ברית אמריקאית – ישראלית נגד התפשטות הקומוניזם במזרח התיכון נחתמה במחצית חודש אוקטובר 1951
יום בהיסטוריה סוציאליסטית

במחצית חודש אוקטובר 1951, במסגרת מגעים ראשוניים להקמת “מערך הפיקוד המזרח־תיכוני נגד התפשטות הקומוניזם באזור”, הגיעו לארץ נציגי ארה”ב ונפגשו בקריה בתל אביב עם מנכ”ל משרד החוץ, וולטר איתן. הנציגים הודיעו לאיתן על כוונתם להזמין גם את מצרים לברית המתוכננת, והבטיחו “לשוב ולדווח בזמן הקרוב”.
בתחילת נובמבר 1951 ביקשו נציגי ארה”ב לברר עם ישראל את עמדתה בנוגע להקמת ברית ההגנה האזורית המוצעת. באיגרת שנשלחה למשרד החוץ נמסר ש”לאחר סירובה של מצרים – אין המעצמות מעוניינות בשלב הנוכחי בשיתוף הצבאות באיגוד, אלא מבקשות לעשות שימוש בבסיסים האוויריים (גם של ישראל) לצרכים ההגנתיים של המערב”.
עם פרסום הידיעה ב-6 בנובמבר 1951 פעילי המפלגה הקומוניסטית הישראלית (מק”י) יצאו להפגנות ולעצרות והפיקו כרזות נגד “הקמת ברית נגד החזון הקומוניסטי, כביכול, כשהאמת היא הרצון לקדם את הכוונות האימפריאליסטיות של ארצות המערב, וארצות הברית בראשן”.
בינואר 1953 נבחר דווייט אייזנהאואר הרפובליקני לנשיאות ארה”ב, וג’ון פוסטר דאלס (ששוחרר מלחמה נגד בריה”מ) מונה למזכיר המדינה. במאי 1953 יצא דאלס לביקורים במדינות המזרח התיכון, מתוך כוונה לבדוק היתכנות להקמת פיקוד המזרח התיכון, ובמסגרת המסע הוא ביקר גם בישראל. בשובו לוושינגטון הוא הודיע על כישלון המסע ודחיית רעיון הקמת הפיקוד. בשנים שלאחר מכן התמקדו פוסטר ואייזנהאואר בעיצוב “עידן המלחמה הקרה” נגד בריה”מ.
כעבור 60 שנים מאז שפרצו המחאות הקולניות מתהדק שיתוף הפעולה הצבאי בין שתי המדינות. ליתר דיוק מדובר הכפפת צה”ל לאינטרסים הגלובליים של האימפריאליזם האמריקאי. בחודשים האחרונים אנו עדים ליותר ויותר “תרגילים צבאיים” משותפים לשתי המדינות. כל זאת מתחת לרדאר, מבלי שהדבר מעורר ויכוח ציבורי, נתון לפיקוח פרלמנטרי או לכל הפחות נידון בכנסת או בעיתונות הממסדית. לפי החלטת הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, צה”ל “עבר לאחריותו” של פיקוד המרכז של צבא ארה”ב. עבור מי שאינו בקיא בהלכות האימפריה האמריקאית, נבהיר ש”פיקוד המרכז”, שמפקדתו שוכנת בדרום ארה”ב, חולש על המזרח-התיכון ועל הרפובליקות הסובייטיות לשעבר קזחסטן, אוזבקיסטן, טורקמניסטן, טג’יקיסטן, קירגיסטן, וכן על אפגניסטן ופקיסטן. פיקוד הדרום חולש על כל מדינות אמריקה הלטינית, ממקסיקו בצפון ועד ארגנטינה בדרום; וכך הלאה… העולם כולו כפוף לפיקודים אזוריים של צבא ארצות הברית
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il