fbpx

הבוקר הפגינו בירושלים הסייעות בגנים ובמשפחתונים ; דרישותיהן שיפור מיידי בשכר ובתנאים

עובדות רבות מדווחות כי תלוש השכר שהן מקבלות אינו עולה מעל 1900 ש"ח בחודש שהוא שכר רעב וניצול

היום (חמישי) התחדש מאבק הסייעות בגנים ובצהרונים בירושלים, בשעות הבוקר הפגינו היום הסייעות המאוגדות בסניף כוח לעובדים בירושלים, בהזמנה להפגנה נכתב: “במסגרת המאבק נקיים מחר, יום חמישי, בשעה 10:30 הפגנה בכיכר ספרא מול עיריית ירושלים. ההורים מוזמנים להגיע ולתמוך. מחר הצהרון יתקיים כרגיל אבל אם דרישתנו לא ייענו, ייתכן שבקרוב נאלץ גם לנקוט בצעדים ארגוניים. אם נידרש לכך, אנחנו מבקשות את הבנתכם ותמיכתם. המאבק שלנו הוא לטובת ההורים, הילדים והעובדות.” הסייעות דורשות שיפור מיידי בתנאי ההעסקה, קיצור שעות עבודה ושיפור תנאי השכר של הסייעות הסובלות מתת תנאים, שכר נמוך ולא זוכות לשום הטבות נלוות. 

במסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת על מעמדן ותנאי העסקתן של המטפלות במעונות יום ומשפחתונים מ-2014 נכתב: “בין הקשיים הנוספים שמעלים הארגונים המפעילים מעונות יום בכל הקשור למעמדן ולתנאי העסקתן של המטפלות: שכר נמוך יחסית לדרישות התפקיד והיעדר אופק קידום, אשר מקשים בקליטת מטפלות איכותיות, מחסור במטפלות ותחלופה גבוהה…המטפלות במשפחתונים מוכרים הן עצמאיות, רובן במעמד עוסק פטור. הכנסתן ברוטו נקבעת לפי ההפרש בין ההכנסות משכר הלימוד שההורים משלמים להוצאות השוטפות הנדרשות להפעלת המשפחתון, ולכן היא נגזרת מתעריף שכר הלימוד עבור כל תינוק/ילד השוהה במשפחתון, שנקבע על-ידי משרד הכלכלה מדי שנה. חלק משכר המטפלות במשפחתונים משולם מתשלומי ההורים, ועל חלק זה מתווספת השתתפות הממשלה, המועברת לרשויות המקומיות או לזכיינים”. אין כל הגיון הגדרת הסייעות והמטפלות “כעצמאיות” מלבד, הגיון ההפרטה שמחליש את העובדים המוחלשים ביותר. 

פעילי חד”ש ירושלים שהשתתפו הבוקר בהפגנה מסרו: “עיריית ירושלים  מפנה את האצבע המאשימה למשרד החינוך. אנחנו מאשימים את  שניהם – בשביל השגשוג של העובדות והילדים שלנו, מי שדואגות להם בפועל צריכות לקבל את מלוא הזכויות והתנאים ואת העסקתן הישירה יש לממש.” “זו התולדה של עירייה שמפריטה עוד ועוד – עובדות שצריכות להתמודד עם רכישה של בגדים חדשים על חשבונן לאחר שבגדיהן נהרסים בשל ההפרשות של הילדים, מקבלות בסוף החודש 1900₪! מול זה נציגי העירייה והמינהל הקהילתי מתרברבים שהם נותנים יותר מערים אחרות. אתם לא מתביישים?! רוצים את העובדות כבשר תותחים במשא ומתן? תעמדו אתם בחזית. די לניצול סייעות הגנים, די להפקרת הילדים!” 

חבר הכנסת עופר כסיף חבר ועדת החינוך בכנסת התלווה אתמול לסייעות והדגיש כי המאבק אינו סקטוריאלי אלא של החברה כולה ונוגע בעתיד החברה עצמה וההורים בישראל, עוד הוא הוסיף כי אין כל תיקנון בנושא, על כל 11 ילדים במעונות היום יש מטפלת אחת, לשם השוואה היחס בין ילדים למטפלות בקרב מדינות החברות בארגון ה-OECD קטן יותר, ח”כ כסיף יגיש בימים הקרובים הצעדה דחופה לדיון בוועדת החינוך. 

חברת הכנסת עאידה תומא סלימאן המלווה מקרוב את מאבק הסייעות מסרה: “״המטפלות בגיל הרך מעניקות טיפול ודאגה לילדים של כולנו, אבל זוכות לשכר זעום ולתנאי העסקה מזעזעים. כמו נשים רבות במקצועות וורודים, הן עובדות במקצוע שוחק שעכשיו האוצר מתאמץ לדחות את יציאתן לגמלאות. 

האחריות על חינוך לילדים מלידה צריכה להיות מוטלת על הממשלה – שאמורה להשקיע באנשי ונשות חינוך את המשאבים המשמעותיים ביותר. אבל הממשלה הזו, כמו קודמותיה, זורקות את הילדים ואת מי שדואג להם לתחתית סולם העדיפויות. יזמתי דיון בוועדה לקידום מעמד האישה במאבק המטפלות, ובנוסף יזמתי פגישה עם שרת הכלכלה ברביבאי ויו״ר הוועדה לזכויות הילד מיכל שיר, יחד עם מובילות המאבק, כדי לנסות להביא לפתרון למצב.” 

הפגנת הסייעות צילום: חד"ש ירושלים

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן