fbpx

הכלכלן הסוציאל דמוקרט רודולף מיידנר נפטר ב-9 בדצמבר 2005 השפעתו ניכרה במדיניות השוודית

התיזה שכתב בהנחיית הסוציולוג והכלכלן גונאר מירדאל עסקה בתעסוקה מלאה בשוק העבודה השבדי

הכלכלן הסוציאל-דמוקרטי רודולף מיידנר נפטר ב-9 בדצמבר 2005. מיידנר נולד בבית יהודי בגרמניה ב-23 ביוני 1914 והיה פעיל במפלגה הסוציאל-דמוקרטית הגרמנית.

לאחר שריפת הרייכסטאג בברלין בפברואר 1933 הוא נטש את ארצו והיגר לשבדיה. ב-1943 קיבל מיידנר את האזרחות השבדית וסיים את התואר השלישי בכלכלה ב-1954.

התיזה שכתב בהנחיית הסוציולוג והכלכלן הסוציאל-דמוקרטי גונאר מירדאל (שזכה מאוחר יותר בפרס נובל לכלכלה בשנת 1974) עסקה בתעסוקה מלאה בשוק העבודה השבדי.

לאחר מכן הוא הצטרף לפדרציית האיגודים המקצועיים השבדים בה עבד ככלכלן רוב חייו
מיידנר יחד עם עמית לעבודה, הכלכלן גוסטה ראהן, פיתחו מודל כלכלי שנקרא על שמם ונהפך לבסיס המדיניות הכלכלית-חברתית השבדית לשנים רבות.

“מודל ראהן-מיידנר “התבסס על מדיניות קיינסיאנית קלאסית, שהובילה לבנייה של מדינת רווחה נדיבה המקדמת השקעה ציבורית נרחבת כדי לשמר יציבות וביקושים גבוהים גם בתקופות שפל כלכליות, בעבור העובדים והמעסיקים כאחד.

המודל חתר לתעסוקה מלאה ולשוויון בהכנסות, לאינפלציה נמוכה ולצמיחה גבוהה. הוא עשה זאת על ידי שילוב בין מדיניות פיסקלית מרחיבה וגידול ריאלי בשכר ובכוח הקנייה של העובדים, שנהנו גם משירותי רווחה נרחבים ושילמו מסים גבוהים ופרוגרסיביים. על כך נוספה גם מדיניות של שוק עבודה אקטיבי, שנועדה להיטיב גם עם המגזר הפרטי וגם עם האינטרסים של האיגודים המקצועיים.

רעיונות של ראהן ומיידנר זכו להשפעה רבה והמודל יושם בשבדיה בין אמצע שנות החמישים לאמצע שנות השבעים. בתקופה הזו שבדיה צמחה במהירות גם ביחס לשאר המדינות הקפיטליסטיות המערביות. באותה תקופה, פערי השכר בשבדיה הצטמצמו והפכו אותה לאחת מהמדינות בעלות פערי השכר הנמוכים בעולם הקפיטליסטי. שיעור האבטלה אף הוא היה מהנמוכים בעולם – בסביבות ה-2%.

האינפלציה בשבדיה הייתה גבוהה יותר מאשר במדינות אחרות, אבל לא באופן שסיכן את הכלכלה השבדית. לאחר המשבר הקפיטליסטי העולמי שהחל ב-1973, המפלגה הסוציאל-דמוקרטית השבדית שבשלטון החלה לנטוש את המודל ואימצה כלים ניאו-ליברליים בכלכלה – מבלי לנטוש לגמרי את עקרונות מדינת הרווחה.

צילום: רודולף מיידנר ב-1966

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן