fbpx

ח”כ תומא-סלימאן: נתוני הגופים הרשמיים על הרוגי תאונות בניין אינם משקפים את המציאות

השנה האחרונה הייתה קשה ביותר בנפגעי תאונות עבודה

קיימת מחלוקת חריפה על נתוני תאונות העבודה בישראל בין משרד התעשייה – לחברי כנסת ולארגונים הפועלים בבטיחות בעבודה. כך נחשף אתמול (שני) בישיבה שנערכה בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת ביוזמת ח”כ עאידה תומא-סלימאן (חד”ש-תע”ל).

לדברי יו”ר הוועדה ישראל אייכלר (יהדות התורה) השנה האחרונה הייתה קשה ביותר בנפגעי תאונות עבודה. דו”ח שהמליץ על שינויים בבטיחות ענף הבניה נכתב לפני כשמונה שנים – אך טרם ייושם. “תמוה ומטריד ששישה גורמים ממשלתיים לא מצליחים לתאם נתונים ביניהם”, אמר אייכלר והדגיש כי יקדם חוק בטיחות, ויזרז את משרד המשפטים להציג בתוך שבועות את התקנות בנושא, ואף יעקוב אחרי תכניות משרדי הממשלה בעניין.

ח”כ תומא-סלימאן אמרה בפתח הדיון: “כולנו יודעים שהנתונים בדו”ח תאונות  העבודה הרשמי של מינהל הבטיחות אינם מדוייקים. מילא היינו מדברים על נתוני סחורות, אבל מדובר בחיי אדם. פועלים, אנשים שנופלים למותם, ושכל חייהם וחיי משפחתם משתבשים בגלל תאונות העבודה. למרבה ההפתעה הדו”ח מציג ירידה במספר תאונות העבודה וזה אינו המצב. מי שעוקב אחרי מה שקורה, מי שסופר את תאונות העבודה יודע שזה לא המצב. המצב הוא שתאונות עבודה עוברות ‘הסבה’. אי אפשר להגיד על תאונת דריסה שארעה בשטח העבודה, שהיא לא תאונת עבודה ולרשום אותה כתאונת דרכים”.

לדברי ראש מינהל הבטיחות במשרד הכלכלה והתעשייה, אמיר סריג, בשנת 2022 חל גידול של 4% באכיפה ובפיקוח, ונערכו כ-20 אלף ביקורות באתרי בניה, אך מספר המפקחים הנמוך – לא מצליח להדביק את קצב הבנייה. “אנו מקדמים צעדים שימנעו מקבלנים שהפרו הוראות-בטיחות להשתתף במכרזים ממשלתיים או לקבל היתר יבוא עובדים זרים. לדבריו, 23 פועלים נהרגו בשנת 2022 לעומת 32 בשנת 2021. אך ח”כ תומא-סלימאן הטילה ספק באמינות נתוני משרד התעשייה, וטענה כי מספר תאונות-העבודה נמצא דווקא בעלייה, ומנגד ירידה בהגשת כתבי אישום. חברה לסיעה, עופר כסיף קרא להקמת רשות בריאות תעסוקתית וטען כי הזלזול בנושא נובע מזהות ההרוגים, שבחלקם הגדול הם פלסטינים תושבי השטחים הכבושים, ערבים אזרחי ישראל ועובדים זרים. “יש כאן קטל שהוא קודם כל מעמדי, עם מעסיקים שרואים רווח לפני רווחה”. כסיף הצביע על כך שרק לאחרונה התפרסמה כתבה בעיתון “הארץ”, בה העלה בכיר לשעבר במינהל הבטיחות טענות כי המינהל מסלף את נתוני ההרוגים, והוסיף: “יש עליה אסטרונומית לא רק במספר ההרוגים אלא גם במספר הפצועים הקשה, שרבים מהם אינם מקבלים טיפול הולם”.

ח”כ דבי ביטון (יש עתיד) קראה לשתף את הרשויות המקומיות בפיקוח הבטיחות באתרי הבניה. מירה סלומון, נציגת מרכז השלטון המקומי, טענה כי מבחינה משפטית לא ניתן להשתמש בפקחי הרשויות המקומיות, ואף עבודה מאומצת בנושא – טרם הניבה תוצאות. עו”ד הדס תגרי, מנהלת הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה, אף-היא הצטרפה לטענה נגד אמינות נתוני מינהל הבטיחות, מול נתונים שפעיליה אספו מהודעות מד”א והמשטרה.

“הגענו השנה למשבר מבחינת האמון שלנו בנתוני המינהל” הדגישה תגרי. היא הסבירה שמדי שנה בשנים האחרונות ישנם פערים מסוימים בין הנתונים הנאספים בארגונים החברתיים מדיווחי מד”א, סוכנויות ההצלה והמשטרה, לבין הנתונים המתפרסמים על ידי מינהל הבטיחות בדו”ח השנתי, “אולם על פי רוב עמדו פערים אלו על 8-10%, ואילו כעת מדובר בפערים של כ-32% במניין ההרוגים בכלל הענפים, ו-36% במניין ההרוגים בענף הבניין לבדו”.

“הפערים תמיד היו קיימים, אבל עד היום המגמות היו דומות” אמרה תגרי, והוסיפה כי “כעת טוען מינהל הבטיחות לירידה בהיקף התאונות וההרוגים, בעוד שעל פי הנתונים שלנו מספר הרוגי תאונות העבודה נשאר דומה. אנחנו רואים גם שהמינהל איננו סופר סוגי תאונות שבעבר כן נספרו, כמו הרוגים מדריסת טרקטורים בחקלאות. חייבים גורם שלישי שיבדוק את הרשימות שלנו מול דו”ח המינהל, וגם מול המשטרה וינסה להסביר את הפערים”, ביקשה.

עו”ד הדיל יונס, נציגת משרד המשפטים, הודתה כי כבר שנתיים הם עוסקים בניסוח תקנות הבטיחות, אך זאת בגלל הטלת האחריות הפלילית כרוכה בהם, והבטיחה כי בעוד מספר שבועות הם יהיו כבר מוכנות. סגן-ניצב ליאת שניידר, ראש יחידת “פלס” במשטרה הייעודית לתאונות-עבודה, התריעה מהונאות בהכשרת עובדים, ומקבלנים המעניקים את שמם לאתר – בלא שהם מפקחים עליו. בתום הישיבה צייצה ח”כ תומא-סלימאן “איך ייתכן שבשנת 2022 שבה היו מספר הפועלים הפצועים הגבוה בשנים האחרונות, האכיפה יורדת, יש ירידה בצווי בטיחות, ירידה במפקחים ופועלים ממשיכים ליפול למותם ולהיפצע קשה. איפה האחריות של המדינה?”.

עוד בנושא: https://zoha.org.il/118683

עובד בניין סיני נפצע קשה ביום רביעי שעבר באורח קשה לאחר שנפגע מתבנית ברזל באתר בנייה בביצוע חברת 'י. ח. דמרי' בשכונת עיר היין באשקלון (צילום: איחוד הצלה)

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן