fbpx

עצרות מחאה יתקיימו במוסדות להשכלה גבוהה לקראת ההפגנה ההמונית שתיערך מול הכנסת

המשתתפים בעצרות הם סטודנטים, מרצים וסגל טכני

עצרות מחאה נגד ההפיכה המשטרית של ממשלת הימין יתקיימו מחר (שני) בכל האוניברסיטאות והמכללות לקראת ההפגנה ההמונית שתיערך בכנסת בשעות הצהריים. המשתתפים בעצרות, סטודנטים, מרצים וסגל טכני, מתכוונים לנסוע להפגנה בירושלים וייצאו בשעה 13:30 מקמפוס גבעת רם של האוניברסיטה העברית.

ההפגנה מול הכנסת תיערך, זו פעם שנייה תוך שבועיים, בעת ההצבעות על החוקים האנטי-דמוקרטיים בקריאה ראשונה. “ביום שני הקרוב הכנסת מביאה להצבעה את חוק יסוד הדיקטטורה”, מסרו בשבוע שעבר ארגוני המחאה. “זהו כנראה החוק המסוכן ביותר מבין החקיקה שמובאת. אם החוק יובא להצבעה ויעבור – הידברות תהיה בלתי לגיטימית בעליל. זהי נקודה שבה בכל שלב הקואליציה תוכל להעביר את החקיקה”. “ביום שני הקרוב אנחנו מכריזים על יום מחאה לאומי. היום יכלול צעדות והפגנות בשעות הבוקר בערים, השבתות של חלק מהעסקים, והפגנה בירושלים מול הכנסת בשעה שהכנסת להציע על חוק הדיקטטורה. אנו קוראים לציבור הרחב להתגייס למאמץ, אנחנו רואים עד כמה ההפגנות מרעידות את הקואליציה – עוד הרתמות ונוכל להפיל את חוק יסוד הדיקטטורה”, הוסיפו המארגנים.

יצוין שהבוקר פרסמו כ-1,500 מרצים בהשכלה הגבוהה גילוי דעת ובו הביעו תמיכה ב”מאבק הציבורי בניסיונות של הממשלה לבטל את מוסד הביקורת השיפוטית, להחליש ולהתיש את מערכת המשפט, ולמנות מינויים בלתי ראויים בכל זרועות המנהל הציבורי מצריך את התגייסות כולנו”. בפנייתם לוועדי העובדים במוסדות להשכלה גבוהה ולמועצת המתאמת של ארגוני הסגל הדגישו “לאור האיום החמור שנשקף לחברה הישראלית בכלל ולאקדמיה בפרט מהחלשה ניכרת של הדמוקרטיה הישראלית, אנו סבורים שהגיעה העת לפעולה נוספת של ראשי המוסדות. לצד ההשתתפות הנרחבת של חברות וחברי הסגל האקדמי במאבק הציבורי, יש חשיבות מיוחדת לקול שלכם. אנחנו קוראים לכם לקרוא לכם ליטול אישית חלק פעיל בהפגנה ובשביתה. הדוגמה האישית שלכם, הנכונות לפנות זמן מעיסוקיכם החשובים ולבטא בפומבי את עמדתכם, חשובים מאד בימים קשים אלה, ימי מבחן לכל אחת ואחד מאתנו, וגם לכם. אנחנו מצפים מכם להוציא הודעות תמיכה בשובתים ובמפגינים, עידוד להשתתף בה ולהבהיר שמי שישתתף לא ייפגע בשום צורה. הודעות אלו צריכות להתייחס להפגנות במוצ”ש הקרוב, לשביתה ולהפגנה ביום שני ולהפגנות ולשביתות שיבואו אחריהן.”

לדברי החתומים “האקדמיה אמורה להיות המגדלור המוסרי של החברה שלנו. הציבור משקיע במוסדות הללו הון עתק לא רק כדי שיקדמו הוראה ומחקר, אלא גם כדי שישמרו על הדמוקרטיה שלנו. המוסדות ממלאים תפקיד זה בפעילות החינוכית שלהם, ויש להם תפקיד גם בהובלת מאבק אזרחי נחוש לשמירה על הדמוקרטיה. לאקדמיה הישראלית מעמד ציבורי ובינלאומי, לה המחויבות המוסרית, יותר מכל מוסד אחר, אזרחי או צבאי, בחברה שלנו; להן המשאבים האינטלקטואלים והפניות לכך. השתמטות מהשתתפות במאבק היא הפניית עורף לתפקיד הציבורי של המוסדות להשכלה גבוהה בשעת החירום שבה אנו מצויים”.

“המהלך שיוזמת הממשלה אינו חלק מן המשחק הפוליטי הרגיל, במסגרת מתחם העמדות השנויות באופן סביר במחלוקת בחברה דמוקרטית, שבו על המוסדות לשמור על ניטרליות. המדובר בתכנית שאם תתממש, גם ממערב לקו הירוק לא תהיה דמוקרטיה. זו תכנית שאינה שונה מהותית מהחלטה לבטל את הבחירות לכנסת. השילוב של ביטול העצמאות של היועצים המשפטיים, מינוי שופטים על-ידי הממשלה בלבד, הגבלה ניכרת של הסמכות לביקורת שיפוטית והאיסור להחיל את עילת הסבירות, לצד העובדה שאין לנו חוקה נוקשה, יותירו אותנו נתונים לחסדי הממשלה. במצב הנוכחי, שבו בית-המשפט עדיין פועל, מובטחת לאוניברסיטאות ולמכללות הגנה מסוימת אם ימלאו את חובתם האזרחית. אם יתעוררו לפעולה רק אחרי שיחלו להיות מוטלות הגזרות, כבר לא יהיה מי שיגן עליהן, בדיוק כפי שקרה בהונגריה”, הדגישו.

גם חברי הסגל במכללת שנקר “העוסקים בהוראה, מחקר ומנהלה במוסד שבו הסגל האקדמי, הסגל המנהלי, הסטודנטים והסטודנטיות, מגיעים מכל הקבוצות בחברה בישראל” פרסמו גילוי דעת בתמיכה עם המחאה ההמונית. “אנו קוראים לממשלת ישראל לשמור על עצמאות הרשות השופטת ולהגן על ערכי הדמוקרטיה והשוויון. כדי שמדינת ישראל תמשיך לצמוח ולשגשג, יש צורך בעצמאות המחשבה ובביקורת מתמדת, בין היתר כלפי השלטון”, נאמר בהודעתם,  “חשיבה ביקורתית היא גם הבסיס להתפתחות המדע, והיא תורמת משמעותית להפיכתה של ישראל למדינה מובילה בתחומים רבים. לשם כך יש לעודד שיח מכיל, שוויוני ומשתף, ולהימנע מפעולות המעודדות הדרה ואפליה של קבוצות כלשהן בחברה. אנו קוראים לפוליטיקאים, לאנשי ציבור ולכל מי שעוסקים בחינוך או מהווים דוגמה לדור העתיד, לפעול ככל האפשר להנחלת ערכים של פלורליזם, סובלנות ומגוון, המהווים בסיס לחברה יציבה ומתקדמת.”

מרצים וסטודנטים מפגינים נגד ההפיכה המשטרית ליד אוניברסיטת תל-אביב, 6 בפברואר 2023 (צילום: זו הדרך)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן