דנג שיאו פינג מראשי הנהגת המ”ק הסינית וממחוללי הרפורמציה הכלכלית בסין ; מת ב-22 באוגוסט 1997
יום בהיסטוריה סוציאליסטית

ב-22 באוגוסט 1997 נפטר בגיל 92 בבייג’ינג אחד ממנהיגי המפלגה הקומוניסטית הסינית, דנג שיאו פינג, שעמד מאחורי הרפורמות הכלכליות המרחיקות לכת במדינה האסיאתית מ-1976 ועד מותו. זאת, אף על פי שמעולם לא אחז בתפקידים הרשמיים של נשיא הרפובליקה העממית, ראש הממשלה, או מזכ״ל המפלגה הקומוניסטית.
תחת הנהגתו התפתחה הכלכלה הסינית למעמדה ככלכלה מתפתחת ומודרנית, מהגדולות והחזקות בעולם. עמדתו בדבר “סוציאליזם עם מאפיינים סיניים” הייתה לחלק מחוקת סין. דנג נולד בכפר שִׂישְׂייֵן שבמחוז סצ’ואן ב-1904 להורים שעיבדו את האדמה. הוא הגיע בגיל צעיר מאוד, יחד עם מאות צעירים סיניים נוספים, לצרפת ובה עבד במפעלי מתכת. שם הכיר מקרוב את תנועת הפועלים הצרפתית ואף למד את עקרונות המרקסיזם. זאת, בדומה למהפכנים סינים רבים. דנג הצטרף לתא מחתרתי של הנוער הקומוניסטי הסיני ולאחר שגורש מצרפת ב-1923, שהה בברית המועצות במשך שנה, וקיבל הכשרה פוליטית וצבאית.
בסוף 1927 חזר לסין והצטרף לצבא המהפכני בצפון-מערב סין. ב-1934, בעת המסע הארוך, נבחר דנג למזכיר הוועד המרכזי של המפלגה ובעת מלחמת סין-יפן השנייה (1945-1937), בעת שיפן כבשה חלקים נרחבים מסין והתנהלה לוחמה לסילוק הכובשים, היה למפקד בכיר בצבא העממי. עם הכרזת על הקמת הרפובליקה העממית של סין בידי מאו זה-דונג ב-1949, דנג נבחר לחבר הוועד המרכזי.
דנג סבל רבות במהלך מהפכת התרבות הפרולטרית הגדולה, הידועה בשם מהפכת התרבות או המהפכה התרבותית, שהייתה מערכה חברתית-פוליטית שהתרחשה בכל סין בין השנים 1966 עד 1976 ביוזמת יושב ראש המפלגה הקומוניסטית מאו. דנג הוכפש בתור “נגוע בקפיטליזם” וב-1967 הוא הושם במעצר-בית. דנג ואשתו הוגלו מבייג’ינג באוקטובר 1969 והפך לפועל במפעל לייצור טרקטורים במחוז ג’יאנגסי וחי במעצר בית תחת שמירה.
לאחר מותו של מאו ב-9 בספטמבר 1976, הוחזר דנג לוועד המרכזי והשפעתו על הנעשה במדינה הייתה גדולה בהרבה מתפקידיו הרשמיים. תחת שלטונו של דנג, התפתחו קשריה של סין עם המערב הקפיטליסטי באופן חסר תקדים. הוא קיים פגישות עם מנהיגים מערביים ואף נסע לארה”ב כדי להיפגש עם הנשיא ג’ימי קרטר בבית לבן. זאת, לאחר שארה”ב הפסיקה את יחסיה הדיפלומטיים עם טאיוואן ב-1979. הוא גם קידם את ההסכם בין בריטניה לסין ב-1984 לפיו תוחזר הונג קונג לריבונות סין בתום 99 שנות החכירה של רוב שטח המושבה.
דנג הסכים באותו חוזה להשאיר את המשטר הקפיטליסטי באי על קנו למשך 50 השנים מרגע ההחזרה – תחת ההגדרה “מדינה אחת, שתי שיטות”.
משנת 1978 הוביל דנג רפורמות כלכליות פוליטיות נרחבות שכללו פתיחה של המשק הסוציאליסטי הסיני להשקעות זרות, הקמת אזורי תעשייה מיוחדים עבור תאגידים זרים וקידום מנגנונים קפיטליסטים מבית. כשנשאל על ההתנגשות בין תכנון סוציאליסטי של המשק ובין מנגנוני השוק אמר דנג: “לא חשוב האם החתול הוא אדום או שחור. העיקר שהוא תופס עכברים”
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il