יאנוש קורנאי כלכלן ועיתונאי הונגרי – יהודי זוכה פרסים נפטר בבודפשט ביום זה שנה שעברה
עבודותיו של קורנאי בתחום הכלכלה עסקו בכלכלה סוציאליסטית, כלכלה מתוכננת ומעבר לכלכלה קפיטליסטית

יאנוש קורנאי (במקור קורנהאוזר) עיתונאי וכלכלן הונגרי – יהודי זוכה פרסים נפטר שנה שעברה ביום זה, בבודפשט בגיל 93. קורנאי החל את לימודיו בשנת 1933 ב”רייכסדויטשה שול” בבודפשט, במסלול של שנים עשר שנות לימוד. קורנאי היה בנו של עורך דין יהודי שנרצח במחנה ההשמדה אושוויץ בשנת 1944 קורנאי עצמו נקרא לשירות העבודה (שרות של עבודות כפייה ליהודים במסגרת הצבא ההונגרי ככוח עזר) בשנת 1944.
הוא שרד את השואה ולאחר שחרורו סיים את לימודיו ואת בחינות הבגרות ב-1945 בעיר קישקונהלש בדרום הונגריה. באותה השנה הפך לעובד המטה בבודפשט של “התאחדות הנוער הדמוקרטית ההונגרית” (MADISZ). הוא הצטרף בשנת 1947 ליומון סבד נפ (הו’) שפירושו בהונגרית “העם החופשי” והיה העיתון היומי של המפלגה הקומוניסטית ההונגרית בין 1942 ל -1956, שם הפך לימים לעורך כלכלי.
בשנת 1954 הוא היה חבר במרד העיתון “העם החופשי” של אימרה נוג’, שהביא להרחקתו מהעיתון בשנת 1955 יחד עם כמה מעמיתיו. בינתיים, משנת 1953, הוא למד לתואר בכלכלה. בשנת 1955 הפך לעובד “המכון לכלכלה של האקדמיה ההונגרית למדעים”. לאחר הרחקתו מהיומון “העם החופשי” והמרד ההונגרי ב-1956, עיסוקו העיקרי הפך למחקר מדעי.
בשנת 1976 נבחר לחבר נספח של האקדמיה ההונגרית למדעים, ובשנת 1982 כחבר מן המניין.
כמו כן התקבל לאקדמיה האמריקאית למדעים ולאמנויות וכן לאקדמיה למדעים הבריטית, השוודית המלכותית, הפינית למדעים, האקדמיה הרוסית למדעים והאקדמיה הבולגרית למדעים. הוא היה חבר במערכת העיתון של ה”אקטה אוקונומיקה” ו”הסקירה הכלכלית”. כמה אוניברסיטאות הונגריות וזרות העניקו דוקטור של כבוד לקורנאי.
בנוסף לתפקידיו האקדמיים, שימש כסגן יו”ר ועדת ארגון הפיתוח של האומות המאוחדות בשנים 1972–1977. בשנת 1978 היה נשיא “האגודה הבינלאומית לכלכלה”, בשנת 1987 נבחר לנשיא “החברה הכלכלית האירופית”, ובשנת 2002 של “החברה הכלכלית הבינלאומית”. בשנת 1995 נבחר לחבר מועצת הבנק המרכזי של הונגריה; הוא התפטר מתפקיד זה בשנת 2001.
תחומי המחקר העיקריים שלו היו המערכת הכלכלית הסוציאליסטית, מערכות שלא בשיווי משקל והמעבר הפוסט-סוציאליסטי לקפיטליסטי.
עבודתו המסכמת, “המערכת הסוציאליסטית – כלכלה פוליטית ביקורתית” (1993) הושלמה בזמן קריסת המערכת הפוליטית והכלכלית הסוציאליסטית.
להישגיו הייתה השפעה רחבה: רבים מספריו פורסמו בשפות אחרות ברחבי העולם לאחר פרסומם בהונגרית ובאנגלית; לדוגמה, עבודתו נגד שיווי המשקל פורסמה בחמש שפות אחרות, וחוברת אחרת שלו פורסמה בסך הכול בשבע עשרה שפות. תרגום לא רשמי של יצירתו “הגירעון” התפשט בברית המועצות והופיע בסין במאות אלפי עותקים. כבר מההתחלה, לספריו לא הייתה רק השפעה אינטלקטואלית על מקצועו של כלכלן אלא גם השפעה פוליטית וחברתית
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il