יפה בן דוד: שביתה לאחר החגים אם ייפגע שכרנו; חד”ש עתרה נגד תוצאות הבחירות בהסתדרות המורים
סיעת חד"ש טוענת לזיופים מתוכננים ושיטתיים, כולל החלפת קלפיות ומעטפות ודיכוי הצבעה ביישובים ערביים

מזכ”לית הסתדרות המורים, יפה בן דוד, הכריזה ביום רביעי כי אם משרד האוצר יקצץ בשכר המורים ישבית הארגון את הלימודים אחרי החגים. בן דויד שיגרה מכתב לשר האוצר אביגדור ליברמן שבו דרשה להתחיל במשא ומתן על הסכמי השכר של המורים מיד אחרי החגים, זאת אחרי שהבינה כי באוצר מעוניינים להקפיא את כל הסכמי השכר עד 2023 ולקצץ מיידית בשכר עובדי המגזר הציבורי.
כבר שנתיים שלמורים אין הסכם שכר ולאחרונה קראה בן דויד להעלות את השכר של מורים מתחילים. כעת, עם אישור תקציב המדינה בממשלה ניתן להתחיל במו”מ בנושא, אך מזכ”לית ארגון המורים סבורה כי כוונת האוצר היא לדחות את המגעים ולקצץ בשכר המורים, ומדובר מבחינתה בדגל אדום ומהלך בו תיאבק.
יצוין שסיעת חד”ש בהסתדרות המורים הגישה ביום רביעי האחרון עתירה נגד תוצאות הבחירות לוועידת הארגון שנערכו ב-1 ביוני האחרון. במרכז העתירה: טענות בדבר זיופים “מתוכננים ושיטתיים”, אשר כללו החלפת קלפיות ומעטפות במהלך שינוע הקלפיות ודיכוי ההצבעה בקרב המורים הערבים ביישובים הערבים ובערים המשותפות על ידי ביטול ההצבעה בקפליות ניידות. בנספח לעתירה הוגשו שורה ארוכה של עדויות.
העתירה מתמקדת בשני מישורים עיקריים, והם: טענות בדבר זיופים מתוכננים ושיטתיים אשר כללו בין היתר, לכאורה, החלפת קלפיות ומעטפות הצבעה במהלך שינוע הקלפיות; וטענות לדיכוי ההצבעה בחברה הערבית ואפליית המורים במגזר הערבי באמצעות ביטול הקלפיות הניידות והצבעה באמצעות קלפיות נייחות בלבד ביישובים ערביים ובערים מעורבות.
לדברי העתירה, מבקשת הסיעה במסגרת הערעור: “להשיג על תוצאות הבחירות בטענה לזיופים שיטתיים וכן בטענה לאפליה, המובנית בשיטת הבחירות שבוצעה, כלפי המורים בחברה הערבית לעומת המורים בחברה היהודית, שתוצאתה, שאינה מוטלת בספק, הייתה דיכוי ההצבעה אצל המורים הערביים, אשר כאמור מהווים את הרוב המוחלט למצביעיה של המערערת מה שגרם להטיית הבחירות ופגיעה קשה בייצוג שקיבלה העותרת”.
העתירה מציגה רשימה ארוכה של עדויות אשר התקבלו ביום הבחירות ובתקופה שאחריו על ניסיונות שיטתיים לפגוע בטוהר הבחירות. בכלל זה עדויות על אי סדרים באופן ספירת המעטפות בסניף חיפה אשר נספרו בביתו של רכז הסניף במגזר הערבי ולא במרכז האיסוף בחיפה; העברת קלפיות בסניף נצרת שלא על פי תחנות הביניים שנקבעו מראש, סירוב להכניס משקיפים מטעם הסיעה, וכן אי סדרים בספירת המעטפות; קלפיות בסניף חדרה שנפתחו ללא נוכחות משקיפים, והועברו גם כן למרכז איסוף שונה מזה שפורסם מראש, כאשר בדרך אל מרכז האיסוף נעשה ניסיון להתחמק ממשקיפת הסיעה שעקבה אחר הרכב, וכן איומים אותם ספגה המשקיפה מטעם הסיעה; קלפיות שנספרו בחדריהם של מנהלי בתי ספר שהיו מועמדים מטעם סיעות המתמודדות בבחירות לוועידה; הכנסת מעטפות הצבעה שאינן חתומות לשקיות השינוע בנקודות שונות; וכן טענות נוספות מסוג זה, אשר מצטרפות לטענות דומות שהשמיעה בין היתר סיעת נח”ל בהסתדרות המורים, אשר עתרה אף היא בנוגע לתוצאות.
בנוגע לשיטת הבחירות באמצעות קלפיות נייחות בלבד בחברה הערבית, המהווה לדברי העתירה אפליה אסורה והביאה לדיכוי ההצבעה בחברה הערבית, מוחה העתירה על ההחלטה שהתקבלה באצטלא בטחונית. כמו כן מצוין כי את הטענות הללו השמיעה סיעת חד”ש בהסתדרות המורים עוד טרם התקיימו הבחירות, וכי הנושא עלה בוועדת הבחירות המרכזית ב-26 במאי, אך הטענות נפלו על אוזניים ערלות. בהמשך פנתה סיעת חד”ש מספר פעמים לוועדת הבחירות על מנת לשנות את ההחלטה, ומשלא נתקבל מענה, פנתה לבית הדין של הסתדרות המורים על מנת לחייב הצבת קלפיות ניידות וקלפיות נייחות בכל היישובים הערבים ובערים המעורבות כרגיל. בית הדין קיבל את הטענות בדבר אפלייה אסורה אשר יכולה לדכא הצבעה, אך דחה את העתירה מאחר שקבע כי קיים ספק בנוגע לסמכותו להורות על דחיית הבחירות, וכן בשל מצוקת הזמן ערב הבחירות. סיעת חד”ש הגישה ערעור ובקשה לצו ביניים שימנע את ספירת הקולות עד להחלטה בערעור. בית הדין קיבל את הבקשה לצו ביניים, כאשר בהמשך הסכימה חד”ש לחזור בה מהבקשה על מנת לאפשר את השלמת תהליך הבחירות, כאשר הוצהר על ידי הצדדים כי יישמרו זכויותיה לטעון בעניין ככל שתבקש להגיש ערעור בחירות.
כעת שבה ועולה טענה זו, כאשר העתירה מציינת כי: “אין צורך להכביד במלים על הפגיעה הקשה של ההחלטה המוזרה והתמוהה הנ”ל בערך השוויון של הבחירות שהוא נשמת אפם של הבחירות, כל בחירות דמוקרטיות. ללא שוויון, הליך הבחירות ותכליתו מתרוקנים מכל תוכן ומתעוות לו רצון הבוחר ונפגע ההליך הדמוקרטי כולו”. משמעות ההחלטה הייתה כי בעוד שהמצביעים ביישובים היהודיים יכולים היו להצביע במקום עבודתם, המצביעים ביישובים הערבים והערים המעורבות נדרשו לנסוע לקלפי מרוחקת ממקום עבודתם על מנת שיוכלו להצביע. כמו כן מצביעה העתירה על כך שבערים וביישובים ערביים בעלי מספר מצביעים גבוה לא הוצבו די קלפיות נייחות, בטח בהשוואה ליישובים יהודיים מסדר גודל דומה. הדבר הביא לירידת אחוז ההצבעה בחברה הערבית, דבר אשר הוביל על פי העתירה לאובדן מנדטים משמעותי לסיעת חד”ש.
העתירה ציינה כי אין היא מאשימה את ועדת הבחירות או את מי מהמשיבות האחרות בעתירה בפעולה ממניע גזעני, אך מבהירה כי: “התוצאה בפועל של ביטול הקלפיות הניידות ביישובים הערביים בלבד, הינה אפליה על רקע גזעני כלפי החברה הערבית כולה, אשר מבזה ומשפילה אותה ומכתימה אותה כחברה אלימה שמסוכן לבוא במגע איתה. הדבר נשמע רע במיוחד כאשר עסקינן בארגון היציג של אנשי החינוך במדינה אשר אמור להיות זהיר שבעתיים בעניין זה ולחרות על דגלו את ערכי הדמוקרטיה והשוויון. ברור לכן, כי מדובר באפליה אסורה שאין לקבלה בכל אופן ומהווה כתם שחור על הבחירות שנערכו בכללותן, אשר לא יוסר אלא בעריכת בחירות חוזרות”.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/104714
אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il