבריה לספר את סיפור חייה ולחזור למוזיקה. במשך עשרות שנים היא הרצתה בבתי ספר. בז’רנו הקימה יחד עם בניה להקה ששרה שירי מרד יהודים ושירים אנטי-פשיסטים בגרמנית, בספרדית, בעברית, בצרפתית, באנגלית וביידיש. היא הרבתה לנאום בכינוסי מחאה נגד מצעדים ניאו־נאציים. לדבריה, הפעילות נגד הפשיזם שחררה אותה מהסיוט החוזר בו ראתה עצמה נרמסת תחת מגפי החיילים הנאצים. “שחררתי את עצמי מבפנים”, סיפרה.
בשנים האחרונות גם הצטרפה למערכות למען הפליטים, המהגרים ומבקשי המקלט בגרמניה ובאירופה כולה. “צריך לעזור לאנשים אלה”, אמרה בריאיון. “אני מכירה את זה מקרוב. במהלך מלחמת עולם השנייה אחותי רות הצליחה להגיע לשווייץ, אבל חיילי משמר הגבול שלחו אותה כלעומת שבאה והנאצים רצחו אותה”.
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il